Interes za zob razvio se tijekom istraživanja alternativa kravljem mlijeku. Znanstvenici i prehrambeni tehničari otkrili su da zob sadrži više bjelančevina od bilo kojeg drugog zrna, ne sadrži kolesterol te je bogata mnogim balastnim tvarima, lecitinom, vitaminima i mineralnim tvarima
Žitarica najbogatija kalcijem
Zrno zobi najbolji je izvor kalcija među žitaricama, koji zajedno s drugim mineralima (P, Fe, K, Mg, Zn) pridonosi zdravlju zubi i kostiju. Zob sadrži najviše masnih kiselina (oleinsku i linolensku) koje su raspoređene u izvrsnom omjeru. Bogata je i vlaknima koja utječu na smanjenje kolesterola u krvi i poboljšanje probave. Sastav ugljikohidrata unutar zobi je takav (škrob i vlakna), da se oni sporo probavljaju i sporo ulaze u krv, čime se osigurava stalan izvor energije, bez naglih promjena šećera u krvi i hipoglikemičnih stanja, kao što je to slučaj kod rafinirane hrane. Zbog svega toga zob, u kombinaciji s voćem i orašastim plodovima predstavlja idealan doručak, naročito ako se uzima u obliku zobenih pahuljica. U zobenim pahuljicama je energija koncentrirana u manjem obujmu jer zrna u takvom obliku sadržavaju minimalne količine tekućine, što je veoma prikladno za prehranu djece, koja imaju malen obujam želuca.
Zob sadrži mnogo korisnih minerala i elemenata u tragovima, proteina, folne kiseline, nezasićenih masnih kiselina, antioksidanata i vitamina. Prepuna je vlakana koja stimuliraju rad trbuha i crijeva, beta-glukana koji pomažu snižavanju kolesterola i vlakana koja reguliraju razinu šećera u krvi. Zob isto tako ima sjajnu osobinu da pruža osjećaj sitosti, a da se pritom u organizam ne unosi previše kalorija, ugljikohidrata ili masnoća.
Zrno zobi je najbolji izvor kalcija, koji uz željezo, kalij, magnezij i cink pridonosi zdravlju zubi i kostiju. Osim toga, to je žitarica koja sadrži najviše masnih kiselina (oleinsku i linolensku), raspoređenih u izvrsnom omjeru. Bogata je i vlaknima koja utječu na smanjenje kolesterola u krvi i poboljšanje probave. Ugljikohidrati u zobi se sporo probavljaju i sporo ulaze u krv, čime se osigurava stalan izvor energije, bez naglih promjena šećera u krvi pa ne dolazi do napada gladi.
Zašto je zob važna za naše zdravlje?
Interes za zob razvio se tijekom istraživanja alternativa kravljem mlijeku. Znanstvenici i prehrambeni tehničari otkrili su da zob sadrži više bjelančevina od bilo kojeg drugog zrna, ne sadrži kolesterol te je bogata mnogim balastnim tvarima, lecitinom, vitaminima i mineralnim tvarima. Mnogima još nije poznato da je zob, osim za želudac i crijeva odlična namirnica i za srce. Takozvani beta-glukani u zobi snižavaju kolesterol u krvi i time smanjuju opasnost od bolesti srca i krvnih žila. Kako kliničke studije pokazuju, već konzumiranje samo tri grama beta-glukana dnevno snižava kolesterol, a popijete li samo jednu čašu Oatly zobenog mlijeka dnevno pokrili ste gotovo trećinu dnevnih potreba za vrijednim balastnim tvarima.
Zobeni napitak – najuravnoteženija alternativa kravljem mlijeku
Zobeno mlijeko, uz rižino i sojino, ubraja se ne samo u najomiljenije već i u najuravnoteženije alternative kravljem mlijeku. «U usporedbi s našim proizvodima, rižino mlijeko ima manje proteina, kravlje mlijeko više masnoća, a sojino mlijeko manje ugljikohidrata», kaže Per-Erik Nilson, upravitelj tvrtke Oatly. Osim toga Oatly proizvodi ne sadrže kolesterol, laktozu, mliječne i sojine bjelančevine i potpuno su biljnog podrijetla. Najpogodniji su za brzi doručak, za međuobrok ili u okviru dijetalne prehrane. Oatly zobeni napitak spravljen je od zobi, repičinog ulja, kalcija i vitamina. Osim što je odličan za zdravi doručak u kombinaciji sa žitaricama rado se koristi i u jutarnjoj kavi, za pripremu pire krumpira, razne umake i pitu od jabuka.
Prednosti Oatlyja
Oatly godišnje u svojim pogonima proizvede oko 30 milijuna litara ovog ukusnog napitka, spravljenog od zobi iz ekouzgoja, no sama proizvodnja baš i nije najjednostavnija. Za nju je zaslužan uporni profesor Rickard Oste koji je otkrio metodu po kojoj se pozitivna svojstva zobi prenose iz krutoga u tekuće stanje.
Kako zapravo od zrna zobi nastaje mlijeko? Švedski znanstvenici usitnjavaju zob patentiranim postupkom, dodaju vodu, ulje repice i morsku sol i dodatkom enzima smjesu prerađuju u homogenu tekućinu. Da bi postigli željenu gustoću odstranjuju balastne tvari netopive u vodi, no važno je naglasiti da balastne tvari topive u vodi ostavljaju u smjesi. Te balastne tvari, naime, potiču rad probavnog sustava i tijelu daju ugodan osjećaj sitosti. Nakon više od deset godina intenzivnog rada, Öste je 1994. godine konačno uspio dobiti prvu litru zobenog mlijeka. Tvrtka Oatly u Švedskoj je vodeća u segmentu zobenog napitka, i sam vlasnik primjećuje da su proizvodi bez mlijeka jedan od najbrže rastućih prehrambenih segmenata, naime promet godišnje raste čak za 20 posto. No ipak, njihov istraživački duh ne miruje: «San nam je svaki mliječni proizvod proizvesti na bazi zobi», kaže Per-Erik Nilson.
Pri odabiru sirovina Šveđani su vrlo rigorozni, upotrebljavaju samo genetski nemodificiranu zob s ekoloških imanja iz regije. Osim toga, strogo se kontrolira čistoća zobi koja ne smije imati primjese pšenice, ječma i raži.
Minimojka
@27.03.2012. 09:56 1Mlijeko nisam probala, ali zob jedem s voćnim jogurtom i super mi je! Stvarno zanimljvi tekst... Nadam se da ovaj napitak nema okus kao sojino mlijeko jer to mi je nešto pregrozno.
mackica
@27.03.2012. 10:17 1I ja jedem zobenu kašu ponekad za doručak. Znam za njene blagodati :))
mini69
@27.03.2012. 10:24 1nisam baš luda za zobi,i nema okus! ali znam da je zdrava tak da se prisilim! možda je zobeno mlijeko rješenje za mene! a kupke od zobi su savršene za atopijski dermatitis!
Vecchia
@27.03.2012. 11:11 1Moja kći je dobila kozmetiku od zobi za dermatitis od liječnice.Mlijeko sam probala. Da se popiti, ali je baš čudan okus.
Vecchia
@27.03.2012. 11:13 1@Minimojka-nije grozno kao sojino. Dosta je sladunjavo. Samo još i prođe, ali kavu uništi u potpunosti.
kejt
@27.03.2012. 12:09 1Nisam nikad probala zob, zobeno mlijeko , kako piše zdravo je...pa sad na meni je da barem probam!!!
glamurlover
@27.03.2012. 12:25 1Često jedem zobene pahuljice i jako su mi fine. Mlijeko moram probati.
beba
@27.03.2012. 13:07 1Ne bih mlijeko, ali ću probati zobene pahuljice....
lulija
@27.03.2012. 20:37 1Ja obožavam zobene pahuljice...jedem ih skoro svako jutro.A mlijeko nisam probala,niti neću..pahuljice su mi dovoljne. ;))
gemini
@28.03.2012. 08:54 1ja sam pocela ispocetka su mi bile grozne ali pocela sam pohati meso sa zobi tj.piletinu..i jesti sa mljekom fantasticno je:)
Iska
@28.03.2012. 08:58 1Ja si pravim nekad zobenu kašu za doručak i odlično mi je, s tim da dodam i šećera unutra za bolji okus....
surreal
@28.03.2012. 09:13 3imam problema s tenom, a i s probavom, želudac me jako mučio pa sam u potpunosti izbacila mlijeko i malo po malo pokušavam eliminirati i ostale mliječne prerađevine iz prehrane. zobeno čokoladno mlijeko je izvrsno, pogotovo s malo meda i zobenim pahuljicama i oraščićima i suhim voćem... mljac... preporučam svima... a ten mi se drastično promijenio i osjećam se puno, puno bolje, više nemam mučnine, nisam napuhnuta, osjećaj je predobar... i ako možete, nikako nemojte piti kavu s kravljim mlijekom, pravi otrov... zobeno je zakon! :)
petite fille
@28.03.2012. 13:31 1@surreal - gdje se može kupiti to zobeno mlijeko i kolika je cijena?? ja isto ne smijem piti mlijeko ni jesti ništa mliječno, a volim ga, pa bi mi ovo puno pomoglo!
surreal
@28.03.2012. 15:58 1@petite fille - imaš ga u većim konzumima u zdravom kutku, svaki bio&bio dućan, možda čak i interspar... ja običavam u bio&bio jer tamo kupujem i oraščiće i bio žitarice i svašta nešto... :)
surreal
@28.03.2012. 16:01 1@petite fille - zaboravila napisati cijenu... litra čokoladnog je oko 23 kn, obično zobeno je malo jeftinije, ali meni s obzirom da ga samo ujutro konzumiram uz žitarice traje 5-6 dana tako da nije strašno...
Zebra_točkava
@29.03.2012. 12:09 0Zobena kaša za doručak mljac!
Velvet Dreams
@29.03.2012. 18:21 0Joooj od kad sam probala sojino mlijeko jako sam skeptična. :)
bronx
@05.04.2012. 10:47 0zobeno i rižino mlijeko pijem već godinama i obožavam ih :)
Matejica777
@26.04.2012. 17:23 0obožavam Oatly sa vanilijom!
tessica
@16.04.2013. 02:13 0zobeno mlijeko je odlično,kao i kava s njime,na sve se možemo naviknuti ako to želimo,a prvenstveno i kad moramo zbog alergije na laktozu,..