Iako je sushi već godinama totalno „in" klopa, taj planetarno obljubljeni japanski specijalitet zna skrivati zločeste parazitiće, jer se priprema od sirove ribe. Znamo da ste jako šik dok jedete štapićima, ali pazite gdje i što papate, posebno kada hrana nije termički obrađena

sushiPonovimo da je riba najvažniji izvor omega 3 masnih kiselina, koje su neophodne za zdravlje srca i krvnih žila. Zbog toga nutricionisti ne prestaju naglašavati da ju je neophodno jesti za zdrav srčanožilni sustav. No konzumiranjem sirove ribe izlažemo se i neugodnim rizicima. Naime, 80% inćuna, 30% skuša i 70% oslića, nositelji su crva koji izazivaju parazitoze. Pa tako npr. ličinke anisakioze prianjaju uz stjenke probavnog kanala i pokušavaju se u njega zarinuti.

Posljedice nisu jako opasne ali su neugodne: povraćanje, dijareja, želučani bolovi... Srećom, za ljubitelje sushija, zamrzavanje na -20°C kroz sedam dana, dovoljno je da ubije parazite. Međutim, to zamrzavanje ne eliminira ni bakterije ni viruse koji se mogu nalaziti u ribi ulovljenoj u zagađenim vodama. Za njih je jedino rješenje - kuhanje.

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.