Još je jedna godina prošla, još je jedno ljeto došlo, i ja konačno nakon naporne, ali i kreativne sezone, sjedim u kafiću uz more u Baškoj i pijem limunadu

Leonora Surian
Leonora Surian

Dnevnik glumice

Osjećam se još uvijek kao ono dijete koje jedva čeka da završi škola kako bi u Bašku otišlo na odmor. S istim žarom gledam more, sunce me grije na isti način, šljunak je još uvijek bijeli i moj omiljeni sladoled se prodaje u istoj slastičarnici. Kao da se ništa nije promjenilo, a opet... Ja sam ipak malo starija, sve manje imam vremena, sve se manje znam opuštati, a i sve brže mi prolaze topla ljeta!

Moja je baka kupila kuću u Baškoj još kada je ovo bilo malo, nepoznato mjesto na kraju otoka Krka. Naša je kuća bila zadnja u nizu kuća, a iza nas - ništa! Samo polja i ovce. Prekrasna i ogromna plaža čisto bijelog šljunka je imala pokojeg gosta, a more tirkizno, čisto... Ribari bi svake večeri čistili mreže na rivi, okruženi galebovima. Sve je bilo"divlje" i sva ljepota je bila u tome!

Sjećam se da je tada bila samo jedna samoposluga i dva mala štanda na šetnici uz plažu gdje smo svaki dan, moja sestrična i ja, gledale razne luftmadrace na napuhavanje, igračkice i nakit. Znale smo sve što je u prodaji, ali svejedno smo prolazile onuda 3-4 puta dnevno.

Danas je sve skroz drugačije, Baška je uvijek predivna i postala je jedno od najljepših ljetnih odredišta ovog dijela Hrvatske. Ali naša kuća više nije zadnja u nizu; u zadnjih 10 godina se toliko toga izgradilo da sada ispada da živimo skoro u centru uz plažu! U sedmom i osmom mjesecu ima toliko turista da se skoro ne može naći mjesto za ručnik. Ona jedina dva štanda koja su nas pratila kroz cijelo djetinstvo su još uvijek tamo, ali sada su ogromna, a konkurencija im je velika. Kafići, restorani, glazba...

baška, otok krk

Kako prolazi vrijeme, tako se i gradovi prilagođavaju novim potrebama i tržišnim zahtjevima.

Puno događanja ispunjavaju tople bašćanske dane i noći. Centar svih događanja je popularni Porto Klub u kojem se već godinama odvijaju vrhunski glazbeni koncerti i scenski nastupi koji privlace pozornost većine gostiju.

Ali Baška nije samo more, okružena je planinama, tako da ljubitelji planinarenja  imaju stvarno mogućnost da dugim šetnjama upoznaju ljepote prirode otoka Krka. Šetnje kroz šumu koja vodi do „Mjeseca" na jednom brdu, ili pak šetnja za hrabrije i izdržljivije, koja vodi do Stare Baške kroz kameni put... Svakako vidikovci su toliko lijepi da oduzmu dah. S tih puteljaka moguće se spustiti do prekrasnih plažica i uvala, do kojih se inače može doći samo čamcem.

baška, otok krk

Danas u Baškoj nema čega nema, od luksuznih hotela, wellnessa, tenis terena, tobogana, mini golfa, odličnih restorana domaće hrane, koncerata, organiziranih izleta... Ona je idealno odredište za obitelji, zaljubljene, a i one koji vole malo „movinga"!

Ali za mene, kada pogledam plavetnilo bašćanskog mora, kao da je vrijeme stalo, to je još uvijek ona moja stara Baška iz djetinjstva.

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.