I ovog proljeća Nike Free tenisice dolaze u tri varijante za tri tipa trčanja: model Nike Free 3.0 Flyknit koji pruža najprirodniji pokret, zatim Nike Free 4.0 Flyknit s pojačanom potporom te Nike Free 5.0 – model s najvećom potporom. U izradi novih modela Nike je uspio osigurati još prirodniji pokret trkačka i to usavršavanjem postojećih značajki koje pružaju što prirodniji pokret

nike_tenisice_cijela2

Koncept Free tenisica osmišljen je 2001. godine, nakon što su upute trenera inspirirale dizajnere da naprave tenisicu koja će trkačima pružiti osjećaj kao da su bosi, a koja će istovremeno pružati zaštitu od ozljeda. U 2015. dizajneri Nike Free tenisica još su se jedan put fokusirali na princip „manje je više" pa su tako eliminirali slojeve, šavove i težinu. Tako je stvoren sustav u kojemu sve navedene značajke „surađuju" kako bi se omogućio što prirodniji pokret.
Prema istraživanjima koje je proveo Nike, a u kojima se proučavao položaj tijela za vrijeme trčanja, pokazano je kako se stopala ne kreću u jednakoj liniji. Iako se tijelo kreće linearno, stopala imaju tendenciju laganog savijanja pri udarcu o tlo. Na sva tri modela potplat s uzorkom heksagona omogućuje veći raspon pokreta te bolju prilagodbu stopala terenu, dok Phylit pjena pruža ugodnu potporu.

nike_tenisice_cijela

Nove značajke ponekad podrazumijevaju dodavanje slojeva ili šavova, ali i korištenje više materijala što može rezultirati manjom flaksibilnošću, a samim tim i narušavanjem prirodnog pokreta. Nike Free 3.0 Flyknit i Nike Free 4.0 Flyknit imaju gotovo neprimjetni jednodijelni Flyknit gornji dio koji je prilagođen stopalu. Nike Flyknit tehnologijom izrađuju se i mikro konstrukcije kojima se postiže više rastezljivosti, potpore ili prozračnosti točno tamo gdje je trkačima potrebno. Kod Nike Free 5.0 Flyknit tenisice naglasak je stavljen na gornjem dijelu tenisice na kojem su uklonjeni šavovi i rubovi te je sada poput čarape koja omogućuje fleksibilnost te lakoću pokreta.

Nike Flyknit tehnologija najbolji je primjer kako manje može biti više, ali i koliko gornji dio tenisice može doprinijeti prirodnom pokretu poput onog u Nike Free tenisici. Rastezljivo i lagano, ali izdržljivo, Flyknit pletivo prilagođava se obliku stopala, a istodobno mu pruža fleksibilnost i podršku.

Dok neke tenisice za potporu pete koriste strukturirani plastični zadnji dio, model 3.0 koristi Flyknit tehnologiju. Nike Free 4.0. Flyknit koristi nerastezljivo pletivo kojim se postiže bolja stabilnost i podrška. Uklanjanjem dijela na peti oslobađa se prirodan pokret, ali i smanjuje težina tenisice.

Napredna Flyknit tehnologija omogućava lakšu tenisicu, ali i manje otpada. Dok su gornji dijelovi tenisica tradicionalno izrađeni od višestrukih materijala, Nike Flyknit tehnologija izrađuje se od niti i tako se stvara lagan gornji dio koji omogućava maksimalnu sportsku izvedbu, ali i minimalan utjecaj na okoliš. Od trenutka kada je Flyknit tehnologija primjenjena na modelu Flyknit Racer 2012., počelo je i značajno smanjenje otpada pri izradi tenisica. Do danas, količina smanjenog otpada jednaka je trostrukoj težini najvećeg putničkog aviona koji teži 290 000 kg.

nike_tenisice_cijela1

Preporučene cijene Nike Free tenisica:

Nike Free 3.0 - 1.099,00 kn
Nike Free 4.0 -   999,00 kn
Nike Free 5.0 -   899,00 kn

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.