Šparoga je proljetni afrodizijak bez premca, to već svi znamo. Ovo elegantno povrće, zdravo i ukusno, bogato je folnom kiselinom i nizom drugih vrijednih sastojaka. Proljetni rižoto sa šparogama je gastronomski užitak koji ćete pripremiti brzo i lako, pa bacimo se stoga na receptić

rizoto sa sparogamaSastojci:

- 400 g šparoga bez tvrđeg dijela
- 400 g riže za rižoto
- 3 žlice vrhnja za kuhanje
- šaka listova bosiljka, nakidanih na veće komade
- 3 žlice maslinovog ulja
- 1 glavica luka srednje veličine, sitno nasjeckanog
- 5 kom mladog luka, grubo nasjeckanog
- 150 ml suhog bijelog vina
- 1.2 l vruće pileće ili goveđe juhe (može i kocka juhe otopljena u vrućoj vodi)
- 90 g naribanog parmezan sira
- sol i sviježe samljeveni papar

Priprema:

Narežite šparoge na manje komade. Kuhajte ih u lagano posoljenoj vodi oko 2 minute. Izvadite i ocijedite. Sačuvajte tekućinu u kojoj su se kuhale. U mikseru izmiješajte pola šparoga, nekoliko listova bosiljka te vrhnje za kuhanje. Sitno nasjeckajte preostale šparoge.

Zagrijte ulje u širokoj posudi za kuhanje. Popržite luk i mladi luk tako da malo omekšaju (par minuta). Smanjite vatru, dodajte rižu i stalno miješajte na laganoj vatri. Dodajte vino. Kada riža u potpunosti upije tekućinu, postepeno dodavajte vruću juhu te 150 ml tekućine u kojoj su se kuhale šparoge. Stalno miješajte da riža ne zagori. Nakon 25 minuta dodajte izmiksane šparoge tako da riža dobije nježnu zelenu boju. Miješajte na laganoj vatri oko 10 minuta.

Kada je riža skuhana po vašem ukusu, dodajte ostatak šparoga. Dodajte i malo vode ako vam se čini presuha. Na samome kraju kuhanja ubacite preostali bosiljak te većinu parmezana. Lagano izmiješajte. Servirajte ukrašeno s malo bosiljka te preostalim parmezanom.

Pročitajte i sve o dobrobitima šparoga za zdravlje.

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.