Upravo završen 17. Salon čokolade, koji je bio prezentiran javnosti u Parizu na poznatim Versajskim vratima, 15. pariškog okruga, ove godine bio je posvećen francuskom kulinarstvu, posebno čokoladnim bombonima i pralinama
Na Sajmu čokolade u Parizu mogli smo vidjeti ne samo način pripremanja čokoladnih poslastica, posebno bombona i pralina, već i (zahvaljujući predavanjima latinoameričkih stručnjaka), naučiti sve o porijeklu i kultiviranju kakaa, najvažnijeg sastojka za spravljanje čokolade. Ovaj je Salon pružio ne samo kulinarsko, već i kulturno iskustvo jedinstveno za sve posjetitelje, njih pola milijuna, koji su od jutra do mraka isprobavali specijalitete s četiri strane svijeta.
Sudeći po riječima Francka Lacroixa, urednika poznatog lista „Journal de patissier"/"Lista Slastičara", francusko slatko kulinarstvo je oduvijek aktivno i blisko svakodnevnici, ali danas je posebno dinamično jer ga nosi nova generacija koja dobro poznaje sve suvremene tehnike pripremanja kolača i poslastica. Mitski chefovi-slastičari kao što su Pierre Hermé, Gilles Marchal, Arnaud Larher, Christopher Felder ili Christophe Michalak, Christoph Adam, Yan Brys, prethodnica su uspona mladih, školovanih i talentiranih chefova nove generacije. Ona unosi novinu: veliki broj žena - specijalistica koje osim nadarenosti posjeduju žensku osjećajnost i čulnost, dragovoljno stavljenu u službu gastronomske umjetnosti. Među njima su Christelle Brua, Elsa Marie ili Alice Barday iz kuće "Popelini".
Ne treba zaboraviti ni izumiteljicu čuvenih kolača, nazvanih "Scoop me a cookie", Lauru Petit. Značajno je da se novi slastičari lakše odvajaju od poznatih i priznatih kuća i proizvođača, stavljajući osobno umijeće u prvi plan.
Chef admin
@27.10.2011. 10:24 3Sve bih pojeo, i čokolade, i žene u čokoladi, i omot... Ali opet nisam bio. Ma poludit ću!
kejt
@27.10.2011. 10:36 1Uh, da sam bila tamo, isprobavala bi cokolade dogod mi ne bi bilo slabo, obazavam cokolade!!!
Famke
@27.10.2011. 10:38 1Mmmmmpredivno, trebam li uopće govoriti da obožavam čokoladu..
TinaZG
@27.10.2011. 10:44 0Obožavam čokoladu, svaki dan pojedem makar jednu kockicu. Da sam bila na tom sajmu morali bi me kliještima izvlačiti van.
Minimojka
@27.10.2011. 10:46 1Predobro... Zašto mi u Hrvatskoj nemamo nešto tako, a ima i proizvođača i slastičara... Šteta!
glamurlover
@27.10.2011. 10:47 1Čokolada plus kreativnost, njami! Jako zanimljivo i primamljivo i oku i nepcu.
Nena
@27.10.2011. 11:37 2Da je odjeća od čokolade ja bih hodala gola...
Wet_Bonbon
@27.10.2011. 11:37 2mmmm ja bi sad jednu vruću čokoladu..trebali su i nju nekak uklopiti u šou,mejbi kao najlonke :D
mackica
@27.10.2011. 13:13 1Endorfin je rasao s potocima čokolade ... predivno ... Da je bilo biti tamo ....
beba
@27.10.2011. 13:43 0Čaaarooobnooo!!!!! Da sam se barem mogla tamo naći na "nekoliko"(?) sati?!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
lulija
@27.10.2011. 14:33 1ČOKOLADA JE ZAKON!!!!!!! I sve što ide uz nju...
mini69
@28.10.2011. 08:29 1to je moje mjesto iz snova!!!!
speranza
@28.10.2011. 22:06 0Slatko!
pahuljica
@28.10.2011. 23:24 0aaaaa ludoooo skroz !!!!!! super
ch
@30.10.2011. 21:48 1Bila sam jednom u Parizu i u Versaillesu prije 5, 6 godina i oduševila se!!! Sad bar znam kad se održava sajam čokolade, pa sljedeći put kad idem možda navratim!!!
ivaiva
@06.12.2011. 18:03 0ja bi išla tamoooo :(