Budući da, prema preporuci nutricionista, treba jesti pet vrsta voća i povrća dnevno, onda valja te namirnice neprestano izmjenjivati kako bi se postigla različitost u prehrani. Nažalost, često zaboravimo papriku, koje trenutno na tržnicama ima na pretek i koja je neophodna za zdravu i uravnoteženu prehranu

paprikaPaprika, kao i većina povrća, uglavnom sadrži veliki postotak vode, čak oko 90%, dok joj je kalorijska vrijednost vrlo niska, budući da daje samo oko 20 kcal na 100 g. No zbog svog osebujnog mirisa, daje jelima jedan poseban okus koji predstavlja pravi užitak za naša čulâ.

Bogata vitaminom C, paprika je povrće koje u tome drži prvo mjesto, daleko ispred špinata i kupusa. Kako bismo je što bolje iskoristili za zdravlje, preporučljivo ju je jesti sirovu, na primjer u salati, jer kuhanje djelomično uništava vitamin C. Tako, ako pojedete porciju od 50 g sirove paprike osigurali ste vašem organizmu 75% svih potreba koje su vam neophodne za dobivanje energije i za jačanje imuniteta. Provitamin A koji se nalazi u paprici zajedno s vitaminom C, izvrstan je antioksidans koji pomaže u borbi protiv starenja stanica i protiv kardiovaskularnih bolesti.

Bogata karotenom, naročito ako se radi o crvenoj paprici, spada u namirnice koje su zaslužne za naš dobar i zdrav izgled! U paprici, kao i u mnogim vrstama povrća, ima i vitamina B i E, i to u sasvim dovoljnoj količini.

U njezine vrline spadaju i minerali i oligo-elementi koje sadrži. Ima i kalija, fosfora, magnezija, kalcija, željeza i cinka. A valja naglasiti da se osobama koje moraju paziti da ne unesu preveliku količinu natrija u svoj organizam putem namirnica, upravo preporučuje konzumiranje paprike jer ga ona sadrži vrlo malo.

Listu kvaliteta koje paprika ima, kompletiraju vlakna koja su njen sastavni dio; a znamo da su vlakna vrlo važna posebno za dobar intestinalni (crijevni) prolaz. Osim toga daju osjećaj sitosti s obzirom na nisku kaloričnu vrijednost.

Savjet: ako želite jesti svježu papriku, najbolje ju je koristiti u nekoj osvježavajućoj salati sastavljenoj od tune, zelene salate, riže/tjestenine, maslina i rajčice. A pečena i začinjena paprika s malo maslinova ulja i češnjaka, može se poslužiti i kao predjelo i kao glavno jelo u kombinaciji s dobrim komadom pečenja.

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.