Ulicama prekrasnog otoka Krka čuje se žamor posjetitelja: brojnih stranaca i domaćih zaljubljenika u spoj prirode, tradicije i mora. Na plažama se još uvijek mogu zateći kupaći, ali brojni su i oni koji uživaju u šetnjama uz morsku obalu i upijanju zraka sunca.
Malinska na otoku Krku mjesto je koje treba doživjeti na kraju sezone. Ulice su pune turista, gdje god pogledate vidjet ćete čisto more, dani su još uvijek sunčani, a listopad je tradicionalno na Krku u znaku berbe maslina.
Boravak u Malinskoj započeo je jedinstvenim doživljajem - Olive touch projektom koji je turistička zajednica osmislila prošle godine s ciljem pružanja kvalitetnog sadržaja i na kraju sezone, u Malinskoj i Dubašnici. Da je ideja pala na plodno tlo dokazale su brojne žene koje su u masliniku OPG-a Utla bile spremne na berbu maslina.
Prostirke u masliniku punile su se maslinama koje je bilo potrebno skupiti i pripremiti za prešanje. Iva i Branko maslinari iz Malinske bili su prezadovoljni veseljem, trudeći se objasniti kako se plod masline pretvara u ulje Utla, višestruko nagrađivano zlatom. Upravo to, ali i mlado maslinovo ulje od maslina ubranih dan prije moglo se kušati nakon berbe. Ovaj doživljaj ponavlja se još dva vikenda, stoga na Olive touch izlet možete i sami.
Kušanje maslinovog ulja, ali i tradicionalna slastica Presnac poslužena je tog dana i u Bogovskom tošu, mjestu koje je i mali obiteljski muzej gdje glavno mjesto zauzima preša na kojoj su se nekad masline pretvarale u maslinovo ulje. Olive touch program završio je na mjestu na kojem je i počelo ukrcavanje u vlakić koji je vozio desetak kilometara od centra Malinske do maslinika - ispred Interpretacijskog centra DUBoak kojeg karakterizira divni sadržaj, ali i park na samom krovu. Na ovom je mjestu ispričana divna priča o maritimnoj baštini, kulturi plovidbe ali i način na koji ljudi žive na ovom otoku u skladu s morem i prirodom.
Kako se sljubljuje maslinovo ulje s brašnom, jajima, začinima i puno ljubavi žene koja svojim rukama pretvara sastojke u jedinstvenu smjesu od koje se na poseban način, u potpunosti ručno, stvaraju šurlice - pokazala je Tanja Grbac, suvlasnica Malinske Trattorije Gatto Nero.
Radionica je svladana, svaka je žena napravila svoje šurlice koje su se za stolom prelile kultnim umacima ovog restorana - gulašem od nekoliko vrsta mesa i umakom od škampi koji se radi po posebnoj recepturi.
Dobar program ne nedostaje niti u hotelu Malin. Položaj mu je sjajan - samo minuta hoda do mora i pet minuta do centra Malinske, hotel je kategoriziran s četiri zvjezdice i sobama okrenutim prema moru, atriju ili vrtu. Jesenski program počinje u listopadu kojeg nazivaju mjesecom maslina, studeni je mjesec smijeha, a prosinac je mjesec bakalara što tradicionalno završava dočekom Nove godine za kojeg se uvijek traži mjesto više.
Kako radi cijele godine, hotel Malin i u hladnijem dijelu godine nudi jedinstveni wellness & spa doživljaj koji je na poseban način godio ženskoj ekipi. Kako bi se u potpunosti zaokružila priča o maslinama, dm beauty radionica, koju je vodila kozmetičarka Nina Babarogić, pokazala je kako masline i priroda mogu regenerirati lice i tijelo.
Minimojka
@25.10.2024. 15:18 1divan je Krk