Iako se poznati slavonski vinar Davor Zdjelarević posljednju godinu bazirao na promociju nove linije mladog vina s atraktivnim etiketama, još atraktivnijeg imena Klink@, pozornost istinskih ljubitelja vina privukla su njegova dva, stilski posve drugačija vina - bijeli i crni Grand Cuvée Nagual

davor zdjelarevic, hotel vinarija zdjelarevic
Jedan od vodećih vinara kontinentalne Hrvatske - Davor Zdjelarević

Srebrnom medaljom za Grand Cuvée Nagual (Cabernet-Merlot) iz 2007, Davor Zdjelarević je ušao među 52 hrvatska vinara koji su ove godine dobili prestižne Decanterove nagrade. Riječ je vrhunskom suhom vinu, s 13,7 posto alkohola, kupaži Cabernet sauvignona i Merlota, snažnog tijela i perzistentnosti okusa, bogatoj nježnim taninskim notama, raskošnih aroma bobičastog voća, finog duhana i pržene kave.

hotel vinarija zdjelarevic

Ovo vino imala sam prilike kušati još u listopadu prošle godine u prekrasnoj vinariji i hotelu Zdjelarević u Brodskom Stupniku, u blizini Slavonskog Broda, na degustaciji upriličenoj za nekoliko ljubitelja vina. Sjećam se da se osim toga izvrsnog crnog vina, izdvojio i bijeli Grand Cuvée Nagual iz 2007., vrhunsko suho vino s 14,2 posto alkohola, nastalo sljubljivanjem 60 posto Chardonnaya i 40 posto Sauvignona. Ovo skladno i harmonično vino snažnog tijela, bogato zrelim i raskošnim voćnim aromama, baš poput nagrađenog crnog Grand Cuvée Naguala, rezultat su Zdjelarevićeve sklonosti eksperimentiranju te kreiraju potpuno novu percepciju njegove vinarije.

hotel vinarija zdjelarevic
Romantični Zdjelarevićevi vinogradi u Brodskom Stupniku

Na plodnom tlu Slavonsko-brodskog vinogorja osim šest bijelih (graševina, rizling rajnski, sauvignon blanc, chardonnay, manzoni i muškat) Zdjelarević njeguje i pet crnih (pinot crni, merlot, cabernet sauvignon, cabernet franc i syrah) sorti vinove loze. Inače, njegova vinarija najpoznatija je po širokom asortimanu bijelih vina od mladih, svježih i voćnih, do vrlo snažnih i kompleksnih, kao i manjih serija posebnih vina.

zdjelarevic klinka
Klink@ - Zdjelarevićevo vino za mladu cyber-generaciju

Među njima svoje mjesto pronašla je i Klink@, koja je mnoge šokirala jednostavnom, jeftinom bijelom staklenkom s navojnim čepom i etiketom živih boja s dominantnom linijom koja snažno asocira na čvrste grudi. No, za razliku od većine hrvatskih vinara, Zdjelarević je majstor marketinga te je ovim potezom znao da će se o njegovoj Klinki još dugo pričati. Iako je riječ o vinu prvenstveno namijenjenom mlađoj generaciji, u njemu će - osobito za vrijeme ljetnih vrućina - uživati ljubitelji mladih, svježih, zaigranih, ljupkih vina, koja se pojavljuju u više varijanti od Graševine, i Rajnskog rizlinga, preko Chardonnaya, Sauvignona, do Muškata i sve popularnijeg Rosea.

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.