Priznajem da nisam neka vrsna kuharica, ali sam zato majstorica spremanja zimnice - moja me nona naučila raditi izvrsne marmelade, sokove, salse... Kad stigne jesen, prionem na posao, a mojoj marmeladi od jagoda nitko ne može odoljeti

Leonora Surian
Leonora Surian

Dnevnik glumice

Često se sjetim izreke kako „muškarci više vole da im je večera na stolu, nego da im žena govori latinski!". Eto, ja se baš ne mogu pohvaliti time da volim provoditi sate u kuhinji, pa možda i zbog toga nemam neku ludu sreću s muškarcima...

Moja nona, za razliku od mene, koja je u mladim danima s mojim nonom držala gostionicu u Rijeci, i dan danas diže se u pet ujutro, pa mijesi kruh, radi kolače i kuha svakakve specijalitete... I stalno mi pokušava prenijeti svoje znanje i ljubav prema kuhanju, ali uzalud! Unatoč njenim pokušajima da od mene napravi vrsnu kuharicu, pogotovo domaćih specijaliteta, ja uporno kuham lagana, brza i jednostavna jela i ne mogu reći da uživam u tome.

Ipak, ima nešto što je vezano za „kuhinjske" poslove, što volim raditi, čak obožavam - pravo mi je zadovoljstvo u ove tmurne jesenske dane spremati zimnicu, marmelade, salse i sokove. Gušt mi je otići na selo i u miru božjem, u vrtu, na svježem zraku, spremati zalihe za zimu.

Sok za detoksikaciju

Upravo sam zgotovila 75 litara krasnog grožđanog soka. S obzirom da nitko u mojoj obitelji, otkako je moj nono umro, nema interesa za izradu vina (jer svaki puta kada je došlo do nekakvog pokušaja, umjesto vina, dobili smo ocat), ja već nekoliko godina, kako grožđe ne bi propalo, u društvu, s familijom ili prijateljima, i uz dobar roštilj, poberem to grožđe, očistim ga, iscijedim, flaširam i na kraju zamrznem. I mogu vam reći da je sok zaista odličan! 

Naravno, sa sokom od grožđa ne smije se pretjerivati jer, osim što je pun šećera, postoji velika mogućnost da „dobro pročisti organizam", no u malim količinama je pun vitamina i strašno zdrav!

marmelada od jagodaMarmelada od jagoda

Moja najomiljenija poslastica je marmelada od jagoda koju obavezno radim svake godine. Recept za nju doista je jednostavan.

Sastojci:

- velika količina jagoda (nekoliko kilgrama)

- na svaki kilogram jagoda 1 limunov sok (oko 3 dcl)

- na svaki kilogram jagoda 80 dag šećera

Priprema:

Na svaki kilogram jagoda doda se 1 sok od limuna i 80 dag šećera. Jagode pomiješane sa šećerom i limunom mora se pustiti da odstoje nekoliko sati kako bi pustile sok, a zatim se stave kuhati na umjerenoj temperaturi oko 30min. Kad se marmelada malo zgusne, stavi se u kipuće teglice (prokuhane u vodi), dobro začepi, okrene naopako i pokrije dekom, kako bi se na taj način stvorio vakuum.

Kao što vidite, sve je to jako lako napraviti, treba samo imati volje i želje, a rezultat je taj da poslije cijelu godinu uživaš u onome što si sam napravio, i što znaš da je zdravo, bez konzervansa, a na kraju i jeftinije od onoga što bi kupio u dućanu. A uostalom to je i način da provedeš jedan dan u prirodi, daleko od problema, posla i obaveza.

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.