Naravno, niti jedna bolest nije slatka, nitko ne želi biti bolestan, no ovdje ću vas upoznati sa stvarno slatkom bolešću, a to je Diabetes mellitus ili šećerna bolest. Šecer tj. GUK (glukoza u krvi ) je povišen, a i urin je sladak, jer se višak glukoze izlučuje iz organizma putem bubrega. Priroda se pobrinula za tu slatku bolest i dala nam je gorke biljke da je liječimo

Dr. med. Ksenija Krajina Pokupec
Dr. med. Ksenija Krajina Pokupec

Moć ljekovitog bilja

Zapamtite najvažniju stvar za zdravlje – jetra, žuč, gušterača, pa i nas želudac baš i ne vole slatko. Više im odgovara gorak okus koji potiče lučenje želučanog soka, enzima, potiče probavu tj. metabolizam, a i ne opeterećuje gušteraču na lučenje inzulina.

Idealna prehrana za dijabetičare

S obzirom da je sećerna bolest metabolička bolest u kojoj imamo poremećaj metabolizma i masti i šećera i bjelančevina, pravilna prehrana, da ne kažem dijeta, jedan je od najvažnijih faktora za zdravlje. U zabludi su oni koji misle da dijabetičar ne smije jesti slatko. Smije jesti sve. I mora jesti sve. Ali otprilike u omjeru 40% proteina, 30% masti, 30% ugljikohidrata. Svakako treba birati kvalitetne masnoće, ali i ugljikohidrate manjeg glikemijskog indeksa, tzv. spore ugljikohidrate.

Umjesto bijelog šećera, kolača od šećera i bijelog brašna, bombona i čokolade, treba birati crnu čokoladu, kolače s intergralnim sastojcima, cimetom i ostalim začinima, treba birati cijelozrnate žitarice.... Povrće je više manje dozvoljeno sve. Voće treba izbjegavati. Dnevno su dozvoljene dvije voćke veličine prosječne jabuke, pomogućnosti citrusi.

Navečer je najbolje jesti samo proteine koji će izgrađivati mišiće (meso, jaja,mlijeko i mliječni proizvodi), a ne ugljikohidrate koji će se preko noći pretvoriti u salo.

prehrana i fitoterapija za dijabeticare

Fitoterapija za dijabetičare

Maslačak list ili još bolje korijen, iskopan u jesen (jer je tada bogatiji inulinom) pomaže gušterači u manjem lučenju inzulina. Vodopija ili cikorija, također bogata inulinom. Zato je i kava od cikorije, instant za bijelu kavu, odličan doručak ili večera za dijabetičara. Oman, gorki korijen, sličnog je djelovanja kao i maslačak i vodopija. Borovnica list bogata je mirtilinom koji također štiti gušteraču od pretjeranog lučenja inzulina i uravnotežuje metabolizam.

Kod dijabetičara moramo pomoći i slabijoj cirkulaciji biljkama kao što su kopriva, preslica, zlatnica, breza, grah komusine... To su ujedno i diuretičke biljke koje će pojačati bubrežnu funkciju, a bubrezi su često kod dijabetičara zahvaćeni bolešću, tj. oštećenjima koja proizlaze iz povišenih razina sećera koji stalno cirkulira krvlju. I čaj od šipka ili hibiskusa će biti odličan jer će organizmu donijeti C vitamin, antioksidans za naše stanice.

Važne su i metvica, matičnjak, lavanda, hmelj ili kamilica, gospina trava - biljke koje smiruju stres i nervozu, olakšavaju san, ali i spuštaju tlak koji je često povišen kod dijabetičara.

Ove biljke nabrajam samo informativno jer svaku terapiju pripremam individualno, pa će o dijagnozi, godinama pacijenta, komplikacijama, kronicitetu bolesti i anamnezi ovisiti koje ću biljke staviti u čaj, kapljice, kremu, tonik, kupku... Promijenite prehranu, šetajte i krećite se što više na svježem zraku, uživajte u prirodi. Budite i dalje slatki, ali kao osobe. A vrijednosti šećera u krvi ipak održavajte u granicama normalnih vrijednosti, po mogućnosti ispod 8.

Dr. Ksenija Krajina Pokupec
Botana fitocentar d.o.o.
Fitoterapija - Aromaterapija - Masaža - Savjeti - Edukacija - Nutricionizam
Konjička 3, Zagreb
Tel: 01/3839-096
Mob: 098/9288-728
e-mail: botana.zg@gmail.com

Primanje pacijenata: ponedjeljak i srijeda 9-13h; utorak i četvrtak 14-18h

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.