Tijekom jesenskih i zimskih dana, na meniju će vam se često naći razne vrste gljiva i jela s gljivama, od juha, preko umaka do mariniranih delicija. Blagodati gljiva za zdravlje neporecive su i mnogobrojne, ali svakako morate paziti da su gljive na vašem tanjuru - jestive. Opreza nikad dosta, jer trovanje gljivama može imati fatalan ishod
Stoljećima su se gljive koristile zbog svojih ljekovitih svojstava. Tako su npr. u 12. i 13. stoljeću, Templari koristili ekstrakte plijesni za liječenje inficiranih rana. Zapadna medicina koristi već dugo blagodati mikroorganizama gljiva (plijesan). Jedna od najvažnijih gljivica kao što znate, zove se Penicillium notatum. Alexander Fleming, slavni škotski biolog i Nobelovac, 1918. godine otkrio je sasvim slučajno da ta gljivica ubija bakterije.
I tako je Fleming otkrio prvu antibiotsku supstancu lisozim i izolirao antibiotik penicilin iz Penicillium notatuma. Njegovo je otkriće promijenilo lice suvremene medicine. I mnogobrojni drugi antibiotici, a ne samo penicilin, proizvedeni su od mikroorganizama gljiva.
S druge strane, neke gljive su također poznate, no ne po svom blagotvornom djelovanju već zbog halucinogenog učinka. Slavna muhara (Amanita muscaria) je otrovna gljiva koju tradicionalno koriste šamani kako bi uspostavili vezu s „višim stanjima svijesti".
Halucinacije izaziva muskimol glavni psihoaktivni alkaloid prisutan u mnogim gljivama roda Amanita. A njemu srodan THIP (Tetra hydro isoxazolo pyridinol) je poznat po svom analgetičkom učinku sličnom morfiju.
Trovanja hranom povezana s konzumacijom nejestivih gljiva
Kod benignih trovanja gljivama jaki bolovi se brzo javljaju, ali trovanje je načelno bezopasno i ostavlja vrlo rijetko neke posljedice. A takvo trovanje uzrokuju razne vrste gljiva: ludara, bljuvara, muhara, zavodnica, crveni klobuk...
No, neka trovanja su mnogo opasnija. Tako, na primjer, faloidni sindrom predstavlja u više od 90% slučajeva trovanje sa smrtnim ishodom. Trovanje izaziva nekoliko otrova koji se nalaze u gljivama tipa bijela pupavka, zelena pupavka, smrdljiva pupavka... Znakovi trovanja dolaze uglavnom kasnije, 6 sati nakon probavljanja obroka. Simptomi su: povraćanja i dijareje, a zatim jako oštećenje jetre. To trovanje može izazvati smrt ako se ne učini transplantacija jetre. U svakom slučaju, gljive odgovorne za trovanje, vrlo često izgledom sliče jestivim gljivama koje beremo. Zato morate biti sasvim sigurni u nabrane/kupljene vrste gljiva, prije njihove konzumacije!
Gljive i maligna oboljenja
Mnoge studije pokazale su da ekstrakti gljiva pomažu u borbi protiv pojave nekih oblika raka. Na primjer, oligosaharid AHCC (Active Hexose Correlated Compounds) je ekstrakt dobiven iz više vrsta gljiva, koji navodno jača imunitetni sustav i tako pomaže u borbi protiv raka. AHCC može također smanjiti nuspojave koje izazivaju kemoterapije. Taj ekstrakt gljiva je jedan od glavnih dodataka prehrani koji se u Japanu uzima za jačanje imuniteta. A zarada od njegove prodaje doseže i više od 200 milijuna eura, no još uvijek nije sasvim osvojio europsko i sjevernoameričko tržište.
Rak dojke
Neki prirodni sastojci gljiva, flavoni i izoflavoni, mogu, navodno, smanjiti djelovanje enzima aromataze, koji je uključen u razvijanje raka dojke.
Rak prostate
Ekstrakt gljive shiitake (Phellinus linteus), lentinan, korišten zajedno s lijekom doxorubicinom koji se koristi za liječenje raka prostate, mogao bi omogućiti smanjenje doza toga lijeka, a da pri tom terapeutski rezultat ostane isti. Tako bi tretman bio manje toksičan i time mnogo lakše podnošljiv.
Rak debelog crijeva
Lektini su proteini. A studije pokazuju da lektini imaju antikancerogena svojstva, znači da bi mogli zaustaviti proliferaciju (množenje) kanceroznih stanica debeloga crijeva.
Gljive i prirodna obrana organizma
Neke vrste gljiva poznate su kao imunostimulatori. To su gljive shiitake, maitake ili „kovrčava kokica" (Sparassis crispa), ili reishi (Ganoderma lucidum, Hrastova sjajnica). Njihova svojstva blagotvorna za zdravlje proizlaze od njihovih polisaharida (ugljikohidrati sastavljeni od velikog broja monosaharida, više od 10). Polisaharidi su prirodne tvari koje se nalaze na stjenkama stanica tih gljiva. Otporne su na toplinu i topive u toploj vodi.
Beta glukan je dugolančani polisaharid, deriviran iz stanične stjenke kvasca. To je prirodna supstanca koja ne djeluje direktno na kancerozne stanice, ali funkcija joj je jačanje imuno-sustava. Djelovanjem beta glukana pojačava se rad makrofagâ (vrsta leukocitnih stanica čija je osnovna zadaća čišćenje organizma od otpadnih tvari).
Gljive i kardiovaskularne bolesti
Neke vrste gljiva također štite i od kardiovaskularnih bolesti, kao npr. gljiva Pleurotus eryngii (Poljska krivonoška). Ta gljiva vrši sintezu mevinolina (statina), koji je inhibitor enzima HMG-KoA reduktaze, koji određuje sintezu kolesterola. Dakle, inhibiranjem ovog enzima statinom, postotak kolesterola u krvi se smanjuje.
Jedna druga gljiva, Pleurotus cornucopiae (brestovača), smanjuje krvni tlak kod štakora. A gljiva shiitake smanjuje zakrečenje krvnih žila. Dakle, imate puno dobrih razloga da uživate u delicijama s gljivama, ali svakako pazite o kojima se točno radi.
ekatarina
@23.11.2010. 09:55 0Vjerna onim provjerenim, iz trgovine-šampinjonima, bukovačama i vrganjima.Slažem se, prava poslastica, a najbolje u juhama i varivima.
Minimojka
@23.11.2010. 10:05 0Slažem se, Ekatarina, i ja jedem samo te provjerene i obožavam ih... Nikada nisam eksperimentirala s tim! Najbolji su mi oni "pametnjakovići" koji "nešto" donesu iz šume jer su kao jako veliki znalci :)
Famke
@23.11.2010. 10:20 0I ja se slažem s vama, cure! Jedem / Spremam samo te iz dućana. Imaju baš grozna imena te otrovne gljive, zar ne?! Smrdljiva pupavka, bljak...
Chef admin
@23.11.2010. 10:24 0Ipak, najbolja je bljuvara, koju si priuštim svaki dan, za čišćenje organizma k'o stvorena. :)
irena
@23.11.2010. 10:50 0i ja jedino vjerna
sampinjonima...
mirica
@23.11.2010. 11:09 0nekako nisam ljubitelj gljiva, a jako su zdrave
Famke
@23.11.2010. 11:27 0Hahaha, šefe, duhovit kao i uvijek:-)
Nena
@23.11.2010. 11:28 0Bljuvara? nikad čula,koja je to gljiva i gdje ima za kupiti?
pahuljica
@23.11.2010. 12:56 0bljuvara??????chif šta ti je to???? ovo mi dobro izgleda volim šampinjone na razne načine..njami
Nena
@23.11.2010. 13:20 0ha,ha,ha,jesam li ja to ispala prava plavuša? Da bljuvara? E Chef jesi ti neki vrag.!
krisi
@23.11.2010. 13:26 0mmmmm obožavam gljive
sofy
@23.11.2010. 14:36 0sad prvi put cujem za otrovnu gljivu bljuvara i zavodnica....
Chef admin
@23.11.2010. 14:41 0ah sofy, ja sam ti već duže vrijeme na njima... Pokušavam smršavit :)
sofy
@23.11.2010. 14:45 0chef..mozda bolje da si uzeo ovu pod imenom zavodnica..mozda bi bolje djelovala :)
Matejica777
@23.11.2010. 17:46 0Obožavam vrganje, šampinjone, lisičarke i bukovače! Najbolji su vrganji sa integralnim špagetima! Mljac!
Angy
@23.11.2010. 18:21 0najdraže su mi sunčanice i lisičarke, al ne jedem ih jer ne vjerujem onima kupljenim na placu, a ne znam ih sama ubrati, ne kužim koje su otrovne! zato jedem šampinjone i bukovače, a vrganji su mi ljigavi!
irena
@23.11.2010. 20:02 0chef, mislim da ti je najbolja dijeta samo voda i jogurt u frizideru :)
beba
@23.11.2010. 20:53 0A meni su odlični vrganji s jajima kao kajgana. Volim i šampinjone i bukovače... Nažalost, sve to malo jedem jer mi ta namirnica i kada je jestiva radi probavne smetnje... Šteta...
katarina002
@23.11.2010. 21:35 0meni su sve gljive otrov..fufljuf
flame
@25.11.2010. 11:48 0Vjerna sam sampinjonima jer znam da se s njima necu otrovati. A vrganji dolaze u obzir u vrecici za juhu.
valen-cia
@25.11.2010. 17:29 0Volim gljive,naravno jedem samo one kupljene u dućanu,što je sigurno-sigurno je..
Ajme zima dolazi,mislim da ćemo na proljeće svi morati preći na bljuvare ..
Chefe,ima li ta tvoja bljuvara kakve rezultate? :))
Tirkizna
@25.11.2010. 18:03 0Kad pojedes onu crvenu sa bijelim tockicama, mislim da je to otrov xD
Chef admin
@25.11.2010. 19:44 0@valen-cia - heh, sve ih teže i teže nalazim, mislim da su ljudi uvidjeli njezina revitalizirajuća svojstva pa ih pokupovali kod lokalnih dilera :/
tirzah
@26.11.2010. 10:11 0Moje klinke obožavaju gljive, pa su vrlo često na meniju. Ipak, jedemo samo bukovače i šampinjone, šta je sigurno, sigurno je.
tajchi30
@27.12.2010. 15:49 0Obožavam ih..od šampinjona do vrganja, lisičarki..mmm
DUCKA
@16.02.2011. 08:52 0Sva sreća pa moj tata raspoznaje gljive i čak ljudi koji beru gljive po šumi dolaze njega pitati koja je jestiva. On je biolog u mirovni koji je zaljubljen u prirodu. Obožavam varganje onako dinstane obično na crvenom luku, volim kad mama naprvi juhicu od bukovače. Njami obožavam gljive.