Tržnice u jesen vrve šipkom (narom), voćem bogatim vitaminom C i anti-oksidativnim polifenolima. Njegov sok je vrlo cijenjen jer pomaže u zaštiti organizma od nekih oblika raka i kardiovaskularnih bolesti

sipak, nar

Latinski izraz za šipak je Malum granatum, što zanči „jabuka s košticama". I doista, pod jako tvrdom korom, boje koja varira od crvene do bež-narančaste, skriva se sočna pulpa puna koštica. Šipak, uglavnom veličine naranče, zapravo je jedna velika boba sastavljena od koštica obloženih pulpom (mesnatom membranom).

Voće je porijeklom sa Srednjeg istoka, iz zapadne Azije i sjeverne Afrike. Šipak se tamo uzgaja već 5000 do 6000 godina. Danas ga se nalazi u cijelom mediteranskom bazenu, kao i maslinu, jer šipkovo stablo voli toplo i suho podneblje. Šipak se na francuskome zove grenade i duguje svoje ime španjolskom gradu Granadi, jer je u njemu bilo jako rasprostranjeno.

Sočna, slatka i mirisna pulpa

Šipak je vrlo slatko voće (14 g šećera na 100 g), gotovo isto toliko koliko i višnja, mirisavo je voće, ne jede se lagano zbog koštica i mnogobrojnih gorkih opni koje rade pregrade. Dakle, konzumira se vrlo često kao sok.

Šipak obiluje kalijem, vitaminom C i vodom, zbog čega ga se smatra vrlo osvježavajućim voćem koje ujedno gasi žeđ (pustinjski putnici su ga vrlo često nosili sa sobom kako bi se njime rehidrirali).

pulpa i kostice sipkaEksplozivni koktel anti-oksidansa!

Šipak obiluje anti-oksidansima iz obitelji tanina ili polifenola (punikalagina, elaginske kiseline i antocijanina koji mu daju crvenu boju). Uostalom, sok sadrži više anti-oksidansa od same svježe pulpe, jer za dobivanje soka istišću se također i opne koje u sebi sadrže mnogo tanina (koji im i daje gorkost). Sok od šipka je još bogatiji anti-oksidansima od zelenog čaja (3 puta više) kao i od crnog vina!

Koristi za zdravlje kardiovaskularnog sustava

Sok od šipka, zahvaljujući svojim anti-oksidansima, sprječava oksidaciju LDL kolesterola („lošeg»"), što povećava djelovanje enzima paraoksonaza (PON 1). A uloga tog enzima je sprječavanje naslaga masnoće u arterijama (ili ateromskog plaka, odgovornog za aterosklerozu).

Neke studije su također pokazale smanjenje postotka općeg kolesterola i kolesterola LDL kod osoba koje su patile od hiperkolesterolemije, upravo zahvaljujući redovitoj konzumaciji soka od šipka.

Isto tako se, zahvaljujući tom voću, može smanjiti i arterijska hipertenzija, jer ono sadrži sastojke sposobne da inhibiraju enzim koji transformira angiotenzin I u angiotenzin II, koji je odgovoran za mnogobrojne slučajeve hipertenzije.

Koristan i za dijabetičare

Osobe koje boluju od dijabetesa vrlo često imaju aterosklerozu, što ometa cirkulaciju i izaziva, u akutnom stanju, i nekrozu tkiva (uglavnom nogu) zbog lošeg napajanja. Upravo konzumacija soka od šipka smanjuje te cirkulacijske probleme.

Antikancerogeno djelovanje?

I napokon, znanstvene studije pokazale su (in vitro, ali također i in vivo, na miševima), da elaginska kiselina koja je sadržana u soku od šipka može usporiti pojavu kanceroznih stanica i spriječiti njihovo razvijanje. Neke vrste raka kao što su: rak dojke, rak pluća, rak prostate (stupanj PSA, marker za tu vrstu raka, sporije se povećava), mogle bi se, ako baš ne izbjeći, ono barem usporiti, upravo zahvaljujući redovitoj konzumaciji toga voća.

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.