Ako više volite sami pripremati sočne, meke krafne, nego ih kupovati u dućanima i slastičarnicama, donosimo vam klasičan i obljubljen recept za pokladne krafne s pekmezom. Uživajte u slasnoj karnevalskoj deliciji!
Sastojci:
- 4 dag svježeg kvasca
- 50 dag oštrog brašna
- 2 žumanjka
- 5 dag šećera
- 2 žlice ulja
- 2,5 dl mlijeka
- 2 žlice ruma
- malo soli
- marmelada po želji
Priprema: Kvasac razmutite s malo mlakog mlijeka, dodajte žličicu brašna i šećera, pokrijte i pustite dizati na toplom mjestu oko 15 minuta. Izmiješajte prosijano brašno, žumanjke, šećer, ulje, mlijeko, rum, malo soli i dignuti kvasac. Umijesite glatko tijesto i pustite da se diže pokriveno na toplom mjestu oko pola sata.
Razvaljajte tijesto debljine 1 cm i režite krugove čašom (kalupom). Ostavite opet da se tijesto diže 15 minuta. Stavljajte ih peći na vrućem ulju poklopljene oko 3 minute, a zatim na dugu stanu bez poklopca oko 3 minute. Na kraju uštrcajte marmeladu špricom (štrcaljkom).
glamurlover
@07.02.2013. 12:33 1Jako fino. Obožavam krafne. Ove jako lijepo izgledaju. Njam!
Minimojka
@07.02.2013. 12:41 1Obožavam ih, naprosto obožavam!
kejt
@07.02.2013. 13:15 1Jako volim krafne!!
lulija
@07.02.2013. 14:03 1Nisam ljubitelj...mogu pojest jednu u 3,4 godine i meni dosta!! Al znam da svi oko mene ih obožavaju..;)
beba
@07.02.2013. 14:21 0Obožavam krafne, ali i ja ih jedem samo za fašnik... Njammmmmmmmm!!!!!!
romana1
@07.02.2013. 15:04 1Mogu ih pojesti , ali nisam baš nešto luda za njima :)
lile
@08.02.2013. 09:30 1Što kaže Hijacinta - živa istina!Previše truda. Napravila sam jednom, vidjela da znam i nikad više. Iako volim krafne radije biram praviti npr. ružice sa orasima od dizanog tijesta.
mackica
@08.02.2013. 12:18 0Puno previše posla. I ja sam ih radila samo jednom, nakon čega sam odustala. Inače na moru ljudi uopće ne rade krafne. A ja, iako nisam s mora, fritule na primjer, koje mi se čine srodne krafnama, pripremam redovno i uspjevaju mi odlično svaki put. Mislim zapravo, kako krafna uopće ne spada u hrvatska tradicijska jela.
kawasakica
@08.02.2013. 13:43 1Super! Već smo 2 puta radili krafne u zadnja 2 tjedna. :-)
tirzah
@08.02.2013. 22:35 1Imam super recept, ali sama sam ih radila dva ili tri puta. Previše posla. Idući tjedan ću kupiti par komada za cure i sebe i posladit ćemo se, kako to one kažu. Ponekad im kupim super krafne punjene čokoladom, najbolje ikad, u maloj pekari u centru Petrinje, kad idem sa posla. Definitivno su najbolje koje smo ikad probale.