Petra Rakamarić i Mirela Lišinović nisu spletkarošice, ali su zato Speltke. Ne spletkare, već pletu prekrasan nakit, objedinjen u brend Spletke, koji oduševljava mnoge domaće modne urednike i trendseterice. Mekan, podatan, prekrasnih nijansi i tekstura, Spletke nakit posebno ćete voljeti nositi tijekom zime jer osim što je primjetljiv i što daje posebnu čar svakoj modnoj kombinaciji, još i ugodno grije... Sa Spletkama – arhitekticom Petrom i politologinjom Mirelom – porazgovarali smo o njihovom osebujnom nakitu (nas su posebno oduševili noodlesi i trostruke pletene ogrlice), koji donosi živost boja i toplinu u zimske dane

spletke

Kako je nastao brend Spletke?
- Rezuckamo, pletemo i šijemo nakit od materijala već neko vrijeme. Prvo za sebe, onda za prijateljice, a kada su nam mame počele krasti ogrlice za odlazak na posao, pomislile smo - zašto to ne bismo probale malo uozbiljiti? Naravno, nismo otkrile toplu vodu, to je sada trend u svijetu. Krenulo je s recikliranjem starih majica, a sada već postoje brendovi koji sami dizajniraju materijale od kojih onda izrađuju nakit, npr. sjajan bruklinški duo Necklush ili kanadski Thief and Bandit. Plele smo, dakle, ali bezimene. Onda je jedan dan Petrin muž došao s posla, rekao 'Ma zvat ćete se Spletke!' i brzo sjeo za računalo kupiti nam domenu spletke.com da se ne bismo predomislile... :) Nama se svidjelo i nismo se predomislile!

Kako je raditi u paru?
- Najbolje! Zabavno, a produktivno i inspirativno. Nakon što smislimo što ćemo, imamo puno vremena za brbljanje dok pletemo i šivamo.

spletke

Kakve sve materijale koristite za izradu nakita i koliko otprilike treba da nastane jedan komad?
- U principu još smo u fazi eksperimentiranja s materijalima, baš smo nedavno isprobale likru i super nam je. Osim toga, dosad smo radile uglavnom s makoom i frotirom, raznim trakicama, žnirancima... Obično nam treba par sati za jedan komad, ovisno o tome što odlučimo raditi taj dan.

Što savjetujete -  kako kombinirati Spletke nakit? Kako ga vi same nosite?
- Spletke, barem u našem slučaju, mogu i na trenirku i u kazalište. Noodles - rezanci - su idealni za ovo toplo-hladno jesensko vrijeme, jer su i stajliš i griju kad se omotaju oko vrata. Trostruke su ogrlice za sva godišnja doba, a upravo nam je jedna prijateljica otkrila da ih se može nositi i kao traku za kosu, što niti same nismo znale!

spletke

spletke

Koje boje dominiraju novom kolekcijom?
- Krenule smo oprezno sa zagasitim bojama, sivim, sivoplavim nijansama s pokojim akcentom. Onda smo shvatile da je u jesen i zimu sve sivo, pa dodale i neon i žarke boje.

Kakav nakit inače volite i nosite?
Petra: - Ja najviše volim narukvice. Prije Spletki dosta sam nosila velike, tamne, oblikom zanimljive ogrlice. Onda sam postala mama pa sad nosim sve mekano. Tako su, uostalom, i nastale Spletke.
Mirela: - Više sam za neke marame i šalove, ali sad sam ih zamijenila s noodles ogrlicama.

spletke

Koji su vam modni fenomeni zanimljivi (dizajneri, modeli, brendovi...)?
Petra: - Kao arhitektica poslovično se oblačim u crno :)
Obje: - U zadnje vrijeme sviđaju nam se komadi Markusa Lupfera i Damira Dome, a redovito nas svime što izbaci oduševi danska dizajnerica Charlotte Eskildsen (Designers Remix).

Kako vidite budućnost svog brenda? Kakve ideje imate za dalje?
- Nismo još zamišljale daleku budućnost, ali imamo ideje za ljetnu kolekciju!

9. Gdje se može kupiti vaš nakit i kako se kreću cijene?
- Spletke se zasad mogu naručiti mejlom (dvije.spletke@gmail.com) ili putem Facebooka (www.facebook.com/spletke). Cijene (s preporučenom poštarinom) su 80 kn za narukvice, a 150 za ogrlice. Sklone smo popustima na količinu :) Uživo ćemo se predstaviti 17.11. na sajmu Moda sa šlagom na galeriji kina Europa.

Koliko su modni dodaci ključni u građenju cjelokupnog stila?
- Jako, usudile bismo se reći da su oni make it or break it dio :)

petra rakamarić i mirela lišinović, spletke

Spletke pratite na: Spletke.com i Spletke Facebook Fan Page.

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.