Inspiriran štajerskom kuhinjom, Gerhard Fuchs priprema i prezentira jela na vrlo moderan način, slijedeći zahtijevan slow food koncept, vodeći pri tom računa o vinima po kojima je ova austrijska regija nekada bila vrlo poznata, a čini se da u tom smislu doživljava svojevrsnu renesansu

kreuzwirt, austrija

Prije par mjeseci nisam se mogla odlučiti je li mi bila bolja marinirana zlatovčica i tanko narezana guščja jetra s preljevom od maslinovog ulja i jabučnoga octa s mladim bademima ili pak file pastrve s mladim tikvicama i timijanom s punjenim limunom. Odlični su bili i ravioli od žumanjka s kremom od parmezana i krem špinatom, kao i dimljena koljenica srndaća s koprivama i korabom uz brioche njoke... A za kraj - nezaboravna panna cotta, crème brulée i sladoled od divlje kamilice sa šumskim jagodama.

Riječ je o meniju koji je složio jedan od najinovativnijih austrijskih kuhara, Gerhard Fuchs - chef kuhinje restorana Kreuzwirt, smještenog u Pössnitzbergu, nedaleko od granice sa Slovenijom u austrijskom dijelu Štajerske. Radi se o restoranu kojemu je nakon šest tjedana od otvorenja, prije četiri godine vodič Gault Millau dodijelio 17 od mogućih 20 bodova, dok ga je još popularniji Michelin uvrstio među „zvjezdane" restorane. Trenutno je Kreuzwirt najbolje ocijenjeni restoran Štajerske te ulazi u krug šest najboljih austrijskih restorana. Inspiriran Štajerskom kuhinjom, Gerhard Fuchs priprema i prezentira jela na vrlo moderan način, slijedeći zahtijevan slow food koncept, vodeći pri tom računa o vinima po kojima je ova austrijska regija nekada bila vrlo poznata, a čini se da u tom smislu doživljava svojevrsnu renesansu.

kreuzwirt, austrija

U vrijeme mog posjeta nezaboravnom Kreuzwirtu uglavnom sam degustirala vina obitelji Polz, inače vlasnika ovog prekrasnog restorana. Iako je obitelj Polz prije dvadesetak godina naslijedila istoimenu vinariju Grassnitzbergu, koju je daleke 1912. osnovao njihov pradjed, danas su najpoznatiji po vinima Tscheppe proizvedenim u vinariji u Pössnitzbergu. Njihova vina karakteriziraju izražene voćne arome, a u nekima od onih s tradicionalnih položaja Czamillonberg izražena je nota hrastovine, karakteristična za odležavanje u barriqueu. Osim Welschrieslinga (u Hrvatskoj poznatije Graševine), proizvodi se izvrsni Sauvignon Blanc, Pinot bijeli, Morillon (u ostatku svijet znan kao Chardonney), Muškat crveni, Traminac mirisni, Pinot sivi i rijetka crna sorta St. Laurent.

kreuzwirt, vinarija tscheppe

Vinoteka Tscheppe na nekoliko je koraka udaljena od restorana Kreuzwirt, kao i od vinskog hotela Wein.Genuss.Hotel Pössnitzberg sa 29 soba i 11 apartmana, dvije dvorane za poslovne sastanke te wellness studijom Iris. Njegovim otvaranjem prije dvije godine obitelj Polz zaokružila je vinsku priču udaljenu samo koji sat vožnje od Zagreba.

Alma Radoš, glavna urednica magazina Restaurant&Hotel

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.