Uz malo inspiracije, vještine i uputa, zasjat će putenost vaših usana, samozatajan pogled vješto našminkanih očiju, porculanski izgled vaših obraza. Ostavit ćete željeni dojam - prikrivenu tajnovitost slađahne djevojčice ili fatalan izgled neodoljive zavodnice... - piše vizažistica Mateja Jurgec

Mateja Jurgec
Mateja Jurgec

Beauty Report

Mudrost zvana šminkanje povlači za sobom dozu istraživanja, kreativnosti, a do zadovoljnog izgleda dolazi se prije svega - vježbom. Uz malo inspiracije, vještine i uputa, zasjat će putenost vaših usana, samozatajan pogled vješto našminkanih očiju, porculanski izgled vaših obraza. Ostavit ćete željeni dojam - prikrivenu tajnovitost slađahne djevojčice ili fatalan izgled neodoljive zavodnice... Zavođenje, kao proces osobnog dokazivanja i umijeće igre neverbalnih znakova, čime se postiže misija tog ubojitog ženskog oružja, s visokom dozom samopouzdanja, dovodi čin do uspjeha!

Oružje broj 1 - crveni ruž

Postoji li ženstveniji, senzualniji osmijeh od upečatljivo, jarko crvenog? Crvena boja nije vruća tema samo u modnom svijetu. Ona je oduvijek bila najatraktivnija boja za usne. Boja kojom samosvjesno iskazujemo seksualnu slobodu i svijest o privlačnosti. Odvažna, glamurozna, crvena boja ruža za usne, klasik je koji jednostavno ne izlazi iz mode. Modni ga stručnjaci već dugo smatraju jednim od najvažnijih detalja na ženi. Postao je simbol glamura i seksepila još davnih šezdesetih godina, kada je holivudskim ljepoticama bio nezaobilazni dio make-upa. Bilo je to općenito vrijeme snažne žene, femme fatale iz vremena raskošnih produkcija holivudskih filmova. Od davnina se smatra da su dame koje vole crveni ruž vatrene, odlučne, hrabre, dominantne i pune samopouzdanja. No imajmo na umu da ova boja sa sobom nosi određenu dozu odgovornosti, budući da vas u trenu stavlja u centar pozornosti vaše okoline. Možda je upravo to vaš cilj? Glamurozno, sofisticirano i pomodno...

helena rubinstein, crveni ružKako ga nositi - idealne nijanse i mali trikovi

Iako su modni časopisi preplavljeni njime, mnoge žene misle kako im ne odgovara i kako ga ne mogu nositi. Zapravo su u krivu. Ako ste odlučili ovim lookom „krenuti u napad", postoji nekoliko jednostavnih savjeta koji su ključ uspješnog nošenja crvenog ruža. Tajna je i u boji kože vašeg lica. Žene svjetlije puti trebale bi probati ružičasto-crvene ili ljubičasto-crvene nijanse, a onima tamnije puti odgovarao bi prijelaz između smeđe i crvene. Naravno, uvijek je korisno napomenuti ono dobro poznato pravilo da ne treba istovremeno jako naglasiti i oči i usne. Stoga, ako nosite crveni ruž, šminka na ostalim dijelovima lica, posebno obrazima i očima, neka bude diskretna, dapače, svedite je na minimum. Umjesto eye-linera, radije se odlučite za intenzivniju maskaru koju nanesite i na donje trepavice jer to „otvara" oko.

Idealna boja kapaka za ovaj look je neutralna bež. Na rubove usana, prije nanošenja ruža, nanesite malo korektora, zatim usta obrubite olovkom za usne bojom koja je najsličnija nijansi vašeg ruža, kako biste spriječili da vam se ruž ne razlijeva, te ih ispunite. Najbolji način nanošenja ruža je kistom, jer na taj način savršeno kontroliramo nanošenje ruža kao i koliko će vam nijansa ruža ispasti tamna. Nakon što pažljivo nanesete ruž, stavite prst u usta i lagano ga izvucite, ovim ćete trikom izbjeći da vam se zubi oslikaju crvenom bojom. I još jedan savjet, nemojte istovremeno nositi crveni ruž i crveni lak za nokte, već upotrijebite bezbojan lak, bež, neku prirodnu blago ružičastu nijansu ili totalno suprotnu, trendovski crnu.

rihanna, mačkasti look, crni eyelinerOružje broj 2 - mačkasti look 

Isticanjem očiju, kombinacijom sjenila i olovke u boji svijetle i tamno srebrne ili u bojama pijeska, ova je šminka idealna i djeluje vrlo efektno. Dok nas zlatno žuti tonovi s primjesom boje sunca i pustinjske divljine, podsjećaju na ljeto, na preplanulom tenu, uz izraženo zlatom naglašeno područje oko očiju, ostavljaju dojam totalno tigrastog izgleda i idealan su izbor za zov vatrenih ljetnih noći, dok su suprotnost tome srebrno siva sjenila, oko naglašeno olovkom iste boje, uz neizostavan detalj mačkaste oči izvučene eyelinerom, pogodne za svako doba godine.  

Mačkasti look je totalno zavodljiv i apsolutni make-up hit posljednjih nekoliko sezona. Način je to na koji se iz jednostavne djevojke, u par poteza, pretvarate u zavodljivu tigricu. Vrlo je jednostavno postići ga - izvucite gornju crtu dalje od kraja kapka i lagano zaokrenete prema gore. Ako niste sigurne gdje bi ta crta točno trebala ići, zamislite da ocrtavate donji kapak i kada dođete do ruba kapka nastavite prema gore tu imaginarnu liniju. Osim olovke i tekućeg eyelinera, možete koristiti i sjenilo. Neutralan sjajan ruž ili sjajilo na usnama, uvijek će biti pun pogodak.

Oružje broj 3 - klasični smokey

Antropolozi kažu da je pogled jedan od najvažnijih oblika ljudske komunikacije, instinkt koji je ugrađen u nas tijekom evolucije. Postoji li onda za zavođenje bolji odabir od prodornog smokey eyes pogleda? Služeći se ovom strategijom, djelujete izravno na najiskonskije muške instinkte. Pogledom prodorno tamnim očima, pojačavate efekt, jer mu izravno dajete do znanja da vas zanima i da ga nećete odbiti kad vam jednom pristupi. Isticanje očiju tamnim bojama, stil šminkanja omiljen kod Egipćana, danas poznat kao "smokey eyes" i još uvijek popularan trend u šminkanju, zadržavajući vodeće mjesto među seksi načinima šminkanja.  

Ključ za dobivanje ovakvog izgleda je pravilno sjenčanje jer je različite boje i nijanse potrebno spojiti jednu s drugom tako da se dobije cjelina. Za učinak očiju u boji dima svakako morate imati tamnu olovku. Crnom se bojom opredjeljujete za naglašenu opciju ovakvog stila šminkanja.

Kako postići pogled u oblaku dima?

Na lice najprije nanesite podlogu. Budući da ćete koristiti tamno sjenilo koje će se rasipati po licu ispod očiju, na taj dio nemojte još staviti podlogu, to učinite kasnije. Na kapke također nanesite malo podloge ili ih osjenčajte sjenilom boje kože. Zatim ih obrubite crnim tušem ili olovkom, što bliže liniji trepavica. Crtu možete ublažiti posebnom spužvicom na olovci ili običnim štapićem za uši.

nivea, klsičan smokey eyes

Sjenilo nanesite na cijeli kapak, krenite od linije trepavica prema pregibu kapka, zatim vanjski rub očiju, te vanjski donji rub kapka. Možete odabrati neku smeđu nijansu, sivu (srebrnu), ljubičastu, tamno zelenu ili tamno plavu... Pratite liniju oka, naneseno sjenilo bi trebalo biti ovalnog oblika. Rub tamnog sjenila ublažite nekim čistim kistićem ili aplikatorom. Cilj je postići postupan prijelaz iz tamne boje u svijetlu. Odličan efekt „dubokog" oka postiže se nanošenjem svijetlog sjenila ili highlightera na unutarnji rub oka. Gornje i donje trepavice namažite što crnijom maskarom i to u dva sloja. Oči obrubite crnim tušem i tamno srebrnim sjenilom, a pregib kapka i vanjski rub crnim sjenilom. Na usnama je prozirno sjajilo. Kad nanosite tamno sjenilo na donji kapak, pripazite kako ne biste dobili takozvani izgled rakuna.

Kreativnošću svog osobnog svijeta mašte, porivom vlastitog izazova kojeg posjedujete, pobudite svoju ženstvenost, izrazite i pokažite zavodljivost i romantičnost, eliminirajući u sebi sve kočnice i strahove koji vas eventualno blokiraju. Neutemeljene su i totalno nevažne.

www.matejajurgec.com

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.