Nakladnička kuća Znanje predstavlja prvi roman u hrvatskom prijevodu, američkog autora Petera Swansona, pod nazivom Zaslužili su ubojstvo. Za ovaj napeti psihološki roman autor je dobio nagradu New England Society Book Award, a njegovi romani prevedeni na 30 jezika i svi su postali svjetski bestseleri

zasluzili su ubojstvo

Na noćnom letu iz Londona u Boston Ted Severson susreće privlačnu i tajanstvenu Lily Kintner. Nakon malo previše martinija dvoje neznanaca započinje igru istine tijekom koje jedno drugom otkrivaju vrlo intimne pojedinosti o sebi. Ted govori o svom braku koji je upao u kolotečinu i supruzi Mirandi za koju je siguran da ga vara. Ted i Miranda otpočetka su bili neobičan par – on bogati biznismen, a ona slobodna umjetnička duša, no suprotnosti koje su nekad u njima zapalile plamen strasti više nemaju snagu privlačnosti.
Ipak, njihova igra poprima zlokoban prizvuk kada Ted u šali kaže da bi mogao ubiti Mirandu zbog onog što mu je učinila. Lily bez okolišanja kaže „voljela bih pomoći“. Zapravo, neki su ljudi, poput pokvarene i nevjerne žene, jednostavno zaslužili ubojstvo….
Po povratku u Boston spone koje su povezale Teda i Lily postaju jače dok počinju planirati Mirandino ubojstvo. No ima stvari iz njene prošlosti koje Lily nije povjerila Tedu, a to su umjetnost i umijeće ubojstva koje je počela savladavati još u ranoj mladosti.
Odjednom se dvoje urotnika nađe upetljano u opasnu igru mačke i miša u kojoj bi netko od njih mogao izgubiti glavu, a za petama im je pronicljiv i odlučan istražitelj...

O autoru: Peter Swanson (1968.) američki je pisac i autor tri romana koji su odmah doprli do čitatelja diljem svijeta, a od književne kritike dobili samo pohvale. Tako je njegov prvi roman The Girl With a Clock For a Heart bio u najužem izboru za nagradu LA Times Book Award, a roman Zaslužili su ubojstvo (The Kind Worth Killing) dobitnik je nagrade New England Society Book Award. Njegov najnoviji roman, Her Every Fear, također je svjetski bestseler. Knjige su mu prevedene na 30 svjetskih jezika, a osim proze piše i kratke priče te poeziju koje objavljuje u poznatim svjetskim časopisima (Asimov’s Science Fiction, The Guardian).

Prevela: Kristina Živković

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.