Voćni sokovi višestruko su važni za ljudski organizam. Prije svega vrijedi istaknuti potrebu ljudskog organizma za tekućinom. Poznato je kako čovjek mora unositi oko dvije litre tekućine dnevno kako bi normalno funkcionirao

voćni sok

Kada govorimo o važnosti hidratacije, posebno tijekom ljetnih mjeseci, jasno je da nije svejedno o kojoj se tekućini radi, budući da pretjerano zaslađeni napici te napici koji sadrže kofein ili alkohol dodatno pogoduju dehidraciji zbog svojeg diuretičkog djelovanja. Osim vode, koja je naravno najvažnija tekućina za čovjeka, preporučuje se stalni unos još nekih napitaka, uključujući i prirodne voćne sokove i nezaslađene čajeve. 

Jadranka Boban-Pejić, prvo ime prirodne prehrane u Hrvata, naglasila je vrijednost voćnih sokova sljedećim riječima: „Prirodni voćni sokovi imaju veliku nutricionističku važnost; osim što se preporučuju kao sjajno osvježenje organizma zbog toga što sadrže vrijedne vitamine i minerale, isto tako su i zamjena za voćni obrok. Čaša čistog voćnog soka jednako je vrijedna za naš organizam kao i jedan voćni obrok, a znamo koliko voće blagotvorno djeluje na naš organizam."

Odaberite svoje omiljeno voće i napravite sami svoj prirodni sok ili odaberite kvalitetne kupovne sokove pažljivo čitajući etikete. Ne kupujte zaslađene napitke jer oni neće pogodovati optimalnoj hidrataciji važeg organizma, a usto ćete unijeti i neželjene kalorije.

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.