Najveća vrijednost putovanja leži u onom nematerijalnom, ali vrlo vrijednom što donose pojedincu koji otkriva svijet oko sebe i dopušta mu da ga neizmjerno obogati. Upravo to su mogli doživjeti posjetitelji PLACE2GO sajma turizma upoznajući se prvi put ili iznova sa zemljama poput Sjeverne Makedonije, Slovenije, BiH, Srbije, Italije i Austrije, dalekih, ali turistički provjerenih Tajlanda, Indonezije, SAD-a i Indije, pa sve do egzotičnih Sudana, Gane i Tanzanije

place2go sajam turizma

Čak 223 sastanka dogovorena putem službene PLACE2GO aplikacije i tko zna koliko dogovorenih sastanaka na licu mjesta, 1780 poslovnih posjetitelja te više od 14.700 zaljubljenika u putovanja koji su u dva dana Sajma posjetili štandove više od 200 izlagača iz 20 zemalja. Brojke su to koje dokazuju da je 8. izdanje Međunarodnog sajma turizma PLACE2GO bilo vrlo uspješno. Prvi dan sajma je sada već tradicionalno pripao poslovnim temama i posjetiteljima; B2B dan u organizaciji agencije Komunikacijski laboratorij povezao je 1780 turističkih profesionalaca koji su dobili mogućnost uspostaviti kontakte i dogovoriti poslove, ali i čuti zanimljivosti i trendove u turizmu.

place2go sajam turizma

Direktorica PLACE2GO sajma turizma Damjana Domanovac izjavila je sljedeće: "To što iz godine u godinu ostvarujemo napredak u sadržajnom i organizacijskom smislu ispunjava nas ponosom, ali svjesni smo da prostor za napredak itekako postoji. Isto je uostalom i s turističkom ponudom u Hrvatskoj, pa se nadam da ćemo mi kao najveći sajam ove vrste u Hrvatskoj i Hrvatska kao jedna od vodećih turističkih zemalja Europe i dalje rasti i razvijati se u ovom izazovnom segmentu".

place2go sajam turizma

Zanimljiva predavanja koja su tijekom godina postala zaštitni znak PLACE2GO sajma ponovno su ispunila svoju svrhu: brojnoj publici približene su egzotične i daleke destinacije, ali im je ponuđen i svježi pogled na bliske i dobro poznate zemlje. Za predavanje Putoholičara o putu oko svijeta u 30 dana po običaju se tražilo mjesto više, a veliko zanimanje svojim zgodama iz još uvijek tajanstvene Sjeverne Koreje izazvao je Slobodan Tomić.  Poznati glumac Goran Grgić, pjevačica Lada Dijana Banek i profesor geografije Dejan Nemčić prenijeli su nam metode uz pomoć kojih na čestim poslovno uvjetovanim putovanjima spajaju ugodno s korisnim. Umjetnik slike i videa Goran Jović otkrio nam je svoje viđenje Balija, dok su Ivan Bengeri autor popularnog bloga Idemo putovati, jesti i piti i iskusna putnica Jadri Apostolov otkrili detalje  sudjelovanja na jednom od najpoznatijih svjetskih hodočašća – Camino de Santiago (Put sv. Jakova). Damir Vujnovac otkrio nam je da se i kao posljednje plasirani na Saharskom maratonu vratio puna srca i duše nakon druženja s narodom Saharawi s kojima je u saharskom okruženju proveo nezaboravne trenutke. Vlado Šestan, čovjek iza platforme Savjetnik za putovanja predstavio je SAD kao skijašku destinaciju, dok je Alida Bolarić predstavila Work & Travel, program namijenjen studentima koji zaradu od rada u SAD-u žele uložiti u upoznavanje te fascinantne zemlje.

place2go sajam turizma

Marko Medić odnosno Father of Djordje otkrio nam je kako putuju influenceri, dok je voditeljica Sajma Ida Prester razmijenila iskustva o uvijek atraktivnoj Kolumbiji s Andreom Kučiš i Borisom Kovačevom, šarene kume Iris Hazler Šanko i Mija Dropuljić predstavile su nam Jordan, Sjevernu Makedoniju i Vijetnam i otkrile kako putovati uz ograničeno vrijeme i novac. Upravo je Sjeverna Makedonija dobila časnu ulogu prve zemlje partnera sajma, a Sandi Cenov, Dario Rocco, Branko Krčmar (Putoholičari) i Matej Čepl (PLACE2GO magazin) potvrdili su na panelu da je taj status i zaslužila prirodnim ljepotama, sjajnom eno-gastro ponudom, a ponajviše toplinom i gostoljubivošću svojih stanovnika. Ljupčo Janevski, direktor Agencije za promociju i podršku turizma Republike Sjeverne Makedonije izrazio je svoje zadovoljstvo sudjelovanjem na Sajmu i istaknuo: "Od skijanja na Mavrovu i Šar Planini do ronjenja u Ohridskom jezeru, od sireva do vina, ponosimo se činjenicom da Sjeverna Makedonija nudi jedinstveno iskustvo za sva osjetila. No smatramo da je najbolji turistički proizvod toplina i gostoljubivost naših ljudi te smo sigurni da će sve navedeno biti dovoljno za daljnji porast broja gostiju iz prijateljske nam Hrvatske."

place2go sajam turizma

Posebnu zahvalu zaslužuju sponzori, počevši od zrakoplovne kompanije Turkish Airlines koja je već šestu godinu generalni sponzor PLACE2GO sajma i zlatnog sponzora Click IT, a svakako vrijedi istaknuti i sponzore TotalTV, Stanić, Dentum i Peugeot, službeni rent-a-car Sajma Sixt te Adriatic osiguranje kao službene osiguravatelje. Vodeći hrvatski sajam turizma i ove je godine podržan od strane Predsjednice RH, Ministarstva turizma, Hrvatske turističke zajednice, Grada Zagreba kao i Turističke zajednice Grada Zagreba. Grad domaćin Zagreb predstavio je projekt Kultura turizma u kojem sudjeluju zagrebačke srednje škole te  fascinantan Festival svjetla – novo zagrebačko događanje koji će privući još veći broj turista u našu metropolu, a održava se od 20. – 24. 3. 2019.  Na Sajmu je sudjelovala i humanitarna udruga Kolajna ljubavi koja je osnovana s ciljem pomaganja najugroženijim kategorijama stanovništva u Hrvatskoj, Tanzaniji  i u svijetu te Crveni nosovi, čiji je cilj donijeti osmijeh prvenstveno djeci na liječenju u bolnicama pomoću humora i životne radosti.

place2go sajam turizma

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.