Mnogi leću pamte iz bakinih variva, ali je baš ne jedu često. Velika greška, jer leća je jedna od najzdravijih postojećih namirnica. Bogata vlaknima, važna je za zdravu probavu, sadrži i folnu kiselinu važnu za trudnice, te proteine neophodne za sve one koji ne jedu meso

leca, miksLeća spada u ljudsku hranu od prapovijesti. Na samom je vrhu zdravih mahunarki, a s obzirom da je najmanja po veličini, prednost leće je ta da je se ne treba dugo kuhati (za razliku od ostalih mahunarki). Najpoznatije su zelena i smeđa leća, koje se vrlo često koriste i u juhama, ali na policama u trgovinama nađe se i tzv. koraljna leća (crvena leća), koja je još sitnija. Statistike pokazuju da je, u zadnjih desetak godina, godišnja konzumacija leće na svjetskoj razini porasla za oko 3%.

Vlakna bez kojih ne možemo

Kao i sve ostale mahunarke, leća je bogata vlaknima: najviše ih ima u kuhanoj leći koja daje 4,5g vlakana u porciji od 125ml (1/2 šalice). Jestiva vlakna, koja se nalaze samo u biljnim namirnicama, sadrže cijeli niz supstanci koje organizam ne probavi. Takva prehrana bogata vlaknima je upravo zaslužna za mnogo manji rizik od raka debelog crijeva, a uvelike pomaže i u zadovoljavanju našeg apetita, jer brzo daje osjećaj sitosti. 

Postoje dvije poznate vrste vlakana koja imaju različita učinkovita djelovanja u organizmu, a to su: rastvoriva vlakna i nerastvoriva vlakna. Nerastvoriva vlakna imaju sposobnost sprječavanja konstipacije (zatvora crijeva), povećavajući količinu stolice. Dok rastvoriva vlakna, sa svoje strane, mogu pridonijeti sprječavanju kardiovaskularnih bolesti upravo smanjujući apsorpciju žučnih kiselina, što pomaže da se normalizira postotak kolesterola u krvi. Ta vlakna pomažu i pri kontroli dijabetesa tipa 2, zahvaljujući, između ostaloga, usporavanju probavljanja glukoze iz hrane. Preporuča se konzumiranje 25g vlakana dnevno za žene između 19 i 50 godina, a 38g vlakana dnevno za muškarce koji pripadaju toj istoj životnoj dobi.

tamna leca

Idealan nadomjestak proteinima

Mahunarke spadaju u one namirnice biljnog porijekla koje sadrže najviše proteina. Istina je da, u usporedbi sa životinjskim proteinima, mahunarke imaju uglavnom manje metionina (esencijalne aminokiseline u organizmu), zbog čega su njihovi proteini nepotpuni. No, osobe koje jedu malo ili nimalo životinjskih proteina, mogu kombinirati mahunarke s proizvodima od žitarica ili s orasima, što im omogućava da dobiju kompletne proteine (koji sadrže sve esencijalne aminokiseline). Što se tiče odraslih osoba, nije neophodno da se ta nadopuna proteina dobije u jednom obroku. Naprotiv, djeca, mladi i trudnice trebali bi dobiti kompletne proteine neophodne za organizam upravo u jednom obroku.

Zašto moramo jesti leću?

- jer spada u najprobavljivije mahunarke
- vrlo je ukusna, začinjena s octom i s malo senfa
- u kombinaciji s rižom i povrćem predstavlja vrlo ukusno jelo bogato proteinima, a siromašno masnoćama
- trudnicama osigurava neophodnu folnu kiselinu
- posebno je dragocjena zbog svojih biljnih vlakana koje sadržava u velikoj količini

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.