Sezonski gubitak kose prirodna je i zdrava pojava oko koje se nije potrebno brinuti. To je ciklus kojim se kosa obnavlja omogućujući tako rast novih vlasi. No, koliko je izgubljenih vlasi normalna pojava, a što činiti kada je njihov broj prevelik

zena kosa ledjaSezonsko opadanje kose u potpunosti je prirodna i zdrava pojava kojom se ona regenerira u redovitim periodima. Iako nas zna uhvatiti panika kada nakon češljanja na četki pronađemo na desetke ispalih vlasi, dok ih god dnevno ne izgubimo više od 100, u granicama smo normalnog ciklusa obnavljanja vlasi.

Razlog sezonskog gubitka kose ustvari je rast novih vlasi nastalih formiranjem novih folikula koje se razvijaju na mjestu "izgurane" vlasi.

Kosu čine ovalne pigmentirane vlasi (dlake) sastavljene od mrtvih stanica. Vlas se sastoji od  korijena, koji čine aktivne stanice, i stabljike sastavljene od bjelančevina (keratina).

Svaki dlačni folikul ima svoj životni ciklus koji počinje i završava neovisno o preostalim folikulima:

  • faza rasta (anagena faza) započinje izrastanjem nove vlasi i predstavlja razdoblje aktivnoga rasta kose. Traje od 1 do 10 godina (prosječno od 3 do 4 godine) pri čemu kosa raste brzinom od 0,3 mm na dan.
  • prijelazna faza (katagena faza) traje od 2 do 3 tjedna. Tijekom ove faze, smanjuje se aktivnost matičnih stanica i melanogeneza u dlačnoj lukovici. Folikul polako počinje putovati prema površini kože.
  • Nakon toga dolazi faza ispadanja kose (telogena faza) koja traje tri mjeseca. Ako je vlasište zdravo, dlaku koja ispada istiskuje nova vlas. Nakon završene telogene faze ponovno počinje anagena faza, odnosno nov životni ciklus vlasi. Tijekom života, opisani životni ciklus vlasi ponovit će se približno 25 puta. 90 - 95 posto kose na vlasištu nalazi se u anagenoj fazi, a 5 - 10 posto u telogenoj fazi.

Zdravstveni razlozi gubitka kose

Gubitak kose može biti reakcija na određene promjene i poremećaje u organizmu koje možda ne bismo odmah povezali sa zdravljem kose.

Iako su vitamini skupine B poznati kao veliki saveznici lijepe kose, za njezinu obnovu itekako su važni i vitamini A i C. Ukoliko je prehrana duže vremena lišena tih bitnih vitamina kao i minerala željeza, cinka, bakra i silicija, može doći do pojačanog gubitka kose.

Stres je sljedeći faktor rizika za čvrstu i zdravu kosu kao i nepravilna prehrana koja kao posljedicu može imati i lakše ili teže imunološke poremećaje.

Koncentracija hormona štitnjače i spolnih hormona mogu biti razlogom prorijeđivanja kose koji se prije svega treba sanirati iznutra prije nego li se započne s vanjskim "popravljanjem" problema.

Istraživanja pokazuju da se 86 posto žena suočava s problemom ispadanja i lomljenja kose, a posljedica tog procesa je sve manji volumen kose. Za žene sa srednje dugom i dugom kosom dodatni je problem koji utječe na volumen i kvalitetu kose i njezino lomljenje. Da bismo djelovali na sve čimbenike koji utječu na ispadanja kose i smanjenja njezine gustoće, moramo ponovno uspostaviti zdravlje kose.

vichy aminexil ispadanje koseSpriječite pretjerano ispadanje kose

Vichy Dercos, specijalizirana linija proizvoda za njegu kose i vlasišta, bogatija je za revolucionarnu novost za žene - serum protiv ispadanja i lomljenja kose. Serum Dercos Aminactif djeluje na kvalitetu vlakana i folikula vlasi, osigurava volumen kose i jamči prve rezultate protiv ispadanja već nakon tri tjedna upotrebe.

Proizvod Dercos Aminactif udružuje patentirane aktivne sastojke za bolju kvalitetu i djeluje protiv ispadanja kose. Nemasna i neljepljiva formula seruma u spreju ne sadrži alkohol i paraben.

Patentirani aktivni sastojci seruma Dercos Aminactif koji tijekom tri tjedna osiguravaju prve rezultate protiv ispadanja i lomljenja kose jesu:

 

  • AMINEXIL: patentirana molekula koja sprečava otvrdnjavanje kolagenske ovojnice koja ovija korijen vlasi. Na taj se način molekula bori protiv pritiska na korijen i bolje ga pričvršćuje u vlasište.
  • SP94: molekula se u korijenu vlasi pretvara u osnovne elemente građe vlasi neizostavne za njihov normalan rast: ugljikohidrate (glukozu) i lipide. Glukoza služi kao izvor energije za sve stanične procese u korijenu i time omogućuje normalan rast kose, dok lipidi izgrađuju i jačaju vlasi iznutra.

nivea volume sensationZa bujniju i glamurozniju kosu

A ukoliko želite svoju frizuru učini bujnijom i glamuroznijom, nova linija za povećanja volumena kose "Volume sensation" s potpisom NIVEA omućit će vam da uz pomoć 6 proizvoda postignete voluminoznu fizuru i pri tome njegovanu kosu.

Šampon i regenerator  sadrže polimere poput svih "Volume sensation" styling proizvoda.

Oni podižu kosu već pri njenom pranju i idealna su osnova za vidljivo povećanje volumena. Prije sušenja sušilom nanosi se Root Lifter direktno na korijen koji podiže kosu senzacionalnim "push up" efektom.

Ovisno o tipu kose i osobnom izboru, Styling pjena, lak ili Express styler mogu se koristiti cijelom duljinom vlasi.

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.