Njegova je sezona u punom jeku - uživajte u mladom grašku jer će vas opskrbiti vitaminima neophodnima za proizvodnju energije tijela, dobar rad živčanog sustava i brz metabolizam... I ne samo to
Grašak je iznimno vrijedna namirnica zahvaljujući raznolikosti svojih sastojaka. Ima samo sebi svojstvenu strukturu (građu); sasvim je drugačiji od drugog zelenog povrća, nije ni kao suho povrće, a ni kao krumpir. Sadrži puno više kalorija, ugljikohidrata, proteina i vlakana od bilo kojeg drugog svježeg povrća. Dakle, ima manje vode: 80% umjesto 90 %.
Što se tiče energije koju daje, to je 60 kcal u kuhanom obliku ili 80 kcal u sirovom obliku na 100 g. Mladi grašak ima vrlo slatke ugljikohidrate (saharozu, fruktozu i glukozu), koji se, kada grašak kompletno dozrije, pretvore skoro 80% u škrob. Grašak ima 3 do 5 puta više proteina od ostalog svježeg povrća: 5% u kuhanom obliku, 6,5% u sirovom obliku i vrlo je bogat vlaknima (6%).
Obiluje proteinima i ugljikohidratima, ali je siromašan mastima. Grašak je dobar izvor vitamina A, C i B9. Svjež ili zaleđen, sadrži tijamin (vitamin B1) i željezo. Također, bogat je vlaknima topljivima u vodi, koji su važni za zdravlje crijeva, a vežući se sa kolesterolom olakšavaju njegovo lučenje.
Vlakna u grašku osiguravaju stalni priljev energije usporavajući porast glukoze u krvi. Grašak je i povrće najbogatije tijaminom (vitaminom B1). Taj vitamin je važan za proizvodnju naše energije, za dobar rad živaca i za metabolizam (izmjena tvari u tijelu) ugljikohidrata.
Navodno se sok od graška smatra blagotvornim sredstvom za ljude koji boluju od celijakije (nepodnošljivost organizma na gluten - bjelančevinu koje ima u žitaricama: pšenici, ražu, ječmu). Te osobe teško apsorbiraju masnoće. Pa sok od graška, popravljajući tanku crijevnu opnu oštećenu glutenom, pomaže crijevima da ponovno dobro apsorbiraju hranu.
beba
@28.05.2010. 10:57 0mnjam, mnjam!!! Obožavam grašak i jedem ga barem jednom tjedno kroz cijelu godinu. Normalno, najukusniji mi je mladi grašak, ali jedem ga i zimi... Super je i zaleđen...
Minimojka
@28.05.2010. 11:07 0Mladi grašak ima divan okus, posebno dinstani, uz pečenje :)
migoh
@28.05.2010. 13:22 0Sok od graška?Baš mi ne zvuči primamljivo .....iako je dinstani prefin!
beba
@28.05.2010. 13:55 0Minimojka sve zna... Da, mladi dinstani grašak uz pečenje, kakva delicija!!! Nema te francuske, talijanske ili kineske kuhinje, koja nam to može zamijeniti...
irena
@10.12.2010. 10:37 0obozavam grasak, onako fini dinstani s mrkvom i pohano pile...njammm odmah sam ogladnila
glamurlover
@14.12.2010. 20:30 0Grasak s rizom tj. rizi bizi joj kak je to fino! A i juha od graska nije losa!
Ronja
@23.12.2010. 20:39 0nisam to znala sve za grašak:)
ja ga inače volim dinstanog uz pire krumpir i pohano:)