Možda jest bljutav i bezukusan pa moramo smišljati različite načine da ga učinimo pogodnim za naše nepce, ali je beskrajno hranjiv, zdrav i važan za naš organizam... Osim toga, doista su bezbrojne mogućnosti kako ga pipremiti - od salata, preko krem juha do sladoleda... Pročitajte zašto je avokado važna namirnica na vašem meniju
Avokado je tropsko voće kojeg često nazivaju i njegovim simpatičnim drugim imenom - "nadimkom" - aligatorska kruška. Duguljast je, jake zelene do smećkaste kore, iznutra svijetlo zelene boje, a može težiti i do 2 kg. Kora je čvrsta i žilava, meso je bljutavo, okusom podsjeća na kombinaciju tvrdo kuhanog bjelanjka i maslaca. Avokado je jedan od najboljih izvora vlakana među svim voćem i povrćem. Bogat je vitaminom A, folnom kiselinom, vitaminom C i E, kalcijem, željezom i kalijem.
Definitivno je moćan superfood - jedna od onih super-hrana koje su neophodne baš za žensko zdravlje. Njegova je tajna u izuzetnoj - masnoći. No ta je masnoća monozasićena i u kombinaciji s vitaminom E i karotenoidima, neophodna za ljepotu vaše kože i kose. No to ni približno nije sve.
Iako je avokado iznimno mastan, u njegovoj masnoći nema ništa loše. On je bogat oleinskom kiselinom, monozasićenom kiselinom koja pomaže u smanjenju lošeg, LDL, kolesterola. Ženama pomaže da skinu, za zdravlje najopasnije, salo oko trbuha pa na taj način smanje rizik od srčanih bolesti. Zreli avokado ima meku i gotovo kremastu strukturu koja obiluje vitaminom E, kalijem, magnezijem, bjelančevinama, folnom kiselinom, vitaminom B6 i vitaminom K. Također, sadrži vlakna koja pospješuju i ubrzavaju probavu. Ulje avokada se koristi u brojnim kozmetičkim proizvodima, naročito kremama, losionima i maskama za lice. Avokado će vašu kožu hidratizirati i spriječiti prijevremeni nastanak znakova starenja kože.
S obzirom da je njegovo ulje iznimno hranjivo za kožu, osim anti-age učinka, na kožu djeluje i ljekovito pa navodno smanjuje tegobe uzrokovane psorijazom i seborejom. Stručnjaci savjetuju da svakodnevno namažete kožu uljem avokada jer će to smanjiti iritaciju, svrbež i ljuštenje kože.
Avokado možete jesti na niz načina - jednostavno izrezan u salati, izdubljen žličicom i pomiješan s limunom u kremastu kašu (što možete dodati umacima), izmiksan u gusti napitak s mlijekom i medom... Najbolji je izrezan na komadiće kao dodatak salatama od peradi (puretina i piletina) te ribe (tuna i losos), uz malo light majoneze.
beba
@12.08.2016. 12:27 0Počet ću ga jesti i to kao što sam nekad radila, izdubila ga žličicom i pomiješala s limunom..... izvrsna kombinacija!!!!
Metafora
@12.08.2016. 19:08 1Volim ga
Nikolina
@13.08.2016. 09:32 0Vrlo slican clanak vec objavljenom na Femini, slucajno sam neki dan nabasala na njega, al nemam nista protiv, dobro je podsjetiti na blagodat raznih namirnica. Volim avokado, pokusat cu ga sto cesce konzumirati.
ileanna
@13.08.2016. 14:29 1Volim avokado.
Pistacija
@13.08.2016. 19:50 1ja stvarno kad sam prvi put probala avokado nikako mi se nije svidio. bio je bez okusa, ali nevjerojatno je koliko je koristan...
lidac
@16.08.2016. 10:28 1Super, dobro je znati!
subidu
@16.08.2016. 15:18 1Njam, jako volim avokado, posebno zato što se zbog neutralnog okusa može kombinirati i u slanim i u slatkim jelima. Najviše ga stavljam u frapee sa svježim voćem. Šteta što i nije baš jeftin, jela bih ga češće.