S dolaskom jeseni nastojimo osnažiti svoj imunitet i povećati vitalnost. A kad se osjećate umorno i trebate pomoć u obnavljanju svojih resursa, idealan poticaj dat će vam shiatsu. Ova tehnika rada na tijelu „čisti" organizam od nakupljenih informacija i stresa te vam daje poticaj da se sami bolje nosite s izazovima

shiatsu tretman

Kada osjećamo bol ili se jednostavno ne osjećamo dobro, naša je prirodna reakcija da dodirujemo, trljamo ili pritišćemo odgovarajuće dijelove tijela. Time sami intuitivno primjenjujemo "tretman", nastojeći stvoriti ravnotežu. Svatko je sposoban sam sebi pomoći, a uz mali napor i drugima. To je zapravo osnovno načelo shiatsua: sposobnost iscjeljenja samih sebe te pomaganje drugima.

Tehnika shiatsua se na temeljima tradicionalne kineske medicine razvila u Japanu, gdje je dobila i ime. Shiatsu, u doslovnom prijevodu, znači: pritisak palcem. Drevni Kinezi su putem jina i janga te teorije o pet elemenata pokušali objasniti sve pojave u prirodi. Tjelesni simptomi su samo vanjska manifestacija duboko ukorijenjenih problema. Shiatsu praktičar i klijent će zato zajedničkim snagama raditi na osvještavanju te rješavanju uzroka.

Kako izgleda shiatsu tretman?

Prije svega, važno je znati da je shiatsu tretman, a ne masaža, jer uključuje i dijagnozu kojom počinje svaki susret sa shiatsu praktičarem. Tretman se vrši na podu, na prostirci od prirodnih materijala, a klijent je odjeven. Primjenjujući različite tehnike pritisaka, istezanja te polaganja ruku na određene dijelove tijela, shiatsu praktičar klijentu olakšava različite simptome. Pritisci se vrše po meridijanima, energetskim kanalima koji se prostiru po cijelom tijelu, a na njima se nalaze akupunkturne točke, koje predstavljaju točke ulaska ili izlaska energije. Kada zbog stila života tijek energije kroz organizam biva poremećen, pojavljuju se simptomi na tjelesnoj razini te se manifestiraju na određenom organu, a mi ih doživljavamo kao bol, nelagodu, umor...

shiatsu tretman

Poticaj za obnavljanje i zdravlje

Shiatsu prije svega djeluje preventivno. "Čisti" organizam od svakodnevnih nakupljenih informacija i stresa. Često nam nije dovoljan san, slobodan vikend, čak niti godišnji odmor, da se riješimo kroničnog osjećaja umora ili nekih drugih tegoba (nervoze, glavobolje, nesanice...). Tu shiatsu uskače kao pomagač u balansiranju živčanog sustava. Kvalitetan shiatsu tretman daje poticaj tjelesnoj inteligenciji da pokrene sve svoje snage koje su potrebne za iscjeljenje  te za povratak u homeostazu. Shiatsu, stoga, ne liječi, već našem psiho-tjelesnom sustavu omogućuje da se, aktiviranjem svojih unutarnjih snaga, samoregenerira i samoregulira.

Učinkovit alat protiv stresa

Shiatsu je i u Hrvatskoj sve popularniji, a posebice postaje dio životnog stila zaposlenih ljudi koji ga prepoznaju kao učinkovit alat protiv stresa i njegove najčešće posljedice - kroničnog umora.

Stres, kao što znamo, ne možemo izbjeći, već samo svoju reakciju na njega. Tu shiatsu, uz promjenu životnog stila, nastupa kao veliki pomagač koji nam omogućuje reorganizaciju, pročišćenje te uravnoteženje živčanog, endokrinog, respiratornog, probavnog sustava i svih ostalih sustava u našem organizmu.

Želimo li na neki način ublažiti stres kojem smo svakodnevno izloženi, osjećati se mirnije i stabilnije u poslovnoj i privatnoj sferi, želimo li povećati razinu osobnog strpljenja i, posebice, želimo li postići bolju koncentraciju, tada je shiatsu jedna od fantastičnih metoda koja u nevjerojatno kratkom vremenu obnavlja cijeli psihotjelesni sustav.

Shiatsu kao metoda obnavljanja u sebi sadrži mnoge tehnike putem kojih se osoba može "dotaknuti" iznutra što u konačnici generira divnim osjećajem mira, zadovoljstva, povećane razine energije, humora i radosti. Naravno, sve to važi jedino ako odaberete kvalitetnog shiatsu praktičara jer učinak tretmana primljenog od nekvalificiranog praktičara može biti nepovoljan, čak i štetan.

Zato svakako, i slobodno, provjerite stručnu kvalifikaciju svojeg shiatsu praktičara. Zatražite diplomu, uvjerenje o osposobljenosti ili potvrdu na temelju koje vam nudi shiatsu tretman. Raspitajte se o broju sati školovanja, te opsegu školovanja.

shiatsu tretman

Dokazano je – shiatsu djeluje

U preventivnom smislu, shiatsu tretmanom se postižu fantastični rezultati, što pokazuju i istraživanja. Tako znanstvena studija o utjecaju shiatsua na zdravlje (Sveučilište u Leedsu, prof.A. Long, 2007.g.) pokazuje da:

95% redovnih klijenata osjeća veću opuštenost i osjećaj smirenosti

71% klijenata osjeća veću energiziranost

79% ima veću motivaciju za promjenu načina života, posebice kad se radi o tjelovježbi i prehrani

82% iskusi opće poboljšanje zdravlja i snažnije povjerenje u zdravlje

86% sudionika spominje da su tretmani bili učinkoviti u tretiranju sljedećih simptoma: stresa i napetosti, problema s mišićima i zglobovima uključujući leđa i držanje, nedostatkom energije, kroničnim umorom i drugo.

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.