Iako sam glumica pa i ljepota predstavlja jedno od mojih "oruđa" rada, odgojena sam da ljepotu ne vidim samo u prividima. Smatram da ljepota dolazi iznutra; ona nije u savršenstvu, u perfektnim linijama i skladnim proporcijama, ljepota je, za mene, sklad duha i tijela

Leonora Surian
Leonora Surian

Dnevnik glumice

Stoljećima se slavi ljepota. Ona nadahnjuje glazbenike, o njoj se pišu pjesme, iz nje se rađaju najiskreniji stihovi, najljepša slikarska djela, u njeno ime su se vodili ratovi.... Kroz stoljeća njen se pojam mijenja, pretvara, ali uvijek vlada našim životima...

Živimo u užurbanom svijetu; nemamo vremena za sebe, a kamoli za druge, sve više gradimo površne odnose, dok računala i mediji vladaju našim životima i nameću nam, bili mi toga svjesni ili ne, ideale i principe. U tom svijetu, imam dojam da je ljepota postala samo jedan estetski segment, općepostavljeni ideal kojem težiti. Brinemo se sve više vanjštinom, postajemo njome opsjednuti. Lijepi smo ako smo mršavi, imamo lijepe grudi (nebitno jesu li prirodne ili ne), savršena bedra, lijepu dugu sjajnu kosu (sa ili bez ekstenzija), mesnate izazovne usne, izbijeljene zube, duge (umjetne) nokte... I još ako je to sve skupa upakirano trendi brendiranom odjećom, s fancy detaljima, onda smo stvarno lijepe i u trendu! No, jesmo li doista?

Čini mi se da su danas takvim „ljepoticama i ljepotanima" otvorena sva vrata. Mogu, bez puno truda, talenta i škole, postati glumci, pjevači, zabavljači, voditelji... i na taj način se određuju opet oni ideali koji će odgajati našu djecu, i krug se zatvara.

cate blanchett

Osobno, imam sasvim drugačije kriterije i odgojena sam da ljepotu ne vidim samo u prividima. Smatram da ljepota dolazi iznutra; ona nije u savršenstvu, u perfektnim linijama i skladnim proporcijama, ljepota je, za mene, sklad duha i tijela.

„Zagledaj se u tupu ljepoticu,
pogledaj duboko svaku crtu njezina lica,
njezin smješak, pogled,
njezina će se ljepota postupno pretvoriti u poraznu rugobu."
(Gončarov)

Ono što jesmo, ono što smo uložili u sebe, ljepotu koju smo upili iz knjiga, umjetnosti, iz prirode, naša iskustva, i sigurnost u sebe, sve to utječe i određuje ljepotu jedne osobe. S obzirom da sam glumica, moram reći da su mnoga glumačka imena utjecala na moje poimanje onoga što zovem „cjelovita ljepota" - glumice koje su moji idoli i koje obožavam možda nisu ljepotice, ali za mene su i više od toga, jer ih njihov šarm i karizma čine prekrasnim ženama i umjetnicama. Meryl Streep, Anjelica Huston, Cate Blanchett...Ta njihova ljepota neće proći s godinama, nego će vječno živjeti.  Mislim da bi i mi trebali težiti takvoj vrsti ljepote.

Što više radimo na tome da oplemenimo naš duh, to ćemo više zračiti ljepotom, a ta je ljepota vječna, ne može ostarjeti!

„Za lijepom ženom ćemo se na trenutak katkad osvrnuti.
Šarmantna žena ostavlja u nama sliku koja nas još dugo prati."
(Graff)

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.