Poznata Makronovina učiteljica kuhanja, Tončika Cukrov, donosi vam recepte za niskokaloričnu i zdravu zimnicu, koja će vašem organizmu osigurati vitalnost, a vašem nepcu užitak. Također, poklanjamo vam tri njene nove knjige „Zimnica" te vas pozivamo na promociju

zdrava zimnica

Gljive u ulju

Gljive su iznimno vrijedne namirnice koje prirodna prehrana ne treba zaobići. Pripadaju gurmanskim namirnicama koje nose epitet poslastice, a neke od njih su i korisne za zdravlje.

Sastojci:

- ½ kg gljiva (lisičice, vrganji, šampinjoni)
- 3 dcl jabučnog octa
- 1 dcl vode
- 3/4 žličice morske soli
- maslinovo ulje po potrebi (do 4 dcl)
- nekoliko listića lovora
- 1 žličica papra u zrnu
- ½ žličice klinčića, po želji

Priprema: Sterilizirajte staklenke. Očistite gljive. Pripremite otopinu od vode, octa i soli u kojoj ćete kuhati gljive. Kad otopina zakuha, dodajte gljive i kuhajte na srednjoj vatri do 10 minuta (ovisno o veličini gljiva). Ocijedite gljive, posušite, složite u steriliziranu staklenku i dodajte hladno ulje. Dobro zatvorite staklenku. Čuvajte na hladnom, ispod 10º C.

Važne napomene: Za pripremu zimnice odaberite čvrste, debele i čiste gljive. Najbolji način čišćenja je da ih obrišete papirnatim ubrusom. Tvrđe gljive kuhajte dulje, a mekše do 3 minute (šampinjoni).  Prilikom pripreme otopine upotrijebite pola količine začina, a ostalo dodajte u staklenku prilikom njenog punjenja gljivama. Trajnost zimnice ovisi o kvaliteti pripreme i čuvanja, odnosno preporučeni recept sa šampinjonima do godinu dana, a s divljim gljivama i dulje. Gljive možete čuvati samo u slanoj otopini ili u otopini sa soli i octom.

Pekmez od šljiva

Sastojci:

- 5 kg šljiva (bistrice)
- 1-2 žličice cimeta
- ½ žličice pimenta
- 5 prstohvata morske soli

Priprema: Odaberite zrele ne previše mekane šljive. Operite ih i raspolovite na dva dijela i izvadite koštice. Šljive stavite kuhati bez vode uz dodatak soli. Kada otpuste vodu, sameljite ih (ako ih pasirate odstranite im kožicu pa će biti finija tekstura).  Usitnjenu šljivu kuhajte uz miješanje naumjerenoj temperaturi 2-3 sata dok se smjesa ne zgusne (kada izvadite kuhaču iz pekmeza, on više ne curi). Zadnjih pola sata kuhanja dodajte začine. Ako pekmez nije gotov u jednom danu, možete ga nastaviti kuhati drugi dan. Sterilizirajte staklenke. Dobiveni pekmez stavite u tople staklenke. Napravite pasterizaciju pekmeza (možete je napraviti u vodenoj kupelj iili u pećnici).

Važne napomene: Ako šljivama na početku dodate sok jednog limuna, pekmez će zadržati lijepu crvenkastu boju. Šljive možete samljeti u stroju za mljevenje mesa ili u blenderu. Na isti način možete pripremiti jabuke i kruške. Recept je za 6 - 7 staklenki od 350 ml.

tončika cukrov, zimnica

Tri čitateljice koje će isprobati još inspirativnih recepata za zdravu i ukusnu zimnicu jer na poklon dobivaju knjigu „Zimnica" Tončike Cukrov, su:

NIKOLINA BUNTIć, SLAVONSKI BROD

KATICA DIJANIC, KOSTRENA

MANUELA PAVIć, ROVINJ

U gotovo tridesetak recepata pronaći ćete džem od smokava, maslačkov "med", gljive u ulju, slatko od jagoda, ružin nektar, usoljene masline, kao i klasike poput kiselog kupusa, ajvara... i još mnogo drugih staklenki koje donose užitak i zdravlje.

O autorici: Tončika Cukrov profesorica je povijesti i povijesti umjetnosti, a profesionalno obavlja poslove kustosa. U Makronovi djeluje kao učiteljica kuhanja te vodi različite radionice i seminare kuhanja. Autorica je kuharica „Za posao", „Wok" i „Klice". Surađivala je na izradi knjige „Prirodno i slatko" Jadranke Boban Pejić, te „Makrobiotičkom kuhinjom oko svijeta".

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.