Bez kretanja i bez cirkulacije, nema života. Naš je cijeli organizam jedan čudotvoran i predivan, uzbuđujući svemir u malom. Stoga ću vam danas predstaviti prekrasne ljekovite biljke koje pokreću našu cirkulaciju, bez koje nam također nema života

Dr. med. Ksenija Krajina Pokupec
Dr. med. Ksenija Krajina Pokupec

Moć ljekovitog bilja

Cirkulacija = detoksikacija = život za sve naše stanice

GLOG, Crataegi summitates, biljka za cirkulaciju i jačanje srčanog misića. Tonik za srce, hrana i snaga za srčane stanice i regulaciju tlaka.

KOPRIVA, Urticae folium, korov, ali puna željeza, klorofila, odlična biljka za cirkulaciju i diurezu, tj. bolji rad bubrega.

IMELA, biljka koja je u stvari poluparazit, živi na drugom drveću, prvenstveno voćkama. Odlična ljekovita biljka za perifernu cirkulaciju, ali i za imunitet, za detoksikaciju jetre..

BOROVICA, Juniperi fructus, biljka koju zovemo i kleka, a izuzetno dobro potiče cirkulaciju i rad bubrega. Prema načinu djelovanja, borovica je RUBEFACIJENS, jer kod primjene izvana, utrljavanjem u kožu, koža pocrveni zbog pojačane cirkulacije a time smo dobili i odlično djelovanje na bolne zglobove i misiće.

LAVANDA, Lavandulae flos, biljka lijepog izgleda i jos ljepšeg mirisa. Zamislite da ste u polju lavande, zamislite njihanje ljubičastih cvjetova na vjetru i taj miris, opuštajući, smirujući... No, eksternom primjenom, lavanda odlično potiče cirkulaciju.

RUŽMARIN, Rosmarini folium, još jedna naša domaća izuzetno ljekovita biljka. Iglice ružmarina i plavi cvjetići boje mora divnog su mirisa. Osvježava, razbuđuje, potiče cirkulaciju, ali potiče i peristaltiku crijeva... Sve se pokreće.

ARNIKA, Arnicae flos, biljka s visokih brda i planina, pa se zove i brđanka. Potiče cirkulaciju, ubrzava razgradnju hematoma (modrica), olakšava bolove u zglobovima...

LAZARKINJA, Asperulae herba, biljka koja se zove mirisna lazarkinja jer miriši fino, opojno, na med i sijeno...potiče cirkulaciju, rad bubrega, i rastvara ugruške, tj. razrjeđuje krv koja je sklona zgrušavanju i zaštopavanju krvnih žila, a tada nam je i cirkulacija u opasnosti.

biljni čaj

PROŠIRENE VENE I KAPILARE: Treba piti čaj od koprive, stolisnika i imele. Jednu litru dnevno. Mazati kapilare i vene tonikom od kestena i gelom od lavande. Ujutro i navečer.

NERVOZNE NOGE: To je neugodna tegoba - noge vas bole, trgaju, ne možete zaspati i nikako se namjestiti, a problem je naravno slaba cirkulacija. Namažite noge žutim tonikom i mirno ćete zaspati. Tonik je žute boje od arnike, a pomažu joj i ružmarin i menta koja lagano hladi i osvježava.

SUŽENE KAROTIDNE I VERTEBRALNE ARTERIJE: Kod nekih mojih pacijenta suženje je 30%, ali kod nekih i do 70%. Naravno, cirkulacija je otežana, a i mozak ne dobiva dovoljno kisika i hrane sa slabim dotokom i protokom krvi. S istim, žutim tonikom, namazati prednju i stražnju stranu vrata (naprijed su karotide a straga su vertebralke). I obavezno piti čaj i kapljice na bazi imele, koprive, lazarkinje... Litru čaja dnevno i 50-100 kapi tinkture.

GLAVOBOLJE I MIGRENE: Čaj i kapi od gloga, lavande, jaglaca, ružmarina... Možemo dodati i neke druge biljke ako je migrena povezana s klimakterijem. A u sljepoočnice i u korijen kose utrljati lagano gel od lavande ili malo eteričnog ulja lavande ili sandala.

HLADNE RUKE I NOGE: To je znak slabe i loše periferne cirkulacije. Uz naizmjenično tople i hladne kupke, namažite ruke dva puta dnevno crvenim gelom od ružmarina i borovice, čempresa.. I redovito pijte čaj ili kapljice na bazi ružmarina, borovice, koprive i obavezno imele. U ovu grupu spada i tzv. Bürgerova bolest, spazma i slabe cirkulacije u prstima ruku. Obavezno prestati pušiti!

HEMOROIDI: Oni nisu ništa drugo nego proširene vene hemoroidalnog pleksusa, a to znači da u tim proširenim venama krv, tj. Cirkulacija, stoji, slabo teće i slabo se kreće. Treba je potaknuti. Pijte čaj i kapi od već navedenih biljaka, perite se u hladnoj vodi nakon velike nužde, jer će hladna voda stisnuti krvne žilice i kapilarice. Redovito se mažite Procto kremom za hemoroide od lavande, gospine trave i mente. Krema se može koristiti i izvana i iznutra.

cirkulacija

REUMA I GIHT: Cirkulaciju i diurezu postižemo čajem i kapljicama od koprive, kore vrbe koju u narodu zovemo biljni aspirin, preslice, stolisnika, borovice, breze, gloga... Važno je znati da ako pijemo dosta tekućine (u ovom slučaju još bolje, pijemo čaj od odabranog i ciljanog ljekovitog bilja), pijemo i mokrimo, pijemo i mokrimo... I to je super! Tako potičemo cirkulaciju, rad jetre i rad bubrega te iz organizma i upaljenih zglobova izbacujemo sve toksične tvari koje nam ne trebaju. I polako, ali sigurno dolazimo do ozdravljenja. Zglobove mažite kremom ili gelom, ili žutim tonikom. I u prehrani smanjite unos mesa,mlijeka i njihovih prerađevina.

ULCUS CRURIS I DECUBITUS: Zbog izuzetno ostećene cirkulacije na donjim ekstremitetima tj. potkoljenicama nogu ili zbog ležanja, na trtici, lopaticama i petama, razvijaju se otvorene rane. Nema cirkulacije, nema dotoka krvi, nema hrane i kisika za stanice tog tkiva, pa one odumiru. Moramo pojačati cirkulaciju čajem i kapima, mazati okolno područje s tonikom i gelom a na ranu kapati ulje od gaveza i gospine trave, da potaknemo i granulaciju tj.stvaranje novog tkiva. Uporan i dugotrajan proces, ali ide, i ja sam prezadovoljna zbog velikog broja ulkusa i dekubitusa koje sam zatvorila.

Dr. Ksenija Krajina Pokupec
Botana fitocentar d.o.o.
Fitoterapija - Aromaterapija - Masaža - Savjeti - Edukacija - Nutricionizam
Konjička 3, Zagreb
Tel: 01/3839-096
Mob: 098/9288-728
e-mail: botana.zg@gmail.com

Primanje pacijenata: ponedjeljak i srijeda 9-13h; utorak i četvrtak 14-18h

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.