Puretina je iznimno zdrava - izvor je punovrijednih proteina, selena, cinka, niacina, željeza... Nema visoku kalorijsku vrijednost, niti puno masnoće, pa se uživanje u njenom mesu neće suviše odraziti na vašu liniju

pecena puricaNa većini se blagdanskih stolova u našim krajevima, nakon Badnjaka, može naći purica s obiljem priloga, mlincima i salatom. Meso puretine je, za razliku od crvenog mesa, odličan izvor punovrijednih proteina, a i relativno je skromno zasićenim mastima. Ako obratimo pažnju na mikronutrijente, puretina obiluje važnim antioksidansom selenom, cinkom te niacinom, vitaminom B6 i željezom dobre iskoristivosti.

Kalorijska vrijednost purice nije velika (245 kcal na 100 g), ali je mogu povećati razni prilozi, umaci, ali i nadjevi kojima se ona nerijetko puni. Tako su npr. omiljeni upravo mlinci „okupani" u masnoći u kojoj se purica pekla. Takvo pripremanje purice ujedno znači i povećanje broja kalorija i udjela masti, a to pak rezultira pretjeranim nakupljanjem masnog tkiva u organizmu i povećanjem tjelesne mase.

Popularnim prilogom, uz puretinu, smatra se i francuska salata, koju mnogi nerijetko jedu i samu - kao „međuobrok" u blagdanskom danu. Iako se u njenoj kompoziciji nalazi i povrće, njen najveći dio, ipak, čini majoneza. Upravo zbog toga, francuska je salata masna i visokokalorična opcija i zato se prilikom njene pripreme radije koristite majonezom sa smanjenim udjelom masti i smanjenom kalorijskom vrijednošću.

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.