Ljeto, plaža, sunce i preplanula koža savršena su kombinacija za odmor, no moramo biti svjesni da u tom paketu često dolazi i oštećena koža, i od strane onih sunčevih zraka u kojima baš eto i uživamo. Rješenje je jednostavno i krije se u jednom proizvodu – kremi za sunčanje! Na nama je samo da odaberemo onaj proizvod koji će najbolje odgovarati našim potrebama i da budemo dosljedni

avon kolumna zastita od sunca

Krenimo redom i utvrdimo zašto je potrebno nanositi zaštitu od sunca. Osim što ćemo se zaštititi od opeklina, prvi razlog zbog kojeg je potreban zaštitni faktor je smanjivanje rizika od dobivanja melanoma (raka kože), a upravo je UV zračenje pri vrhu faktora koji ga uzrokuju. Osim toga, smanjujemo rizik od hiperpigmentacije, kada se na koži, uslijed izlaganja suncu, pojavljuju tamne mrlje zbog promjena u produkciji melanina, koji kožu čini tamnijom.

avon kolumna zastita od sunca

Jedna od štetnih posljedica koju želimo izbjeći (a moguće da je nismo svakodnevno svjesni) jest preuranjeno starenje kože. UV zračenje  prijevremeno oštećuje i smanjuje razinu kolagena i elastina u koži što rezultira finim linijama i borama. Ultraljubičaste zrake uzrokuju otprilike 90% vidljivih znakova starenja kože. Za sve one čija je koža osjetljiva (na primjer, rozaceja ili lupus), zaštitni faktor je neizbježan u sprječavanju dodatnih iritacija. 

avon kolumna zastita od sunca

Kako koristiti proizvode sa zaštitnim faktorom?

Uvijek se preporučuje započeti visokim zaštitnim faktorom te ga postupno smanjivati, kako bi se koža što bolje "priviknula" na sunce te kako bi osigurala siguran put do preplanulog tena. Nudi nam se bogat izbor raznih proizvoda, što izabrati - losion, kremu, ulje ili sprej? Losioni i kreme štite kožu jednako učinkovito kao i ulja i sprejevi - u uvjetima kada odabereš pravi zaštitni faktor! Odaberi sprej ako želiš lako nanošenje i brzo sušenje, poput Avon Care Sun+ sprejeva s faktorom 15 ili 30 koji su dodatno obogaćeni vitaminom E.

avon kolumna zastita od sunca

Ako želiš u isto vrijeme hidratizirati kožu, onda su losioni i kreme idealan izbor. Avon Care Sun+ 3u1 losion za sunčanje za lice i tijelo ima SPF 30 te istovremeno štiti, hidratizira i osvježava kožu zahvaljujući aloe veri i ekstraktu krastavca – idealan proizvod za sve koji vole praktičnost, jednostavnost i žele biti sigurni da im je koža „u dobrim rukama”. Čak i dobro zaštićena koža može biti iritirana ili crvena nakon sunca. Iz tog razloga potrebno je nakon sunčanja nanijeti posebne proizvode koji će obnoviti kožu. Losion ili sprej s efektom hlađenja imaju ekstrakt aloe vere, bademovo ulje, pantenol i vitamin E koji njeguju kožu nakon sunčanja. 

avon kolumna zastita od sunca

Želiš li brže doći do preplanule kože ili je imati tijekom cijele godine, nemoj zaobići naše izvrsne proizvode za samotamnjenje, koji, zahvaljujući beta karotenu, vitaminu E, badomovom i kokosovom ulju daju predivnu brončanu prirodnu boju koži.  

avon kolumna zastita od sunca

Često se postavlja pitanje, može li se koristiti krema od prošle godine, no, treba zapamtiti da filteri tijekom vremena oksidiraju i gube zaštitna svojstva, pa se ne preporučuje korištenje proizvoda koji se nisu potrošili prošle godine. Osobito ako je ostala otvorena. Zahvaljujući tehnologiji za sigurno sunčanje, odlično je što možemo iskoristi proizvode koji usporavaju proces fotostarenja kože, pomažu spriječiti pigmentaciju, sprječavaju dehidraciju kože i čine kožom zdravom i lijepom. Najvažnije je nanositi zaštitu svakodnevno, čak više puta tijekom dana. Neka proizvodi sa zaštitnim faktorom brinu o tvojoj koži, a na tebi je da se pobrineš kako iskoristiti ljeto do maksimuma!

maria santini kolumna avon

Piše: Maria Santini; Avonova Beauty trenerica
www.avon.hr

Photo: Petar Santini

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.