Upravo završen 17. Salon čokolade, koji je bio prezentiran javnosti u Parizu na poznatim Versajskim vratima, 15. pariškog okruga, ove godine bio je posvećen francuskom kulinarstvu, posebno čokoladnim bombonima i pralinama

salon cokolade, pariz

Na Sajmu čokolade u Parizu mogli smo vidjeti ne samo način pripremanja čokoladnih poslastica, posebno bombona i pralina, već i (zahvaljujući predavanjima latinoameričkih stručnjaka), naučiti sve o porijeklu i kultiviranju kakaa, najvažnijeg sastojka za spravljanje čokolade. Ovaj je Salon pružio ne samo kulinarsko, već i kulturno iskustvo jedinstveno za sve posjetitelje, njih pola milijuna, koji su od jutra do mraka isprobavali specijalitete s četiri strane svijeta.

salon cokolade, pariz

Sudeći po riječima Francka Lacroixa, urednika poznatog  lista „Journal de patissier"/"Lista Slastičara", francusko slatko kulinarstvo je oduvijek aktivno i blisko svakodnevnici, ali danas je posebno dinamično jer ga nosi  nova generacija koja dobro poznaje  sve suvremene tehnike pripremanja kolača i poslastica. Mitski chefovi-slastičari kao što su Pierre Hermé, Gilles Marchal, Arnaud Larher, Christopher Felder ili Christophe Michalak, Christoph Adam, Yan Brys, prethodnica su uspona mladih, školovanih i talentiranih chefova nove generacije. Ona unosi novinu: veliki broj žena - specijalistica koje osim nadarenosti posjeduju žensku osjećajnost i čulnost, dragovoljno stavljenu u službu gastronomske umjetnosti. Među njima su Christelle Brua, Elsa Marie ili Alice Barday iz kuće "Popelini".

Ne treba zaboraviti ni izumiteljicu čuvenih kolača, nazvanih "Scoop me a cookie", Lauru Petit. Značajno je da se novi slastičari lakše odvajaju od poznatih i priznatih kuća i proizvođača, stavljajući osobno umijeće u prvi plan.

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.