Zemlju s „tisuću lica" i još više boja, gotovo je nemoguće predstaviti jednim putopisom. O svemu u Maroku dala bi se napisati priča: o čaju od mente, o štavljenju kože, o kus-kusu, o riadima i kazbama, o tragačima za fosilima na Visokom Atlasu... Zato ćemo sve doživljaje sažeti u jednu, nama najzanimljiviju priču: priču o marokanskoj pustinji - piše Damjana Domanovac

maroko

Smješten na sjeverozapadu afričkog kontinenta, Maroko je zemlja različitosti: 28.750.000 žitelja različite boje puti koja postaje sve tamnija prema jugu, kao što i sam Maroko zamjenjuje šume na sjeveru južnom pustinjom. Slikovita rečenica, objavljena u jednom turističkom vodiču, govori više od mnogobrojnih opisa: "Maroko je kao drvo koje lista u Africi i pritom udiše europski zrak"- toliko je čvrsta veza s Europom. To i nije čudno, znajući da je tek 1956. godine oslobođen francuske vlasti.

Pred pješčanim dinama

Ako krenete južno, u tzv. Južne oaze, doživjet ćete neki drugi Maroko - istovremeno i divlji i privlačan, daleko od toliko nam bliske civilizacije. Došavši do kraja asfaltirane ceste, grada Merzouga, skrenuli smo u pustinju gdje nam je upute za kretanje davalo samo bijelo obojeno kamenje usred nepreglednog prašnjavog tla. Povremeno smo nailazili i na putokaze našeg konačnog odredišta Riad Marie. Nakon pređenih 10-ak kilometara ukazao nam se nesvakidašnji prizor: blatnjave utvrde u podnožju 250-metarskih pješčanih dina. A još veće iznenađenje bio nam je pozdrav na tečnom hrvatskom našeg domaćina, vlasnika Riada kada je ugledao naše putovnice. Ubrzo je došlo i objašnjenje: „Ja sam Talijan iz Barija. Ne, nisu ovdje odsjedali Hrvati... ha... ha... malo nas je teško naći! Ali, ja volim vašu obalu, a kad sam bio mlad...znate...k'o turista..." Shvatili smo: imao je djevojku Hrvaticu. No bila je to samo ljetna romansa.

maroko

Pokraj Riada dočekale su nas deve i njihovi pratioci i poveli na vrh pješčanih dina. Kao autor ovih putopisa dosta sam toga proputovala i doživjela (za prosječnog Hrvata), ali dočekati smiraj dana nogu prebačenih preko hrpta 250 metarske dine osluškujući tišinu, pogleda uprtog u beskrajno pješčano prostranstvo, doživljaj je koji zauzima visoko prvo mjesto na „top 10" ljestvici. U daljini je prošla karavana, bešumno „gmižući" prema nekom od pustinjskih kampova (gdje možete doživjeti noć pod zvjezdanim nebom zajedno s pustinjskim nomadima). Večer završava uobičajenom trgovinom turista i vlasnika deva, koji se kada prođe sezona u pustinji, upućuju na Visoki Atlas u potrazi za fosilima. 

Hollywood na marokanski

Jeste li znali da Maroko ima razvijenu filmsku industriju? Nadomak pustinje nalaze se najveći filmski studiji smješteni u gradu Ouarzazatu i njegovoj okolici u kojima su snimani mnogi poznati filmovi poput „Asterixa i Obelixa", „Gladijatora", „Alexandra Velikog", „Laurencea od Arabije" i mnogih drugih. Ako odsjednete u hotelu Berber Palace (Meridijen hoteli) u Ouarzazatu, nemojte se iznenaditi ako za doručkom stol do vas sjedne Angelina Jolie, Michael Douglas ili neka druga poznata „faca".

maroko

I kad uz to posjetite najljepši filmski grad (koji je ujedno pod zaštitom UNESCO-a kao spomenik kulture), Ait Benhaddou, u kojem stalno živi 40-ak obitelji, onda ste stvarno doživjeli jug. Uživajte vozeći se kroz kanjon prepun zelenih oaza na putu do Ait Benhaddou-a, i u visokim kanjonima Dades George i Todra, čiji veličanstveni pejzaži krase mnogobrojne putopisne reportaže.

Parking za deve

Riad Maria je tradicionalni marokanski hotel smješten 10-etak kilometara od asfalta na rubu pješčanih dina. No, smještaj hotela daleko od prvih gradova ne znači da vam on ne pruža potpuni komfor. Sa svoje 4 zvjezdice, 20 soba, 2 suita, hammamom, vanjskim bazenom, izvrsnom kuhinjom i jutarnjom kavom s pogledom na pustinju - mamac su turistima - putnicima koji žele doživjeti više. Nadomak hotela je „parking" za deve. Svaki dan oko 17 sati kreće se na nezaboravan izlet na vrhove dina, gdje se uz neopisivu tišinu dočekuje zalaz sunca. 

maroko, caj od menteOkusi Maroka

Kus-kus s piletinom i povrćem:
Priprema se najbolje u velikom loncu od gusa. Narežite na krupno crveni luk, prepecite ga. Pileći file natrljajte marokanskim carry-jem (koji se razlikuje od indijskog po boji i intenzitetu), zasolite i također prepecite. Mrkvu, tikvice, patliđane i krumpir narežite na velike komade i prepecite zajedno s mesom, dodajući pri tom male količine vode (da ne zagori). Na posebnoj tavici popržite bademe. Na kraju dodajte mesu i povrću prepržene bademe i suhe šljive. Nemojte zaboraviti da se sve priprema na maslinovu ulju. Posebno skuhajte kus-kus i položite na njega meso i povrće. 

Čaj od mente:
Naberite šaku lišća mente i prelijte je vrućom vodom. Dodajte meda i ukoliko želite pojačati okus i vrećicu čaja od mente. Menta se pije iz malih oslikanih čašica.

Damjana Domanovac, glavna urednica magazina "Putovanja za dvoje", www.putovanjazadvoje.com

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.