Masi vina jedinstvenog su stila, duboko ukorijenjena u lokalnu tradiciju, s vrlo privlačnom iluzijom slatkoće. Dugotrajno prosušivanje najzdravijih grozdova na bambusu skupocjenom metodom "appassimento" te dupla fermentacija, zaštitni su znak jedne od najpoznatijih talijanskih vinarija Masi smještenoj u Valpolicellu pored Verone - piše Alma Radoš, glavna urednica magazina Restaurant&Hotel

vinarija masi
Bajkoviti vinogradi Masija, u Valpolicellu pokraj Verone

Suprotno mišljenima, jedna od najuspješnijih talijanskih vinarija Masi, ne nosi ime po osnivaču i vlasniku, nego po prekrasnoj maloj dolini koju je krajem 18. stoljeća naslijedila obitelj Boscaini, današnji vlasnici spomenute vinarije. Smještena u regiji Veneto, u neposrednoj okolini Verone, u Valpolicellu, tvrtka se tijekom godina širila te danas upravlja jednim od najstarijih valpolicellskih imanja u vlasništvu plemića Seregoa Alighierija, potomka slavnog književnika Dantea, koje datira iz 1353. U suradnji sa Seregom, nedavno je započeo i novi projekt proizvodnje vina u Toskani sa 75 hektara vinograda zasađenih na rubu Montalcina.

Samo na području Verone, vinarija Masi ima 520 hektara vinograda te još 120 hektara u partnerstvu s grofom Alighierijem. Također, tvrtka upravlja i imanjem grofova Bossi Fedrigoti u Roveretu u regiji Trentino, koji posjeduju 40 hektara vinograda, a od 1996. kupnjom zemlje u Tupungatu u blizini Mendoze u Argentini, započinje Masijevo širenje na nova prekomorska tržišta. Zahvaljujući sličnim geografskim i klimatskim uvjetima, procijenjeno je da bi upravo u Argentini vina mogla imati slične karakteristike Masijevim vinima u Italiji.

Amarone i njegova slatka anđeoska inačica 

Vinarija Masi poznata je po proizvodnji premium vina, duboko ukorijenjenih u lokalnu vinogradarsku i vinarsku tradiciju, ali s druge strane vrlo modernog i jedinstvenog stila. Upravo takve karakteristike krase Amarone, jedno od najpoznatijih i najcjenjenijih talijanskih vina, koje se proizvodi skupocjenom i jedinstvenom appassimento metodom. Riječ je o prosušivanju najzdravijih grozdova na tradicionalnim sušarama od bambusa. Grožđe ubrano nešto ranije, kontrolirano i lagano se prosušuje od tri do četiri mjeseca, gubeći oko 35 posto originalne težine, ali dobivajući na koncentraciji u svakoj boci. 

Na taj način dobiva se gusto, visokokoncentrirano i iznimno kvalitetno suho crveno vino Amarone, ali i njegova slatka inačica Recioto, u svijetu manje poznata. Riječ je o izvrsnom, tradicionalnom desertnom vino Valpolicelle iz sorti Corvina, Rondinella i Molinara, na čijoj etiketi piše "Amabile degli Angeli", što bi značilo da ga vole i anđeli. Ovo vino osobito je privlačno ženama koje su istinske ljubiteljice slatkih vina.

vina masi

Osim metode prosušivanja (appassimento), kojom se stvara iluzija slatkoće, vinarija Masi poznata je i po metodi duple fermentacije ili tzv. ripasso tehnologiji. Prvo takvo vino Campofiorin Ripasso, proizvedeno 1964., predstavljalo je novi stil u proizvodnji vina, usavršeno u vinariji Masi osamdesetih godina. 

U kvalitativnom rangu sa Amaroneom je i vino Masi Grandarella Appassimento, koje po uzoru na "supertoskance" ubrajaju u kategoriju "supervenecijanaca". Proizvodi se od 75 posto refoška i 25 posto carmenere. Grožđe se na bambusovim ležaljkama u prosjeku prosušuje 50 dana gubeći 30 posto originalne težine, a fermentacija je temperaturno kontrolirana kroz 40 dana, nakon čega slijedi malolaktična fermentacija.

Veliki uspjeh vina Passo Doble

Osim u Italiji, vinarija Masi primjenjuje metodu apassimento i za Tupungato vina, definirana kao argentinska duša venecijanskog stila. Svakako treba kušati Masi Tupungato Corbec. Proizvodi se kombinacijom lagano prosušene corvine i malbeca. Prepoznatljiv, baršunast buke zrelih višanja daje mu 70 posto corvine, autohtono veronsko grožđe, dok ga 30 posto malbeca čini zrelim i bogatim taninom. Vino odležava 18 mjeseci u barriqu.

vinarija masi, sandro boscaini
Sandro Boscaini, vlasnik i predsjednik Uprave vinarije Masi

Jedno od najboljih argentinskih vina iz Masijevog argentinskog projekta je Masi Tupungato Passo Doble koji je postigao veliki uspjeh na svjetskom tržištu. Stoga je vina potrebno rezervirati godinu dana unaprijed. Nastalo je od sorti malbeca i corvine, u Masijevom stilu. Tako je malbec je prošao duplu fermentaciju prije nego što se sljubio s lagano prosušenom corvinom. Rezultat je odlično, ozbiljnim vino, bogatog bukea, izvrsne strukture, ali nježnih, elegantnih tanina, s velikim potencijalom za odležavanje.

Vina etikete Masi, jedne od najpoznatijih talijanskih vinarija, mogu se pronaći u zagrebačkoj vinoteci Vivat i partneri. 

Alma Radoš, glavna urednica magazina Restaurant&Hotel

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.