Sirovo je konačno i kod nas pronašlo svoje mjesto visoko na ljestvici zdravih načina prehrane, a sve to uvelike zahvaljujući i Leni i Darku Juriću, koji potpisuju knjigu recepata "Snaga sirovog" i koji su svoju ljubav prema sirovojelstvu pretvorili u kulinarsku čaroliju
Lena i Darko Jurić svoju su umješnost u osmišljavanju neodoljivih sirovih jela odlučili podijeliti s čitateljima u knjizi recepata "Snaga sirovog" te vas svojim savjetima pozivaju da i sami isprobate raznovrsne delicije pripremljene sa živom hranom čiji su pozitivni učinci na zdravlje i opće dobro stanje nadaleko poznati.
Lena i Darko Jurić, tvorci koncepta art of raw, u svojoj prvoj kuharici - "Snaga sirovog" - govore o:
- načelima sirove prehrane
- elementima drevnih medicinskih pristupa integriranim u filozofiju sirovog
- kuhinjskim pomagalima i metodama pripreme sirove hrane
- sedmodnevnom jelovniku za uravnoteženu prehranu
- živoj hrani i njezinim svojstvima, te donose sedamdesetak specijaliteta koji će početnicima poslužiti kao dobar temelj, a one napredne nadahnuti na daljnje istraživanje
Kuhanje sirovih namirnica na visokim temperaturama uništava korisne enzime i hranjive tvari. Prava sirova hrana daje više vitamina i hranjivih tvari za tijelo s manje kalorija i toksina, što rezultira povećanjem razine energije i smanjenja bolesti. Zajednička uvjerenja koje drže svi zagovornici sirove hrane:
- više vitaminima i hranjivih tvari ostaje netaknuto u sirovim namirnicama
- probavni enzimi (amilaze, proteaze, lipaze...) se najčešće uništavaju termičkom obradom iznad 40°C
- prerađena hrana s dodanim konzervansima, aditivima ili umjetnim bojilima bilo koje vrste smatra se toksičnom i nezdravom
Ovaj spoj kuharice i teorije o sirovojelstvu namijenjen je svima koji žele probati nove okuse i žude za daškom svježine na tanjuru, a iz knjige vam donosimo dva zanimljiva recepta kako biste ih to prije isprobali:
Salata Yellowstone
Sastojci (za 4 osobe):
- 3/4 šalice bundevinih sjemenki
- 3/4 šalice suncokretovih sjemenki
- 1/2 šalice sjeckanog slatkog luka
- 1 šalica celera narezanog na kockice
- 2 šalice korabe narezane na kockice
- 1 daikon narezan na kockice
- 1 šalica krastavca narezanog na kockice
- 1 šalica grožđica preljev
- 1/2 šalice brazilskih oraha
- 2 madjool datulje (ili ih zamijeniti s nekoliko suhih smokava)
- 2 žlice kurkume
- 1/2 žlice agavinog sirupa
- 1 žlica jabučnog octa
- 1/4 šalice vode
Priprema: Sjemenke bundeve i suncokreta nekoliko sati namačite u vodi. U blenderu miksajte sve sastojke za preljev dok ne dobijete glatku gustu kremu poput majoneze. Narezano povrće prelijte preljevom, dodajte ocijeđene sjemenke bundeve i suncokreta pa pomiješajte.
Sirovi koktel Virgin Mimosa
Sastojci (za 4 osobe):
- sok 4 naranče
- 1 očišćen nar
- 2 dl mineralne vode
Priprema: naranče ocijedite ručno ili u sokovniku. Očišćeni nar također stavite u sokovnik. Dobivene sokove prije posluživanja možete rashladiti u hladnjaku. U visoke koktel čaše najprije raspodijelite sok od naranče pa pažljivo ulijte 1/2 dcl mineralne vode. (S obzirom na to da će mineralna voda stvoriti pjenu, ulijevajte je polako.) Na kraju u tankom mlazu u sredinu čaše ulijte sok od nara.
Promocija knjige "Snaga sirovog" je ovoga četvrtka, 22. studenoga, u 18 sati u Europskom domu, Jurišićeva 1. Ulaz je slobodan.
lulija
@21.11.2012. 10:17 1Meni se ovo uopće ne sviđa.Njih dvoje sam već viđala i nimalo me se nisu dojmili.Čak naprotiv...Ja volim obrađenu hranu...a ko voli sirovo,sam nek uživa u tome.
Minimojka
@21.11.2012. 10:26 1Nije to za mene... Ja volim klasično - kuhano, pečeno... Sirovo voće da, tu i tamo pokoji komad sirovog povrća, ali ovo mi se čini pretjerano...
kejt
@21.11.2012. 10:33 1Da mućkam te sirovine, ma ne pada mi napamet.Također moji svi vole kuhano, pečeno......
Potencijalno
@21.11.2012. 10:38 1možda to i nije tako loše,samo ja se ne usudim probat,najbolje kuhano ili pečeno-što je sigurno,sigurno je ;)
mackica
@21.11.2012. 11:12 2Sirovo je zdravije. Naravno, to podrazumijeva kako treba izbjegavati prerađevine. E, sad ... Jednako tako, može se postaviti i pitanje UZGOJA i NABAVE namirnica. Vrtimo se dakle u krugu.
Pa ipak, treba ulagati u zdravlje. Hmmmmm.
Nadalje, ne znam ovo dvoje (nisam ih upoznala, pa ne mogu reći) ali koncept mi nije stran.
Sa druge strane nisam ni za kakvu krajnost, pogotovo ne za prisilu.
U konačnici - svatko treba razmišljati svojom glavom.
Vecchia
@21.11.2012. 12:46 1Nema ptice do prasice. Naravno, termički obrađene...
lile
@21.11.2012. 13:54 2Nije za mene. Volim tradicionalnu, klasičnu kuhinju. Meni se diže kosa na glavi već od recepata u koje ide 50-tak sastojaka, a svi su porijeklom južno od ekvatora ili ih treba brati u samo praskozorje na planinama Tibeta..... Sve mi to miriše na snobizam. Doduše, možda se i varam jer teško prihvaćam - novo - u prehrani.
beba
@21.11.2012. 13:55 0Ne jedem sirove namirnice, osim klasičnih salata: zelena, kupus svježi, rajčica...
Nikolina
@21.11.2012. 19:28 1Vjerujem da je zdravo jesti sirovo, ali mislim da se ne treba ići u krajnost i isključivo jesti sirovo.
Voće i sirovo povrće nekoliko puta na dan - kao što se preporuča u svakoj uobičajenoj prehrambenoj piramidi, uz ostale namirnice (kuhane i pečene), glavno da smo umjereni i jedemo raznoliko.
Poštujem svačiji izbor, ali osobno ne bih odabrala ovakav način prehrane.
glamurlover
@21.11.2012. 21:57 0Nije to za mene. Ja sam klasičarka u kuhanju.
jasminka š
@01.05.2014. 11:32 0Jako dobro i jako zdravo je sirovojetstvo.Nedugo sam na toj prehrani i mogu vam reči da imam jako puno energije,a suvišni kilogrami se tope usput.Pročitajte knjigu Želiš biti zdrav? Zaboravi kuhanje! Helmuta Wandmakera.Mnoge zdravstvene probleme će te riješiti sirovo hranom.