Menopauza donosi pad razine ženskih hormona – estrogena i progesterona. Reprodukcijski sustav oko 50-e godine života postepeno slabi, jajnici se smanjuju i proizvode sve manje i manje hormona. To dovodi i do smanjene gustoće kostiju i povećava opasnost od osteoporoze. Zato je važno održavati i pomagati oba hormona u tom razdoblju života

Dr. med. Ksenija Krajina Pokupec
Dr. med. Ksenija Krajina Pokupec

Moć ljekovitog bilja

Simptomi menopauze

Neke žene lakše i s manje simptoma prođu kroz menopauzu, dok druge proživljavaju više manje neugodne nuspojave: valunzi, pojačano znojenje, nesanica, nervoza i lupanje srca te aritmije, promjene raspoloženja, depresija, pad libida, suhoća vagine, inkontinencija, slabija koncentracija, opći umor i pomanjkanje energije... I koža i vlasi kose se stanjuju, kosa možda i jače ispada.

U klimakteriju ciklusi su neredoviti tj. sve rjeđi i rjeđi. Nakon što vam menstruacija izostane najmanje 12 mjeseci nastupa razdoblje menopauze. U menopauzi liječnik će vam možda preporučiti i prepisati NHL tj. nadomjesno hormonsko liječenje. No, mi ćemo se ovdje baviti samo prirodom i prirodnim metodama pomoći protiv svih simptoma menopauze. Moje je mišljenje, a sada već i dugogodišnje iskustvo rada s mojim pacijenticama (a i sa samom sobom), da je prirodni pristup bolji. Daleko bolji.

prehrana u menopauzi

Dijeta-prehrana-higijena

Zbog vrućine i znojenja oblačite se u laganu i prozračnu odjeću od prirodnih vlakana. Nosite "višeslojnu modu" tako da u naletu vrućine možete koji sloj skinuti. I posteljinu često mijenjajte i neka bude pamučna tj. od prirodnih materijala (a može i fini, hladni saten).

Prehrana neka bude lagana, više mediteranska, bez jakih začina, alkohola, nikotina i bez kave i crnog čaja navečer jer onda dugo nećete zaspati. Preporuča se hrana bogata kalcijem - plava riba i mliječni proizvodi, špinat, naranče i jabuke, svježi posni kravlji sir, lisnato zeleno povrće, sjemenke sezama, morske alge...

Namirnice bogate cinkom i magnezijem također su korisne: piletina i jaja, sve žitarice, integralni kruh i riba. Ako povremeno imate problema sa zatvorom, popijte svaki dan i čašu ili dvije čaše mineralne vode s magnezijem.

Ne zaboravite na hodanje, hodanje, hodanje - svaki dan najmanje pola sata, a u vašem kvartu sigurno imate i tečaj aerobika za dame u godinama pa se raspitajte. Vježbajte i družite se sa svojim vršnjakinjama jer i to pozitivno djeluje na psihu. Jedite svježe voće, jer C vitamin jača vaše krvne žile, podiže imunitet i olakšava resorpciju željeza - nikad dosta i nikad previše.

Namirnice s fitoestrogenima

Japanke, čija je prehrana bogata fitoestrogenima, imaju manje teškoća u menopauzi i manji rizik od raka dojke. Namirnice bogate fitoestrogenima su soja, sojino mlijeko i sojin sir tofu, slatki krumpir – batat - te sjemenke lana. Pomažu nam u održavanju gustoće kostiju i preventivno djeluju na naše dojke.

Jedna šalica soje, oko 200 g, sadrži oko 300 mg fitoestrogena izoflavona. Avokado je bogat kalijem i E vitaminom koji ublažava valunge pa se počastite s vremena na vrijeme.

Pročitajte tekst: Ljekovito bilje u menopauzi!

Dr. Ksenija Krajina Pokupec
Botana fitocentar d.o.o.
Fitoterapija - Aromaterapija - Masaža - Savjeti - Edukacija - Nutricionizam
Konjička 3, Zagreb
Tel: 01/3839-096
Mob: 098/9288-728
e-mail: botana.zg@gmail.com

Radno vrijeme za informacije, narudžbe i posjete: pon, sri, pet - od 8h do 14h; uto, čet - od 14h do 19h. 

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.