Tradicionalno svakog svibnja, Međimurje živi u ritmu eno-gastronomska manifestacije Urbanovo koja je jučer otvorena po 22 put! Mjesto radnje je Štrigova, pitoreskna vinorodna općina, u kojoj su se ponovo okupili renomirani proizvođači i potrošači vina kako bi u fokus stavili Pušipel – autohtonu međimursku vinsku sortu i zaštićeni brend koji se pakira u posebno dizajniranim bocama i poslužuje u posebnoj čaši. Festival Pušipela smatra se ključnim međimurskim festivalom vina koje svakako valja doživjeti, a ove godine se predstavlja više od 20 vinarija među kojima su  Banfi, Belović, Cmrečnjak, Dvanajščak – Kozol, Hažić, Horvat, Jakopić, Kerman, Kocijan, Kojter, Kossi, Kovač, Kunčić, Lovrec, Medenjak, Munđarov breg, Nemec, Novak, Podrum Štrigova, Preiner, Štampar, Tomšić, Turk, Vuković

medjimurje urbanovo 2023

''Cilj Urbanovog 2023. je stavljanje fokusa na kvalitetu svake kapi vina koja izlazi iz naših podruma pri čemu mislim i na manje vinare, a ne samo na velike proizvođače." - rekao je na samom otvorenju Festivala Pušipela, Robert Horvat, predsjednik Društva Hortus Croatiae, organizatora ove manifestacije pozdravljajući okupljene goste među kojima su bili bivši predsjednik RH u dva mandata Stjepan Mesić, župan Međimurske županije Matija Posavec, župan Šibensko-kninske županije Marko Jelić, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Zdravko Tušek, predsjednik Uprave HAMAG-BICRO-a Vjeran Vrbanec i načelnik Općine Štrigova Stanislav Rebernik i Rudi Grula direktor Turističke zajednice Međimurske županije.

Ove godine je županija partner Šibensko-kninska županija, a posebnost svečanog otvorenja je i otvorenje izložbe “Vino na granici/Vino na meji” u Državnom arhivu za Međimurje u Štrigovi.

Iskoristite vikend, krenite u Međimurje! 

Manifestacija Urbanovo održava se 22. put i mjesto je susreta proizvođača i potrošača vina. Okuplja i proizvođače vinske opreme kao i poduzetnike, vlasnike restorana te sve koji na bilo koji način sudjeluju u proizvodnji i potrošnji vina. Hortus Croatiae, na čelu s predsjednikom Robertom Horvatom, neumorno radi na promociji i popularizaciji međimurskih vina pa je i ovog Urbanova osiguran bogat program u kojem svatko može pronaći nešto po osobnom ukusu.

medjimurje urbanovo 2023

medjimurje urbanovo 2023

Posebno je zanimljiv Urbanovo gurman tjedan tijekom kojeg će restorani uključeni u projekt nude hranu sljubljenu s različitim vrhunskim vinima po jedinstvenoj cijeni od 30 eura (tri slijeda, tri vina)  Kultni restoran Terbotz tako sljubljuje kultna vina sa specijalitetima kuće poput lungića u koprivi s pireom od batata te raguom od smrčki, te čipsom od rikule i umakom demi-glace. Kako sljubiti pušipel i autohtone zalogaje pokazao je i sommelier Tomo Jakopović u Vinskoj kući & wine camp Hažić otkrivajući sve tajne pušipela, a vlasnica ovog izletišta Tatjana Hažić pokazala je kako se uz Pušipel odlično sljubljuju i autohtone zlevanke, štrudle i kolači koje je pripremila od domaćih jabuka s ovog imanja.

medjimurje urbanovo 2023

medjimurje urbanovo 2023

Odlučite li se za boravak u Međimurju, Pušipel obavezno povežite s Termama Sv.Martin u kojim ćete se relaksirati i dobro odmoriti kupajući se u termalnoj vodi, spavajući u posebno dizajniranim sobama i uživajući u činjenici da se nalaze na odličnom mjestu s kojeg se Međimurje može dodatno istražiti. Napomenimo i to da su Terme Sveti Martin ponovno pokazale zašto se nalaze među onima na koje se druge tvrtke ugledaju. Kao prve toplice u Hrvatskoj, Terme su 11. svibnja 2023. godine primile vrlo važan certifikat Tvrtka – prijatelj zdravlja. Da bi jedna tvrtka dobila ovaj certifikat potrebno je zadovoljiti niz kriterija koji utvrđuje tim stručnjaka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u područjima prehrane, promicanja tjelesne aktivnosti, zaštite zdravlja djelatnika na radnom mjestu, zabrane pušenja i konzumacije alkohola, kao i uređenja okoliša i zaštite zdravlja djelatnika.

Ovim certifikatom koji je usmjeren na zaposlenike tvrtke potvrđuje se kako su Terme Sveti Martin resort koji omogućuje usvajanje zdravih životnih navika, promiče zdravlje na radnom mjestu i brine o zdravlju svojih zaposlenika kao i očuvanju okoliša.

Fali li vam zabave - ne propustite posjetiti mini muzejsku zbirku s temom 'vino u Međimurju' i posjet najstarijem podrumu u ovom dijelu Hrvatske, podrumu vinarije Lovrec (zamislite ispred vinarije se nalaze dvije platane koje svojim krošnjama, ali i korijenjem stvaraju idealnu klimu podrumu), ali i uživati u jedinstvenom Vinskom kvizu by Ivan Goričanec (inače autor jedinstvene Pušipel boce) kroz kojeg ćete naučiti jako puno o vinu, kušati odabrana vina te na kraju shvatiti koliko dobro poznajete vinsku priču Međimurja. Vinski kvizovi se tijekom Urbanovo gurman tjedna održavaju u Prelogu i Čakovcu. 

Što će se događati u Međimurju do kraja mjeseca? 

Urbanovo se nastavlja i tjednom otvorenih podruma od 19. – 20. svibnja, a svoje podrume za posjetitelje otvaraju vinarije Cmrečnjak, Dvanajščak – Kozol, Hažić, Horvat, Kerman, Kocijan, Kojter, Kossi, Kunčić, Medenjak, Munđarov breg, Novak, Podrum Štrigova, Preiner, Štampar i Vuković. Nakon svih tih događaja, ovogodišnje Urbanovo završit će svetom misom i blagoslovom vinograda, u nedjelju 28.5.

medjimurje urbanovo 2023

medjimurje urbanovo 2023

medjimurje urbanovo 2023

Prekrasna priroda, dobro društvo, odlična hrana i vrhunska vina. Ima li bolji razlog da posjetite Međimurje!?

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.