Mnogo je proizvođača koji deklariraju svoje proizvode kao prirodne, iako je udio prirodnih sastojaka vrlo mali. Otkrijte što je točno prirodna kozmetika i po čemu se razlikuje od „obične". Koje su njene karakteristike i blagodati, te koji su najpoznatiji prirodni kozmetički brandovi koje možete naći na hrvatskom tržištu

biljkePrirodna je kozmetika sve više u trendu. Sam pojam „prirodna kozmetika" najčešće asocira na proizvode koji sadrže biljne sirovine (biljna ulja, eterična ulja, biljne ekstrakte) ili proizvode koji nisu testirani na životinjama. Mnogi korisnici pritom ne obraćaju pažnju na ostale sastojke koji se nalaze u samom kozmetičkom proizvodu i koje su kvalitete ti sastojci te slijepo vjeruju natpisu na proizvodu, primamljivom izgledu koji sugerira biljno podrijetlo ili reklami koja je često marketinški trik (isticanje jednog sastojka koji je prirodnog ili organskog podrijetla).

Proizvođačima se takvo deklariranje proizvoda svakako isplati jer više od četvrtine potrošača kozmetike iz cijeloga svijeta daje prednost prirodnoj kozmetici (a iz dana u dan taj broj raste), što ne čudi jer se gotovo svakodnevno otkriva po jedna nova industrijska ili kozmetička kemikalija ili kemijska kombinacija koja nepovoljno utječe na naše zdravlje.

Važnost certifikata

Takvo stanje na tržištu dodatno otežava i činjenica da još uvijek ne postoji jednoznačna definicija prirodna kozmetike, niti postoji zakonska regulativa koja bi definirala što je prirodna kozmetika. Tako da ukoliko želite kupiti prirodan kozmetički proizvod možete imati osjećaj da vam je potreban dekoder kako biste shvatili listu sastojaka koji se nalaze u proizvodu. Nešto što se deklarira kao „organsko" može ustvari sadržavati samo jedan organski sastojak.

Najjednostavniji način za raspoznavanje proizvoda je - certifikat. U svijetu postoje sljedeći certifikati: BDIH (Njemačka), Cosmebio - Ecocertov certifikat (Francuska), Soil Association (Velika Britanija), AIAB (Italija), Eco-Garantie (Belgija) ili NASAA (Australia). Problem je što svaki od tih certifikata ima i svoje prednosti i mane i ne pokriva dobro cijelu problematiku (što jedan dio proizvođača iskorištava) a sami kriteriji nisu dovoljno transparentni ni jasni za krajnjeg korisnika. Zbog svega navedenog osmišljen je i najnoviji certifikat NaTrue za kojeg se za sada može reći da najbolje pokriva navedenu tematiku.

Kvaliteta i transparentnost prirodne i organske kozmetike

dr.hauschka linija prirodne dekorativne kozmetikeNaTrue dokazuje da kriteriji proizvodnje prirodne i organske kozmetike moraju biti takvi da ispune visoka očekivanja samih kupaca. Stvoren je da bi ojačao povjerenje potrošača širom svijeta pa je stoga transparentan i javno dostupan. Ovaj certifikat je neprofitabilan i članstvo u NaTrue-u nije uvjet za dobivanje certifikata.

Razlika između NaTrue i ostalih certifikata koji su do sada povezivani s prirodnom kozmetikom (BDIH i Ecocert kao najpoznatijih kod nas), jest u tome što NaTrue nije profitabilna udruga te u tome što je popis svih dozvoljenih sastojaka transparentan. To, na žalost, nije slučaj i s ostala dva. Razlika je i u tome što NaTrue s rasponom kvalitete prikazanim pomoću zvjezdica omogućuje kupcima da razlikuju prirodan od organskog proizvoda.  

*** NaTrue certifikat s 3 zvjezdice
ORGANSKA KOZMETIKA KOJA SADRŽI NAJMANJE 95% ORGANSKIH SASTOJAKA

** NaTrue certifikat s 2 zvjezdice
ORGANSKA KOZMETIKA KOJA SADRŽI NAJMANJE 70% ORGANSKIH SASTOJAKA  

* NaTrue certifikat s 1 zvjezdicom
PRIRODNA KOZMETIKA - NaTrue prirodna kozmetika s jednom zvjezdicom podudara se s BDIH standardima

Kod BDIH i Ecocerta bi proizvod koji ima 1 ili 3 zvjezdice bio označen jednako što je vrlo loše za vrhunske organske proizvode jer se po ničemu ne ističu od onih koji mogu biti na prirodnoj/biljnoj bazi, no s minimalnim postotkom sastojaka organske kvalitete.

Proizvodi prirodne kozmetike s certifikatom kontrolirane prirodne kozmetike koji se mogu kupiti u Hrvatskoj: Dr.Hauschka, Primavera Life i Weleda. Ovi se proizvodi mogu kupiti u ljekarnama, biljnim ljekarnama i biljnim drogerijama.

Autorica: Dragana Klarić, voditeljica kozmetičkog odjela Biovege i stručnjakinja za prirodnu kozmetiku

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.