Uoči karnevalskih dana podsjećamo vas na divne zlaćane slastice sa srcem od finog pekmeza. Ok, krafne jesu kalorične (oko 430 kcal po komadu), ali zašto si ih ipak ne biste priuštili u hladno zimsko jutro i malo se zamusali šećerom u prahu? Početak dana uz njih je puno veseliji, a pred vama je sigurno hrpa posla i kalorije ćete lako potrošiti

krafneSastojci:

- 50 dag oštrog brašna
- 4 dag svježeg kvasca
- 2 žumanjka
- 5 dag šećera
- 2 žlice ulja
- 2,5 dl mlijeka
- 2 žlice ruma
- malo soli

Priprema:

Kvasac razmutite s malo mlakog mlijeka, dodajte žličicu brašna i šećera, pokrijte i pustite dizati na toplom mjestu oko 15 minuta. Izmiješajte prosijano brašno, žumanjke, šećer, ulje, mlijeko, rum, malo soli i dignuti kvasac. Umijesite glatko tijesto i pustite da se diže pokriveno na toplom mjestu oko pola sata.

Razvaljajte tijesto debljine 1 cm i režite krugove čašom (kalupom). Ostavite opet da se tijesto diže 15 minuta. Stavljajte ih peći na vrućem ulju poklopljene oko 3 minute, a zatim na dugu stanu bez poklopca oko 3 minute. Na kraju uštrcajte marmeladu špricom (štrcaljkom).

Napomena:

Ako nemate štrcaljku, krafne možete napraviti na sljedeći način: na krugove tijesta debljine oko pola centimetra u sredinu stavite marmeladu, namažite krajeve tučenim jajetom, poklopite drugim krugom, ostavite da se tijesto diže 15-20 minuta i stavite krafne peći.

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.