Njemačka kao turistička destinacija bogata je prirodom i zanimljivim krajolicima, od kojih su mnogi gotovo netaknuti. Raznovrsna i djelomično jedinstvena flora i fauna nude neusporedive doživljaje prirode

njemački nacionalni parkovi

Bogatstvo prirode predstavlja okosnicu turističke ponude Njemačke tijekom ove sezone. Njemačka ima 16 nacionalnih parkova čudesne ljepote, 15 UNESCO-vih rezervata biosfere i preko 100 parkova prirode. Također, ima 30 sredogorja, 350 otoka i šumskih površina na trećini površine države i široku ponudu avanturističkih aktivnosti u prirodi - na 200 000 km označenih planinarskih staza, uključujući 500 vrhunskih pješačkih staza i preko 100 kvalitetnih staza te biciklističkih ruta ukupne duljine 70 000 km, turisti u Njemačkoj doista mogu doživjeti „predivan odmor u srcu prirode".

Svi vi koji volite odmor u prirodi - kampiranje, planinarenje, vožnju biciklom ili naprosto samo ugodne šetnje i punjenje baterija u prekrasnim krajolicima, bit ćete oduševljeni bogatstvom prirodnih ljepota koji su rašireni diljem teritorija Njemačke. Jedna od najomiljenijih turističkih destinacija je Nacionalni park Berchtesgaden. On spada u najstarija zaštićena alpska područja. Smješten je u južnoj Bavarskoj i odlikuje se jedinstvenim dijelom Berchtesgadenskih Alpi s bajkovitim brdima, nenadmašnim planinarskim stazama, jezerima i šumama.

njemački nacionalni parkovi

Vođene ili samostalno organizirane rute kroz nacionalni park vode vas kroz rajski krajolik, bogat neponovljivim stijenama, kršom, alpskim visoravnima i uzvisinama te površinama prekrivenim zelenim johama. Pritom ne smije izostati tura do slavnog jezera Königssee koje se poput fjorda smjestilo između planinskog masiva Watzmann, visoravni Steinernes Meer i planinskog masiva Hagengebirge. Pitka voda iz jezera iznimne je kvalitete i najbolje zrcali netaknutu prirodu ovog nacionalnog parka.

I životinjski se svijet potpuno uklapa u raznolikost krajolika Berchtesgadena. Ovdje se u slobodnim lovištima uz malo sreće mogu susresti alpske vrste kao što su kozorog, svizac, orao, planinski zec i alpski daždevnjak, a ponekad je čak moguće vidjeti i ugroženu vrstu surog orla. Na svoje će doći i ljubitelji biljaka – tu se mogu pronaći vrste kao što su usnatice, alpski jaglac i alpska ruža.

njemački nacionalni parkovi

njemački nacionalni parkovi

Nacionalni park Berchtesgaden nudi bogati program tura i svakovrsnih aktivnosti, kao što su šetnje, planinarenje i skijaške rute. Posjetiteljima je osobito omiljena žičara Jennerbahn. Njome se može dospjeti do granice nacionalnog parka na visini od 1800 metara. Postoje i druge brojne zanimljivosti, primjerice, rudnik soli Berchtesgaden, toplice Watzmann, dvorac Berchtesgaden, ledena špilja Marktschellenberg, muzej Dokumentation Obersalzberg i Kehlsteinhaus. A za sve one koji se nakon uzbudljivih tura žele opustiti i kušati domaće specijalitete na raspolaganju je veliki broj prenoćišta i planinarskih domova s ljubaznim domaćinima.

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.