Naš imunitet oslabljuje uslijed čestih i ponavljanih upala i bolesti, oslabljuje zbog sve većeg stresa, užurbanog načina života, a ne možemo se baš pohvaliti ni zdravom hranom ni svježim i zdravim zrakom kojeg udišemo. Osim toga, žena drži tri ugla kuće, a podržava i onaj četvrti, uz posao, obitelj, djecu i stotinu obaveza, razbacanost na sve strane, naravno da ni imunutet neće biti na visokoj razini

Dr. med. Ksenija Krajina Pokupec
Dr. med. Ksenija Krajina Pokupec

Moć ljekovitog bilja

Kada predajem anatomiju i fiziologiju fito i aromaterapeutima, maserima, refleksoterapeutima, jedno od poglavlja koje učimo govori i o imunitetu. Tada svoje učenike podučavam kako postoji nasljedni ili primarni, nešto što smo dobili i naslijedili rođenjem, i stečeni ili sekundarni imunitet, kojeg smo stekli za vrijeme života.

No postoje također i aktivan i pasivan imunitet. AKTIVAN IMUNITET: kad se razbolimo, naš organizam proizvodi antitijela u borbi protiv neprijatelja, tj. bakterija i virusa. Antitijela su bijele krvne stanice, tzv. T limfociti iz endokrine žlijezde timusa i B limfociti iz koštane srži. Oni jako dobro pamte i kad nas sljedeći puta napadne isti virus ili bakterija, limfociti će se vrlo brzo mobilizirati i braniti naš organizam. Zato od nekih bolesti nećemo nikada dva puta oboljeti.

PASIVAN IMUNUTET: cijepimo se prije nego se razbolimo, tj. u organizam nam pasivno unose cjepivo s oslabljenim uzročnicima bolesti, pa naš organizam na njih polako stvara antitijela. Pasivan imunitet tj. cijepljenje dobijemo kod raznih dječjih zaraznih bolesti, a i sada se netko cijepi prije gripe. I mora se cijepiti ranije, da tijelo stigne proizvesti antitijela. Dakle, to je pasivno stečen imunitet, jer se nismo razboljeli i nismo aktivno sudjelovali u obrani od različitih uzročnika bolesti.

Zašto imunitet oslabljuje?

Naš imunitet oslabljuje uslijed čestih i ponavljanih upala i bolesti, oslabljuje zbog sve većeg stresa, užurbanog načina života, a ne možemo se baš pohvaliti ni zdravom hranom ni svježim i zdravim zrakom kojeg udišemo. Osim toga, žena drži tri ugla kuće, a podržava i onaj četvrti, uz posao, obitelj, djecu i stotinu obaveza, razbacanost na sve strane, naravno da ni imunutet neće biti na visokoj razini.

jačanje imuniteta

Kako ga ojačati?

Svatko će vas savjetovati da se opustite, duboko dišete, upišete neki tečaj vjezbanja (no i za to morate naći dostatno vrijeme, a već ste pretrpani, pa ni to nije lako ostvariti), netko će vam reći da šećete dnevno bar pola sata. I to je možda najlakše napraviti - prošetati 15 minuta od kuće i opet 15 minuta do kuće – tako ste pojačali prokrvljenost svoga tijela, malo se smirili i opustili. Jer stres i lučenje stresnih hormona, kortizola i adrenalina, iscrpljuju i oslabljuju naš organizam.

Naravno, malo možemo promijeniti i pripaziti na prehranu. Više voća, agruma zbog antioksidansa, tj. C vitamina, protuupalnih flavonoida, antocijana, resveratrola i drugih ljekovitih tvari. Više zelenog lisnatog povrća, mliječnih proizvoda tj. unos kalcija i magnezija, jer smiruju stres, opuštaju napete mišiće, smiruju alergijske reakcije..

Eterično ulje mandarine: čisti krv, pomaže u borbi protiv bakterija, smiruje i podiže raspoloženje duha i tijela, podiže koncentraciju. Uzmite eterično ulje mandarine i udišite iz bočice tri puta dnevno po jednu minutu. Ili nakapajte par kapi na dlanove, protrljajte i udišite oko jedne minute. Par kapi možete nakapati i na svoj šal, ovratnik od kaputa ili iz raspršivača raspršite po prostoriji u kojoj najdulje boravite kroz dan. 1-3 kapi možete dodati i u čašu vode i popiti ili ulje namažite na kožu, na mjesto gljivične ili bakterijske upale (prethodno tih par kapi ulja pomiješajte sa žličicom bademovog ili lješnjakovog ulja, a onda utrljajte). Slično će djelovati ulje lavande ili limuna.

Imuno-tinktura: imunitet podižu sljedeće ljekovite biljke - listići imele, cvjetovi nevena, cvjetovi bazge, listovi masline... Mogu se namočiti u 70% alkohol, namaću se 15-20 dana i procijede, filtriraju. Tako dobivenu tinkturu koristimo svaki dan za jačanje imunuteta - 50-100 kapi dnevno treba popiti u pola čaše vode.

Imuno-čaj: čajna mješavina na bazi nevena, bazge, masline, šipka i hibiskusa, matičnjaka, metvice, kamilice, kuoine ili maline, uz dodatak poneke bobice tj. ploda borovice, gospine trave i majčine dušice, odličan je čaj za jačanje organizma, opuštanje, protiv zimske melankolije i depresije, dakle za jačanje duha i tijela. Svaki dan popijte litru čaja s domaćim livadnim ili bagremovim medom. U čaj dodajte i sok jednog limuna, ali u mlaki čaj, jer će visoka tempertura razgraditi i uništiti vitamin C.

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.