Ako planiranje obitelji možda i nije vaš trenutni životni prioritet, novi Zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji možda i nije uhvatilo vašu pažnju. No oko njega se podiglo mnogo prašine, jer upravo oni kojima je zakon namijenjen u njemu ne vide svoje interese

trudna_zenaČlanovi udruge RODA - Roditelji u akciji, koja djeluje već osam godina i vrijedno se zauzima za dostojanstvenu trudnoću, roditeljstvo i djetinjstvo u Hrvatskoj, ovih se dana bori protiv donošenja novog Zakona o medicinskih potpomognutoj oplodnji.

Pod parolom "Zakon kakav nam treba, a ne kakvog nam serviraju", tvrde da je zbog svoje restriktivnosti, neprihvatljivih rješenja i neshvaćanja problema, potpuno neprimjeren građanima kojima je namijenjen - osobama s problemom neplodnosti.

RODA je u tu svrhu organizirala peticiju, koju je u samo nekoliko dana potpisalo više od 5000 ljudi, a tako dobar odaziv u kratkom vremenu pokazatelj je da građani ovakav zakon ne žele niti se s njime slažu.

U udruzi tvrde da Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi priprema jedan od najkonzervativnijih zakona u Europi. Ne razumiju, pak, čemu sada tolika žurba u pripremi zakona koji je vlada prvi put predstavila još u rujnu 2004. pa ga odmah povukla i poslala na doradu na daljnjih pet godina.

Smatraju također da bi njegovim donošenjem prekršili Obiteljski zakon i Zakon o ravnopravnosti spolova te smanjili broj korisnika prava na postupak medicinski potpomognute oplodnje, jer to pravo ne bi imali izvanbračni partneri i žene bez partnera.

Smanjio bi se i broj metoda, jer bi zabrana zamrzavanja zametaka, koja se primjenjuje u cijelom svijetu, smanjila uspješnost postupaka za najmanje 10 posto.

Ministarstvo je ispred interesa građana, kojima je zakon namijenjen, stavilo političke i interese jedne društvene skupine, u ovom slučaju Crkve, koja je upitana za mišljenje, za razliku od liječnika, udruga i pacijenata.

Rodi se u toj akciji pridružila i udruga Beta, a potporu su joj također pismom podrške pružile Koalicija udruga u zdravstvu (KUZ), krovna udruga svih udruga koje se bave zdravstvenom problematikom, te Zajednica žena Bujštine.

Želite li i sami potpisati peticuju, možete to učiniti na starnici udruge RODA, na adresi www.roda.hr

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.