Branko Ognjenović je akademik kulinarstva, izbornik Hrvatske kulinarske reprezentacije i predavač na Kulinarskoj gastronomskoj akademiji. Ovaj vrhunski kuhar donosi vam recepte s tjesteninom kakve još niste vidjeli ni probali. Uživajte u sasvim novim okusima!

branko ognjenović, majstor kuhar

Branka Ognjenovića poznajem kao vrhunskog profesionalca, ali i vrlo toplog i simpatičnog čovjeka. U kuhinji inzistira na izvornosti namirnice i okusu jela pa se tako neće dogoditi da pašku janjetinu kombinira s nekim stranim umakom. Osobitu pažnju poklanja dekoraciji i prezentaciji jela. Uz nezaobilaznu dozu originalnosti, Branko slijedi suvremene gastronomske izazove, a restorani u kojima je radio uvijek su bili mjesto susreta istinskih gurmana. Nedavno je osnovao tvrtku Majstor kuhar koja nudi profesionalne usluge za sve oblike konzaltinga, organizacije i edukacije vezane uz ugostiteljstvo i gastronomiju. Branko Ognjenović je akademik kulinarstva, izbornik Hrvatske kulinarske reprezentacije i predavač na Kulinarskoj gastronomskoj akademiji.

1. Domaće lazanjice s umakom od lososa i poriluka (za 4 osobe)

Sastojci:

- domaće lazanjice (rezanci) 0,40 kg
- losos 0,30 kg
- vrhnje za kuhanje 0,10 l
- poriluk 0,10 kg
- ulje 0,05 l
- sol, papar po potrebi
- crveni papar u zrnu po potrebi

Priprema: U posudu stavimo vodu, posolimo, i kada voda zakuha stavimo kuhati tijesto toliko da se ne raskuha, osim ako vi tako ne volite. Na ulju prepržimo losos narezan na kockice, začinimo, dodamo sitno sjeckani poriluk te sve zajedno malo prepržimo. Dodamo vrhnje za kuhanje, dozačinimo i sve zajedno još malo kuhamo da se sjedini. U umak dodamo rezance, serviramo na tanjur i ukrasimo crvenim paprom. Savjet: Tijesto nakon kuhanja ne isprati nego odmah umiješati u umak.

2. Češljanci u umaku od crnog vina sa smokvama (za 4 osobe)

češljanci u umaku od crnog vina sa smokvama

Sastojci:

- češljanci (tjestenina) 0,40 kg
- smokve (okruglice) 0,15 kg
- crno vino 0,10 l
- aceto balsamico 0,05 l
- maslac 0,03 kg
- med 0,03 kg

Priprema: U posudu stavimo vodui vrlo malo posolimo. Kada zakuha stavimo tijesto da se kuha toliko da se ne raskuha, osim ako vi tako ne volite. Rastopimo maslac te dodamo crno vino. Kada vino malo ispari dodamo aceto balsamico, med te pustimo da se reducira tj. da ispari višak tekućine te se zgusne. U kompaktan umak dodamo okruglice od smokava i malo ih ugrijemo. Na sredinu tanjura stavimo kuhane češljance, okolo poslažemo okruglice od smokava te ukrasimo umakom.

3. Fuži s umakom od šumskog voća (za 4 osobe)

fuži u umaku od šumskog voća

Sastojci:

- fuži 0,40 kg
- šumsko voće 0,20 kg
- šećer 0,10 kg
- sok od naranče 0,10 l

Priprema: U posudu stavimo vodu, ne solimo, i kada zakuha stavimo fuže te kuhamo toliko da ih ne raskuhamo, ocijedimo te dodamo malo maslaca kako se ne bi zalijepili. Na tavicu stavimo šećer, karameliziramo ga do zlatnožute boje. Zatim dodamo šumsko voće i podlijemo sokom od naranče. Kuhamo samo dok nam se umak s voćem malo ne zgusne. Serviramo tako da na sredinu tanjura stavimo fuže te na njih poslažemo malo voća i dekoriramo umakom.

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.