Dolaze nam hladni, i zbog mnoštva bakterija i virusa u zraku, i opasniji dani za naše dišne putove. Hladnoća i visoki postotak vlage u zraku te ove dugotrajne i dosadne magle, dodatno otežavaju disanje. O smogu da i ne govorim, a za sve pušače cigareta, žao mi je, ali moram dati upozorenje da im nikotin iz duhana dodatno oštećuje sluznicu bronha. Nikotin naime umrtvljuje - paralizira trepetljike koje iz bronha izbacuju sluz i čestice nečistoće. Stoga pušači razvijaju kronični bronhitis i stalno imaju produktivan kašalj (iskašljavaju)

Dr. med. Ksenija Krajina Pokupec
Dr. med. Ksenija Krajina Pokupec

Moć ljekovitog bilja

Dodatni problem je komplikacija bronhitisa s emfizemom pluća, poznato kao KOPB (kronična opstruktivna plućna bolest). KOPB je nažalost vrlo ozbiljna dijagnoza i svaki pušač s tom dijagnozom morao bi prestati pušiti. Krenut ćemo odozgo prema dolje.

Sinusitis: anatomski su nam tako prvi na našem putu – sinusi. Upala se naziva SINUSITIS. Može biti akutan, subakutan i kroničan. Izazivaju ga virusi ili bakterije. Najčešći simptomi su zaštopan nos, glavobolja, temperatura...

Faringitis, tonzilitis, laringitis: spuštamo se i anatomski stižemo do ždrijela - upala se zove FARINGITIS. Tu su i mandule, tonzile s lijeve i desne strane ždrijela. Upala je, mislim, svima poznata jer kad mandule oteknu i kad ne možete ni gutljaj vode progutati, a da vam ne sijeva pred ocima, onda znate da imate TONZILITIS. Zatim stižemo do glasnica. Upala je LARINGITIS, boli nas grlo ili cijelo ždrijelo, a zbog naslaga sluzi na glasnicama javlja se promuklost koja može ići do afonije tj. gubitka glasa koji može trajati i nekoliko dana.

Traheitis, bronhitis, bronhiolitis: dalje se spuštamo na dušnik - TRAHEITIS, pa na bronhe - BRONHITIS, pa na bronhiole - BRONHIOLITIS.

bolesti dišnih putova

Pneumonia: ako upala zahvaća plućne mjehuriće tzv. alveole, dakle onaj spužvasti, najveći dio pluća, razvija se upala pluća – PNEUMONIA. Ne treba sve upale odmah liječiti antibioticima jer u slučaju virusnih upala antibiotik ne pomaže. U početku bi se sve ove dijagnoze trebale liječiti prirodnim metodama, najprihvatljivijima našem organizmu, ali, kao prvo, treba prestati pušiti.

Eterična ulja koja pomažu kod dišnih tegoba

Sve prostorije u kojima boravimo treba dobro provjetriti, a u prostor dodati eterična ulja za inhalaciju, osvježenje prostora, ali i uništavanje bakterija. Nakapajte par kapi po tepihu, stavite po kap na papirnatu maramicu ili svoj šal ili desetak kapi stavite u aroma lampicu. Najbolja eterična ulja su: eukaliptus (globulus ili radiata), ravensara 1,8 cineol (s Madagaskara), limun ili mandarina te timijan. Ova ulja će djelovati antivirusno i antibakterijski, smirit će upale, olakšati disanje, osvježiti i dezinficirati prostor, podizati imunitet. Ulja se mogu staviti i u neko bazno ulje npr. ljesnjaka ili badema te se može umasirati u prsa i leđa ili namazati pod nos.

Mast "P" s kaduljom i propolisom ili sprej od ljekovitog bilja i propolisa za grlo, dodatna su pomoć kod upala gornjih dišnih putova i sinusa. Mašću "P" treba namazati nosnice iznutra, a sprej koristiti za grlo 2 puta dnevno.

Fitoterapija za olakšanje dišnih tegoba

Čaj obično radim od sljedećih biljaka: bijeli ili crni sljez, metvica, divizma, trputac, kopriva, kamilica, anis ili komorač i hibiskus. Ovu čajnu mješavinu treba piti redovito, i to topao, zaslađen s medom i uz dodatak limunovog soka po želji.

Biljke sa sluzi su sljez i divizma te će svojom sluzi zaštititi i obložiti upaljenu i osjetljivu sluznicu dišnih putova. Trputac uništava bakterije i svojim taninima steže tkivo i smiruje grlo. Anis sa svojom aktivnom ljekovitom tvari, anetolom, djeluje antimikrobno i olakšava  iskašljavanje. Hibiskus unosi fini okus i bogatstvo C vitamina kao antioksidansa. Mentol iz mente anestezira osjećaj bola i grebanja u grlu, a olakšava i disanje. U čaj možete ubaciti i tanki komadić đumbira ili ga koristite u prehrani kao i začin. Mogu se koristiti i neke druge biljke: kadulja, lavanda, ružmarin, majčina dušica, bazga, jaglac, pirika, sapunika, sladić... Koju ćemo biljku upotrijebiti uvijek ovisi o više faktora, a s vremenom se terapija može i mijenjati.

ljekoviti čaj

Kako smanjiti rizik od bolesti dišnih putova

Rizik za oboljenje dišnih organa bit će manji ukoliko u organizam unosite dovoljnu količinu magnezija. Dakle, ne zaboravite na integralne žitarice, soju, orahe, ribu, mliječne proizvode, nemasno meso... Ne zaboravite i na C vitamin u agrumima, zelenoj i crvenoj paprici, kiselom zelju, čili papričicama... Med, propolis, cvjetni prah i matična mliječ dodatna su pomoć. Studijska ispitivanja pokazuju da djeluju protiv bakterija i gljivica, ozdravljuju - regeneriraju tkivo, jačaju imunitet, detoksiciraju organizam. Jednom riječju-super!

Također, uz čaj se pije i tinktura od imele, nevena i kadulje ili ehinacee (ja više volim naše ljekovito bilje i ne pripremam ehinaceu): 50-100 kapi tinkture popije se dnevno uz litru toplog čaja.

Za sve one koji već dugo prate moje tekstove mislim da ne moram ponavljati, ali ipak: svaka bolest koja ne prolazi duže od 15-30 dana zahtijeva posjet liječniku, a naročito dugotrajno visoka temperatura (visa od 38,5), gnojni ili krvavi iskašljaj, nedostatak zraka, jaki bolovi u prsima...

Budite mi zdravi, manje pušite, perite ruke, manje se rukujte i ljubite (ma ne - ipak se ljubite, ipak je ljubav cesto i lijek za dušu i tijelo i za vas brzi oporavak).

Dr. Ksenija Krajina Pokupec
Botana fitocentar d.o.o.
Fitoterapija - Aromaterapija - Masaža - Savjeti - Edukacija - Nutricionizam
Konjička 3, Zagreb
Tel: 01/3839-096
Mob: 098/9288-728
e-mail: botana.zg@gmail.com

Radno vrijeme za informacije, narudžbe i posjete: pon, sri, pet - od 8h do 14h; uto, čet - od 14h do 19h.

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.