Nova nijansa crvene boje naziva "Period" stvorena je kako bi se razbila stigma oko menstruacije i promovirao pozitivan stav prema toj prirodnoj pojavi

intimina i pantone boja mjesecnice

Iako se nalazimo u 21. stoljeću, stavovi prema menstruaciji su zaostali, pa se ta prirodna pojava u mnogim dijelovima svijeta i dalje smatra tajanstvenom, sramotnom ili tabuom. Menstruacija je i danas nešto što bi se trebalo skrivati i o čemu se ne bi smjelo govoriti, pa čak niti šaliti. U okviru svoje nove kampanje kojoj je cilj da se menstruacija prihvati u javnosti kao najnormalnija tjelesna funkcija, brend INTIMINA, posvećen ženskom intimnom zdravlju, udružio se s Institutom za boje Pantone kako bi se kreirala boja Period (eng. menstruacija): posebna nijansa crvene koja predstavlja menstrualno krvarenje.

Boja Period je dinamična i energizirajuća crvena boja koja potiče pozitivnost prema menstruaciji i služi kao simbol globalne kampanje brenda INTIMINA. Kampanja je osmišljena s namjerom da osnaži sve ljude, bez obzira na spol, da se osjećaju slobodno i ugodno govoriti o menstruaciji, da potiču razgovore o menstruaciji i zagovaraju empatičniji i i točniji prikaz menstruacije u kulturi.

intimina i pantone boja mjesecnice

Danela Žagar, Intimina Global Brand Manager, ovom je prilikom rekla: "Unatoč činjenici da milijarde ljudi imaju menstruaciju, ona se kroz povijest uvijek tretirala kao nešto što se treba skrivati i nešto o čemu se ne smije javno govoriti. Ako pogledamo popularnu kulturu, menstruacija se desetljećima prikazivala krajnje netočno te je često bila predmetom šale i podsmjeha. Sad je dosta. U 2020. smo godini. Nije li vrijeme da se menstruacija prestane smatrati privatnom stvari ili negativnim iskustvom? Nije li vrijeme da prozovemo ljude koji pokušavaju održati stigmu oko menstruacije? Ili one koji se tome rugaju? Nije li vrijeme da se okupimo kako bismo potaknuli pozitivan stav prema menstruaciji? To je ono što želimo postići s našom kampanjom i sjajno je da nam je Institut za boje Pantone pružio podršku stvaranjem crvene boje koja simbolizira menstrualno krvarenje. Crvena boja Period predstavlja upravo ono za što se kampanjom zalažemo: da se potaknu pozitivni razgovori o menstruaciji te da se menstruacija u našoj kulturi, društvu i svakodnevnom životu počne smatrati normalnom prirodnom pojavom."

Laurie Pressman, potpredsjednica Pantone Instituta za boje, izjavila je: "Bila nam je velika čast udružiti se s brendom INTIMINA u stvaranju boje Period koja je simbol osnažujućih poruka njihove kampanje. Ova hrabra i avanturistička crvena boja ohrabruje ljude koji imaju menstruaciju da se osjećaju ponosnima zbog onoga što jesu. Potiče ih da svoju menstruaciju doživljavaju sa samopouzdanjem; da slave životnu snagu s kojom su rođeni; da potiču i druge, bez obzira na spol, da spontano i otvoreno razgovaraju o ovoj prirodnoj tjelesnoj funkciji."

intimina i pantone boja mjesecnice

U sklopu kampanje, INTIMINA je donirala 2000 funti međunarodnoj dobrotvornoj organizaciji ActionAid koja radi sa ženama i djevojkama koje žive u siromaštvu. Ova donacija ići će za potporu čitavom nizu djelovanja ActionAida, što uključuje borbu protiv tzv. menstrualnog siromaštva i uklanjanje stigme oko menstruacije.

Jillian Popkins iz organizacije ActionAid UK je izjavila: "Ovo je fantastična i prijeko potrebna kampanja. Diljem svijeta milijuni žena i djevojaka i dalje pate zbog stigme povezane s menstruacijom. Mnoge djevojke ne idu u školu dok krvare ili čak odustaju od školovanja, što je jedan od razloga zašto tisuće žena u svijetu proživljavaju cjeloživotno siromaštvo. Kad ne bi bilo stigme oko menstruacije, više bi žena moglo izbjeći siromaštvo, ostvariti svoj potencijal i ojačati svoje zajednice. Ova važna kampanja pomoći će to promijeniti."

Američka ginekologinja i stručnjakinja brenda INTIMINA dr. Alyssa Dweck je dodala: "Menstrualno krvarenje često se smatra dodatnim vitalnim znakom. Boja, gustoća, trajanje i količina menstruacije zapravo su prozor u čovjekovo zdravlje, a njihove promjene i karakteristike mogu poslužiti kao potencijalni znakovi većih zdravstvenih problema."

Za više informacija posjetite: www.intimina.com.

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.