Restoran Pepenero, slavnog chefa Marina Rendića, koji je otvoren u novigradskom Hotelu Villa Cittar, oličenje je umijeća, kreativnosti i kvalitete. Osim toga, Rendić je zasad jedan od rijetkih u Hrvatskoj koji eksperimentira s molekularnom gastronomijom, koristeći tekući dušik na minus 196 stupnjeva i suhi led na minus 80 stupnjeva Celzijevih

marin rendic, restoran pepenero

Marina Rendića upoznala sam prije nekoliko godina kada je izdao kuharicu "Kuhinja iz morskih dubina" i već se tada dalo naslutiti da je riječ o vrlo ambicioznom i kreativnom mladom čovjeku kojem je kuhanje mnogo više od poziva. Njegove ideje i želja za eksperimentiranjem, uz snažan naglasak na autohtonim namirnicama, došli su do izražaja u zagrebačkim i istarskim restoranima u kojima je radio kao šef kuhinje, izdignuvši se kvalitetom iznad prosječne hrvatske gastroponude. No, tek je nedavno otvaranjem vlastitog restorana Pepenero u novigradskom Hotelu Villa Cittar - smještenom u starogradskoj jezgri neposredno uz srednjovjekovne zidine - njegova umjetnost i beskompromisnost u potpunosti došla do izražaja, pokazujući time da može još više i još bolje.

Iako modernog dizajna, restoran s tridesetak mjesta, odiše romantičnom atmosferom srednjovjekovnog Novigrada. Ponuda se uglavnom bazira na dnevno svježoj ribi, iako ima i par odličnih specijaliteta od mesa, osobito beefsteak, odležan 13 dana, nikada do kraja pečen, savršen sa začinima. 

U kuhinji se svakodnevno radi vlastita "pašta", šest vrsta kruha, deserti, koristi se isključivo ekstra djevičansko maslinovo ulje..., a Rendić je zasad jedan od rijetkih u Hrvatskoj koji eksperimentira s molekularnom gastronomijom (koristeći tekući dušik na minus 196 stupnjeva i suhi led na minus 80 stupnjeva Celzijevih).

pepenero, eksperimenti s tekucim dusikom i suhim ledom

A s nečim tako jednostavnim poput soli otišao je korak dalje pa osim crne, koja izvrsno upotpunjuje okus ribe, koristi dijamantnu sol nježno ružičaste boje, te onu miješanu s glinom boje cigle i posebne arome...Tako je obična i svakidašnja sol postala inspiracija neobičnom i nesvakidašnjem kuharu, a neizbježnom crnom papru Rendić je posvetio i ime restorana.

Alma Radoš, Restaurant&Hotel

restoran pepenero, interijer

EKSKLUZIVNI RECEPTI CHEFA RESTORANA PEPENERO, MARINA RENDIĆA:

Carpaccio od brancina

Sastojci 4 osobe:

- brancin - 1 kg
- maslinovo ulje
- limun
- sol, papar
- klice alfa alfa

Priprema:

Ribu očistite, lagano zarežite ispod glave i skinite kožu s nje. Ribu isfiletirajte, tj. odvojite meso ribe od kostiju. Izrežite ju na kocke srednje veličine i ostavite u hladnjaku da se ohladi do serviranja. U zdjelicu iscijedite limun, dodajte maslinovo ulje i vilicom izmiješajte da se poveže. Ostavite u hladnjaku oko jedan sat da se rashladi. Na hladan tanjur servirajte ribu,začinite ju s malo krupne soli, papra i prelijte ju s emulzijom od maslinovog ulja i limuna. Sa strane servirajte klice.

pepenero, desert s malinama

Maline u prhkom tijestu

Sastojci za 4 osobe:

- 0,20 kg svježih malina
- jaje
- mlijeko
- štapić vanilije 
- brašno
- šećer

za prhko tijesto:
- 40 g maslaca
- 100 g šećera u prahu
- 150 g brašna
- 1 jaje

Priprema:

Od brašna, jaja, maslaca i šećera u prahu umijesite tijesto, zatim zamotajte u prozirnu foliju i pustite da odstoji u hladnjaku 30 minuta. Maline operite pod hladnom vodom. U lončiću od mlijeka, brašna, šećera, jaja i štapića vanilije skuhajte kremu od vanilije. Ispecite prhko tijesto koje ste uz pomoć kalupa oblikovali u prstenove. Na tanjur servirajte prhko tijesto, do pola napunite kremom od vanilije i na vrh posložite maline. Ukrasite umakom od pistacije, maline, vanilije i šećerom.

Recepte pripremio Marin Rendić, šef kuhinje restorana Pepenero

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.