Najveći gastronomi, ali i pobornici modernih trendova u kuhinji, nikada ne odbijaju slasne specijalitete ispod peke. Pred njima će jednako pokleknuti i oni koji nisu veliki ljubitelji mesa, kao i oni koji ga - nezadovoljni svojim odrazom u ogledalu - izbjegavaju pod svaku cijenu... Osim kad svrate u Solarisovo Dalmatinsko selo i kušaju specijalitete pečene „pod pekom"
U srcu Solaris Resorta, u tradicionalno uređenom Dalmatinskom selu, posustaju i najveći karakteri! A, kako i ne bi, kada se u ovom atraktivnom etno-selu, uređenom baš onako kako je to bilo u dalmatinskim selima davnih dana, priprema doista najbolja peka na Jadranu, i to prevenstveno zahvaljujući velikom iskustvu Solarisovog chefa Antonia Skorića koji tvrdi da je za njenu kvalitetu potrebno najmanje dva sata pripreme.
Topi se u ustima...
Riječ je o tradicionalnom i možda najkonkretnijem dalmatinskom jelu, koje naoko izgleda jednostavno za pripremu, ali potrebno je mnogo znanja i truda za postizanje željenog okusa. Svaka priča o peki zapravo kreće od drva. U drvarnici Dalmatinskog sela čuva se suha grabovina idealna za specijalitete pod pekom. Na otvorenoj vatri na ognjištu najprije se zagrije saće (poklopac peke), dok se ne razvije temperatura između 150 i 180 °C. Kada se prikupi dovoljno žara, pripremljeno i začinjeno meso s povrćem (crvenim lukom, češnjakom, mrkvom i mladim krumpirom) posloženo u niskoj posudi, pokrije se užarenim poklopcem, stavi se na ognjište, prekrije lugom i žarom. Nakon četrdesetak minuta potrebno je okrenuti meso te nastaviti s pečenjem još pola sata. No, nakon toga peka još nije gotova. Chef Antonio Skorić tvrdi kako je za pravi okus potrebno još najmanje pola sata držati meso ispod saća bez žara zbog "izvlačenja", jer se jelo pripremljeno ispod peke doslovno mora rastapati u ustima, drugim riječima - ne smije biti žilavo! Kod ovakvog načina pripreme, hrana se zapravo istovremeno peče i kuha u svojim sokovima, pa su aroma i miris uistinu posebni.
Ako ste ljubitelj morskih specijaliteta, u Dalmatinskom selu svakako treba probati izvrsnu hobotnicu ispod peke (doista za prste polizati). Način pripreme ovog specijaliteta možda je malo kompliciraniji, točnije, razlikuje se u par varijacija na temu i traje nekih pola sata dulje.
Strašna napast - meki vrući kruh
U Solarisovu Selu posebno je teško odoljeti svježe pečenom toplom kruhu iz krušne peći, pripremljenom od netom samljevenog brašna u stoljetnom vodenom mlinu pored glavnog ulaza u Dalmatinsko selo. Morate biti jako oprezni - kada vam konobar stavi topao kruh na stol pa ga probate i shvatite koliko je neodoljiv (kruh, ne konobar) - nemojte pretjerivati s čopkanjem mekog slasnog kruha jer nećete moći prestati i nećete više imati teka ni za što drugo.
I još nešto - za pravi "gušt" potrebno je i pravo vino! Iako je uz teletinu ispod peke odličan izbor npr. Krauthakerova Graševina, chef Antonio kaže kako uz teletinu ispod peke izvrsno paše Pošip, dok uz hobotnicu preporuča Vinoplodovo Mlado crno vino.
Ambijent koji će vas očarati
Osim zamamnim mirisima i vrhunskim okusima, Dalmatinsko selo Solaris Resorta, jednako privlači atraktivnim ambijentom - njegova kamenom popločana dvorišta i kamene kućice otkrivaju jedan posve novi svijet, danas gotovo zaboravljen. Vrata etno-sela otvorena su svima koji su željni kvalitetnog života i istinskih vrijednosti duboko ukorijenjenih u dalmatinsku tradiciju.
Brašno, iz kojeg se mijesi kruh, dobiva se iz pšenice samljevene u stotinu godina starom mlinu kojeg pokreće mala vodenica na početku sela. S druge strane sela u kamenoj pecari u dvjestolitarskom kotlu peče se dalmatinska rakija, koja je nezaobilazno piće dobrodošlice. Ljubitelji vina oduševit će se konobom, kojom se širi karakterističan miris drvenih bačava. Udaljena samo par koraka od konobe stoljetna je uljara s prešom u kojoj se i danas proizvodi maslinovo ulje iznimne kvalitete, dobiveno iz 1500 stabala maslina zasađenih na području Solaris Resorta, među kojima se ističu tisućljetna debla iz drevnog maslinika na obali ispred etno-sela.
irena
@09.09.2011. 09:00 2jako bi voljela posjetiti ovaj dalmatinsko seoski raj..obozavam jela ispod peke, janjetinu,hobotnicu,kruh..ma sve a nakon ovih lijepih slika osjecam i miris jela ispod peke
valen-cia
@09.09.2011. 09:06 5Vauu,koja divota..bacili ste me u depresiju dok gledam ove slike i dok žvačem sendvič..sve ovo podsjeća me na baku,na ljeta na Prviću,na mirise i okuse njenih specijaliteta za koje se prije govorilo da su sirotinjski,sjećam se djeda dok smo ga čekali da se vrati u zoru s barkom s friškom hobotnicom koju bi baka stavila pod peku..Nostalgija niz dušu krenula..
glamurlover
@09.09.2011. 09:35 3Prekrasne slike koje me odmah vraćaju u prošlost. Već osjećam miris svježe pečenog kruha. Stvarno su lijepo dočarali dalmatinsko selo.
kejt
@09.09.2011. 09:39 2Prava idila!!!! Odusevljena sam ambijentom, ma prekrasno!!! Obozavam sve pod pekom, pogotovo hobotnicu, divota, a ovaj kruh, da ga sad barem imam, jela bi ga cijeli dan, ne bi mi trebalo nista drugo!!! A tek da sam tamo!!!
Jasnica Turk
@09.09.2011. 09:48 3uf... išla bih odmah tamo!
Minimojka
@09.09.2011. 10:03 1Ajme, ovo je divno! Sline mi cure! A kakve lijepe slike!
tirzah
@09.09.2011. 10:10 2Predivno! Sve, od fotografija, od lijepih riječi, od sjećanja na miris i okus hrane spremljene ispod peke. A posebno domaći kruh. Hvala Zori na predivnom tekstu.
jadry89
@09.09.2011. 10:18 4Baš je zgodno mjesto... sviđa mi se starinski štih... i čini mi se da osjećam miris svježe pečenog kruha :-)...baš onako finog kakvog je moja baka pekla...
surreal
@09.09.2011. 10:26 1Ja bila i mjesto je savršeno, ambijent predobar, a klopica... mmmm.... za svaku preporuku...
sofy
@09.09.2011. 11:01 1sweet dreams..slike tekst, njami njami
misko
@09.09.2011. 11:38 2Kako se može doći do tamo?
olovka
@09.09.2011. 11:39 3zubi mi čine vodu na ovaj prekrasan kruh,živim u dalmaciji i često pečemo meso ispod peke ,a ovdje je jako poznat soparnik to je tjest tanko razvučeno nA KOJE IDE BLITVA S DOSTA MASLINOVOG ULJA I BIJELOG LUKA,POKRIJE SE DRUGIM DJELOM TJESTA I PEČE POKRIVENO ,PRESAVRŠENO MLJC MLJAC.......
plavusica
@09.09.2011. 11:41 3Hoće mi netko potpisati zahtjev za GO?
mackica
@09.09.2011. 11:41 1Hrana pod pekom doista ima poseban okus. A još uklopljena u ovom posebnom ugođaju, u blizini jednog od najatraktivnijih wellnessa u Hrvatskoj, par sati od Zagreba, pa tko ne bi tamo poželio skočiti :)))
lolalo
@09.09.2011. 13:00 3Kakve divne slike. Snimila sam ih sebi i stavila u svoj "mozaik" koji pregledam kada sam tuzna i kada mi treba nešto lijepo da me digne i oraspolozi :)
beba
@09.09.2011. 13:40 1Uuuuu... sve tako prekrasno izgleda: vanjski izgled, interijer, a o onome što je na stolu da i ne govorimoooooo!!!!!! Njam njammmmmmmmmmm!!!!!!!
Antonia
@09.09.2011. 14:30 1Bili smo prije nekoliko godina, lijepo se prisjetiti idile, delicija i ugođaja. Treba ponoviti :).
nea0109
@09.09.2011. 16:06 1kruh ispod peke i pršut savršena kombinacija:)
valen-cia
@09.09.2011. 16:44 0Trebam jednu informaciju,neznam gdje bih pitala i nadam se da me Chef neće špotati, treba mi komad ribarske mreže za dekoraciju,da li netko zna gdje bih to mogla kupiti?
Nikolina
@09.09.2011. 17:35 2Haha, kao i većini cura i meni je odmah za oko zapeo kruh... mislim da bih ga se dobro "natukla", ali ne bi me to smetalo da ipak navalim na hobotnicu s kumpirima ispod peke.. ili teletinu možda (jer nisam ljubiteljica janjetine). A taman i da u ovako ugodnom, toplom, starinskom i domaćem ambijentu samo jedem tj. čupkam kruh s mislima u nekom drugom svijetu (možda čak u nekoj bajci?), šetkajući prirodom, bila bih prezadovoljna i vjerujem da bih se uspjela i opustiti i napuniti baterije :)
p.s. @olovka - čula sma za soparnik pa me samo zanima jel ga komplicirano napraviti (tj. tijesto.. koliko tanko treba biti?) jer bih htjela isprobati.. zvuči predobro :)
mackica
@09.09.2011. 19:12 1@Nikolina - Ako ti ga se ne bude dalo raditi, ima ga gotovog za kupiti na Splitskom Pazaru, a možda i na nekim drugim Dalmatinskim tržnicama :))))
olovka
@10.09.2011. 00:08 1@Nikolina - potrebno je razvaljati tijesto sto je tanje moguce promjera 2-5 mm, blitva treba biti stara ija jer je u mladoj blitvi dosta vode.Ima dosta posla oko soparnika, u mom kraju ima dosta domacica koje se bave i prodajom po narudbi tako da kad imamo neku progodu narucimo ga jer je puno jednostavnije narucit ;)
vedrana
@10.09.2011. 17:41 1Peka je najfinije nešto što postoji za papati.....
ivana71
@10.09.2011. 19:07 1Naši stari su znali kako kuhati...mmmmm
ch
@12.09.2011. 01:25 1Ovaj tekst i slike su me podsjetili na djetinjstvo kad nam je djed, također iz jednog dal.sela, znao peći pod pekom kruh,janjetinu... mmmm...Poslije mnogo godina i moj tata je kupio peku i sad ponekad znamo ispeći janjetinu i drugo meso, hobotnicu jako rijetko, ali voljela bih i kruh ponovo probati kad bi znala kako ga napraviti, malo me sram pitati nekog za recept...ovo Solarisovo Dal.selo mi se jako sviđa, dobra ideja :)
p.s. @valen-cia - što će ti ribarska mreža? Da se nećeš prijaviti u Večeru za 5?
Nikolina
@12.09.2011. 08:02 0@olovka - hvala :) imam minijaturnu kuhinju i problem s valjanjem tijesta, ali ako se nakanim praviti (a jednom sam se upustila i u pravljenje lisnatog tijesta pa se nikad ne zna :)) kupit ću stariju blitvu; to je savjet kojeg teško da bih pronašla u receptu za soparnik :)
@mackica - a ja sam u Zg pa mi nije baš zgodno trknut do splitskog pazara :)
Nena
@12.09.2011. 09:18 1OVo mjesto stavljam na prioritetnu listu za posjetiti.Prekrasno je,a tek ova hrana.Kako smo sve složne oko hrane i recepata,nevjerojatno,Mislim da se tu uvijek može naći kompromis za razliku od ostalih stvari.Sve se vrti oko želudca.Kako sam sad gladna.
valen-cia
@12.09.2011. 10:15 1@ch - kuhinja mi je plavo bijela s puno morskih detalja a imam jednu večeru za prijatelje i stol sam htjela dekorirati u tom stilu samo nemam pojma gdje bi se mogla dočepati te mreže.U glavi imam sliku kako bi sve trebalo izgledati i iako neću biti na tv-u bit će to prava večera za 5!
pahuljica
@12.09.2011. 16:13 1aaaaaaaa ovo je raj......i ambijent i hrana i odmor i sve .......:)) divno:))
ch
@12.09.2011. 20:46 0@valen-cia - možda da pitaš nekog ribara ili probaš u nekoj suvenirnici, stvarno ne znam ali u svakom slučaju želim ti lijepu večeru!!! :)
valen-cia
@12.09.2011. 22:00 0@ch - hvala,ma naći ću je ja pa makar preokrenula cijelu lijepu našu naglavačke!
ch
@13.09.2011. 03:53 0@valen-cia - i obavezno nam javi kako je prošla večera :)
mini69
@07.10.2011. 10:38 0bila tamo,probala i uživala vjerujte u svakoj minuti!!!
Velvet Dreams
@16.05.2012. 16:35 0Ajme predivne su ove fotke, mame. :)