Iako su u zapadnjačkoj kuhinji dugo bile zanemarene kao vrijedna i važna namirnica, klice se, u posljednje vrijeme, sve češće nalaze na meniju u našim domovima, ali i u restoranima. Pogodne za maštovita i zdrava jela, klice su napokon postale cijenjena namirnica i popele se na mjesto koje im zasluženo pripada
Zašto je klice lako uzgojiti u domu?
Sjemenke i grahorice u tzv. fazi germinacije, koje zovemo klicama, vrlo je jednostavno uzgojiti i kod kuće, no za one koji za to nemaju volje, a žele ih jesti, poslužit će velika ponuda u trgovinama bio&bio, Mercator, Billa, Interspar...
Njima, naime, nije potrebna zemlja, već im je samo potrebno osigurati optimalne uvjete temperature i vlage. Za klijanje im je dovoljno dva do osam dana (što, dakako, ovisi o vrsti sjemenke ili grahorice koju ste posadili).
Koje klice odabrati?
Najčešće se koriste tzv. alfa alfa klice, ali također i pšenične, ječmene, sojine klice, te klice graha i mahunarki. Klice koje možete zasaditi ili kupovati su najraznolikije:
- grahorice (soja, grah, alfa alfa)
- žitarice (pšenica, kukuruz, ječam)
- kupusnjače (brokula, rotkva, gorušica)
- biljke iz obitelji luka (luk, vlasac)
Klice obiluju vitaminima i to: A, B, C, D, E i K. Također, u njima ima pregršt bjelančevina te minerala kao što su kalcij, cink, željezo i magnezij. Siromašne su ugljikohidratima, ali zato sadrže vlakna pa učinkovito pospješuju probavu.
Kako jesti i čuvati klice?
Svježe, termički neobrađene klice su hrskave i pikantne, a najoptimalnije i najukusnije ih je jesti svježe – u sendvičima, salatama, namazima… Klice mahunarki treba prokuhati jer se kuhanjem povećava koncentracija bjelančevina. Šarenim klicama kao što su klice cikle, šparoge i crvenog kupusa često se ukrašavaju jela. Njihov okus odličan je i kad ih kratko popržite u tavi ili voku. U hladnjaku ih možete sačuvati svježima i do dva tjedna. Prije nego što ih spremite u hladnjak, dobro ih osušite jer ako ostane imalo vlage, klice će istrunuti.
Ipak, budite oprezni!
Neupitni su dokazi koji govore u prilog zdravstvenim i nutritivnim vrijednostima klica, no istovremeno se bilježe i trovanja uzrokovana bakterijom Echerichiom coli i Salmonellom. Prvo upozorenje vezano za ovo, objavila je još 1999. godine Američka agencija za hranu i lijekove. Svakako, sjemenke i pribor za klijanje kupite u specijaliziranim trgovinama kako biste izbjegli potencijalne opasnosti. Dobro perite klice, čuvajte ih dobro osušene u hladnjaku, a ako se bojite jesti ih sirove, onda ih termički obradite.
lulija
@08.03.2012. 09:01 1Ja to nisam nikad probala a mislim da ni neću..ne znam zašto al tako mi je to odbojno.Uglavnom ih vežem uz vegetarijance,moja glupost, al si ne mogu pomoć..;)
mackica
@08.03.2012. 09:10 2Draga lulija, doista nemaju veze s vegetarijanstvom :)) A jako su zdrave... Mi smo ih jeli još pred 10 godina, najčešće s zobenim pahuljicama, za doručak.
mini69
@08.03.2012. 09:11 1jooj,mene malo izgledom odbijaju,morala bi ih dobro umiješati u nešto! ali volim isprobavati nove stvari !
kejt
@08.03.2012. 09:18 1Moze biti dobro, nisam nikad probala, ali moram priznati da me i ne privlace ni da ih probam!!
Minimojka
@08.03.2012. 09:45 2Mene su godinama odbijale, onda sam ih probala na jednoj večeri na brusketama sa sirom i bile su mi odlične, daju svježinu i hrskavost. Uvijek ih dobro operem i jedem sa sirnim namazima na prženom kruhu, preporučam!
glamurlover
@08.03.2012. 09:45 2I meni su jako fine i zdrave i nemaju veze s vegetarijanstvom. Slažem se s mačkicom koja je sve rekla kako je. Osim toga, želim svim dragim Feminama sretan Dan žena.
mackica
@08.03.2012. 09:58 2Draga glamurlover, i tebi i ostalim Feminama i ja od srca želim sve najbolje :))))
LouAndreu
@08.03.2012. 10:00 2Nema mi odlaska u kineski a da ne naručim salatu od klica. lulija, zaobići ćeš puno fine hrane ako ćeš tako razmišljati :) Miči te barikade :)
beba
@08.03.2012. 10:17 0Svaka čast... možda su jako zdrave te klice, ali samo, što se mene tiče, termički obrađene....
romana1
@08.03.2012. 11:27 1Žene, sretan nam naš dan ...... provedite ga lijepo i uživajte !!!!!!! :) :) :)
Velvet Dreams
@08.03.2012. 21:22 1Sretan nam dan žena! :) A za ove klice, hmm, ne me privlače baš..
surreal
@09.03.2012. 09:11 1meni su fine... u salatama, sendvičima... čak i tjestenini... zajedno s peršinom... volim se igrati... :)
mackica
@09.03.2012. 12:06 1Draga surreal - vjerujem - valja probati po koji receptić i vidjeti koliko je to i ukusno, a ne samo zdravo.
Vitis
@12.03.2012. 19:07 0Poštujem izbore, al hvala ja ne bum