Šparoga je jedno od najelegantnijih povrća, legendarna po afrodizijačkim svojstvima, ali najcjenjenija kao bogat izvor folne kiseline, neophodne za zdravlje
Šparoga sadržava veliku količinu folne kiselina, esencijalnog vitamina iz B skupine koji pomaže regeneriranju stanica. Pet vršaka šparoge sadrže 110 mg-a (preporučena dnevna doza je 400 mg-a, a 600 mg-a za trudnicu).
Kardiovaskularna zaštita
Folna kiselina pomaže u prevenciji kardiovaskularnih bolesti i vaskularnih cerebralnih udara, jer smanjuje postotak homocisteina u krvi. Nakupljanje te supstance u krvi je škodljivo za arterije jer pospješuje stvaranje ateromnog plaka.
Kongenitalne malformacije
Folna kiselina također štiti fetus od nekih smrtonosnih kongenitalnih malformacija koje pogađaju mozak i kralježnicu.
Zaštita od raka
Folna kiselina, koje ima u šparogi, pridonosi i zaštiti tijela od raka pluća, debelog crijeva i uterusa. I jedan drugi sastojak koji štiti od raka nalazi se u šparogi: glutatin. Taj mali protein je vrlo jak antioksidans. Štiti organizam od slobodnih radikala koji su odgovorni za lezije u ćelijama, koje mogu postati kancerozne. Analizom 38 vrsta povrća moglo se je konstatirati da je svježe kuhana šparoga prva na listi što se tiče količine glutatina.
Alzheimer
Folna kiselina koje ima u šparogi igra također važnu ulogu u zaštiti od Alzheimer-ove bolesti.
Snažan diuretik
Šparoga je prirodni diuretik, zahvaljujući svojoj velikoj količini kalija i amino kiselini zvanoj asparagin, koju je 1806. otkrio francuz Vauquelin, slavni apotekar i kemičar, kada je proučavao šparogu.
Prebiotik
Šparoga je bogata inulinom, prebiotikom koji štiti zdravlje probiotičkih bakterija koje se nalaze u crijevima. Te probiotičke bakterije igraju važnu ulogu u ravnoteži crijevne flore tako što neutraliziraju patogene bakterije koje se također nalaze u crijevima.
Afrodizijak?
Šparoga je bogata steroidima, prvenstveno fitoestrogenima. A oni stimuliraju također proizvodnju testosterona. Već i u srednjem vijeku konzumirala se kao pripravak za seksi sastanke.
Šparoga je bez ikakve sumnje namirnica koja je čisto zdravlje i koju bi trebalo što više jesti. Posebno se preporuča trudnicama, zbog njenog bogatstva folne kiseline.
Postoji zelena i bijela šparoga. Navodno je zelena šparoga puno bogatija hranjivim sastojcima.
beba
@05.05.2015. 17:17 0Obožavam!!!!!
Nikolina
@05.05.2015. 22:02 0I ja obožavam šparoge, dok je sezona svaki vikend idem po par stručaka na pijacu.