Osim ugodnih ljetnih trenutaka, povremeno se dogode i oni manje lijepi jer lako se zavući na neko čudno mjesto, dotaknuti nešto što nismo trebali ili se jednostavno naći na putu nekom kukcu ili životinjici. Komarce i krpelje da ne spominjemo. Srećom, male nezgode, ogrebotine, ubode i modrice lako rješavamo upravo prirodom - i njenim eteričnim uljima

eterična ulja protiv uboda, ugriza i ozljedaPrvi izbor za hitno i brzo djelovanje

Lavanda prava (Lavandula officinalis) spas je na koji uvijek možete računati! Brzo se i lako nanosi direktno na kožu, bez straha od iritacije čak i kod djece. Kap ili dvije nježno nanesene na ranu dezinficirat će i zaustaviti krvarenje, smanjiti bol, potaknuti regeneraciju kože i zarastanje bez ožiljaka. Poželjno je imati je pri ruci naročito u prirodi!

Ugodno bez letećih napasnika

Neki ljudi jednostavne mame kukce koji ih rado salijetaju, a da bi u potpunosti mogli uživati na svježem zraku i u okruženju biljaka unaprijed se trebaju pripremiti. U 10ml biljnog ulja badema (brzo se upija) dodajte ukupno 10 kapi eteričnog ulja eukaliptusa limunskog, lavande i geranija. Ovu mješavinu nanesite na kožu neposredno prije odlaska u prirodu, na dijelove tijela koji nisu pokriveni odjećom. Ukoliko ste zakasnili, a kukci su počeli sa svojim domjenkom na vašoj koži, nanesite 1-2 kapi lavande na ranu, ili namažite mješavinu od 10ml baznog ulja gospine trave s ukupno 10 kapi eteričnog ulja čajevca i kamilice rimske.

Otrovni ubodi

Neki kukci su otrovni jer imaju žalac koji sadrži otrovnu vrećicu. U tu skupinu kod nas se ubrajaju: ose, pčele, pauci, škorpioni i crveni mravi. Kod uboda ose u jednu čajnu žličicu jabučnog octa dodajte 1 kap lavande širokolisne ili čajevca (eterična ulja će spriječiti infekciju, a jabučni ocat će neutralizirati otrov). Pazite jer ose mogu ubosti nekoliko puta! Ubod pčele može biti kompliciraniji jer pčela ponekad ostavljaju svoj žalac u koži. U tom slučaju najprije provjerite da li je žalac u rani i izvadite ga; tada ranu premažite mješavinom od 1 čajne žličice sode bikarbone i jedne čajne žličice vode, a u to dodajte 1 kap kamilice rimske ili lavande.

Što s posjekotinama i ogrebotinama?

Djeca vole trčati, skakati, ludirati se, što često izazove manje nezgode. Kod posjekotina i ogrebotina ranu je potrebno očistiti komadićem mokre vate ili pod mlazom vode. Lagano nanesite, direktno na ranu, lavandu pravu ili mješavinu od 10 ml baznog ulja s ukupno 6 kapi lavande, kamilice rimske, bušina. Kako biste spriječili daljnju infekciju ili udarce, ranu možete pokriti zavojem ili flasterom. Za djecu manje dobi koristite manji broj eteričnih kapi: djeca do 2 godine - u 10ml baznog ulja dodajte 1 kap eteričnog ulja; djeca od 2 do 7 godina - u 10ml baznog ulja dodajte 3 kapi eteričnog ulja; za starije od 7 godina - u 10 ml baznog ulja dodajte 4 kapi eteričnog ulja.

lavandaUganuća i modrice 

Hladni oblozi su vrlo djelotvorni kod ublažavanja boli uganuća i modrica. Za pripremu u 500ml hladne vode dodajte 6 kapi eteričnih ulja (kamilice rimske ili lavande prave), umočite mali ručnik, iscijedite ga i stavite na bolno mjesto. Kad se ugrije ponovite nekoliko puta... Kako biste spriječili nastajanje modrice, samo mjesto udara premažite s 10ml kalofila (tamanu) ulja u koje ste dodali 10 kapi smilja. 

Napomena: kod ozbiljnih ugriza (zmije, vrlo otrovni pauci i sl.) te kod ozbiljnih ozljeda, hitno se javite najbližem liječniku, kao i u slučaju komplikacija koje primijetite na ubodenom ili ozljeđenom mjestu. Također, kod izbora eteričnih ulja obratite pažnju na ulja koju su fototoksična (bergamot, limun, grejp, gorka naranča - njen list i usplođe)...), a koja je najbolje izbjegavati ljeti. Naime, primjena tih ulja zabranjena je 24h prije izlaganja UV zrakama, kako ne bi oštetili kožu, izazvali stvaranje mrlja... Ulje kantariona (gospine trave) također je fototoksično!

Trudince i dojilje ne bi trebale koristiti eterična ulja ili ih smiju koristiti u vrlo malim količinama.

Ukoliko niste sigurni kako koristiti eterična ulja svakako se obratite aromaterapeutu ili fitoterapeutu!

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.