Bečki Muzej "Treći čovjek", posvećen istoimenom kultnom film noiru, u posljednje vrijeme na TripAdvisoru, najvećoj svjetskoj on-line mreži na kojoj korisnici objavljuju vlastite recenzije turističkih odredišta, dobiva izvanredne ocjene i niz oduševljenih recenzija. Tko je otišao u Beč, a nije posjetio "The Third Man Museum", to tako cool mjesto, uopće nije u trendu

orson welles, treći čovjek, harry lime

Prije nekoliko godina tijekom jednog prekrasnog putovanja za novinare u Beč, naš je službeni vodič bio Gerhard Strassgschwandtner, čovjek ogromnog znanja, vrlo simpatičan i duhovit. Slučajno i na svu sreću, dogodilo se da je svaki puta, nekoliko puta za redom, kada sam stigla u Beč, upravo Gerhard bio zadužen za našu grupu... Osim što je turistički vodič goleme erudicije, Gerhard je i vlasnik i voditelj (uz Karin Höfler) jednog od trenutno najzanimljivijih bečkih muzeja - The Third Man Museum/Muzej "Treći čovjek". Muzej je posvećen kultnom filmu Carola Reeda s neponovljivim Orsonom Wellesom u glavnoj ulozi (uz Joseph Cottena, Alidu Valli i Trevora Howarda), filmu koji je 1948. snimljen u Beču i na nevjerojatan način dočarava mračnu atmosferu poslijeratnog Beča, okupiranog i podijeljenog na četiri savezničke zone – rusku, francusku, američku i britansku. Gerhard je zadužen za obogaćenje zbirke, međunarodne kontakte i kompletno vođenje muzeja, dok se Karin bavi odnosima s javnošću, vođenjem službene web stranice, Facebook profila i profila Muzeja na ostalim društvenim mrežama, vođenjem grupa posjetitelja...

gerhard, muzej treći čovjek
     Gerhard Strassgschwandtner, vlasnik i voditelj muzeja, uz voštanu figuru Harryja Limea (Orsona Wellesa)

muzej treći čovjek beč

Prije pet godina, kada sam upoznala Gerharda, njegov projekt Muzeja "Trećeg čovjeka" bio je još na početku, nije bio obuhvaćen službenim obilaskom predviđenim od strane Bečkog turističkog ureda i u njemu smo završili na moje "cmoljenje" jer sam strastvena ljubiteljica "Trećeg čovjeka" i Orsona Wellesa. Od tada do danas, Muzej se, iz osebujnog kurioziteta za koji su znali samo rijetki filmoljupci, pretvorio u jedan od najzanimljivijih bečkih turističkih punktova, koji privlači ljubitelje sedme umjetnosti, Wellesove obožavatelje, štovatelje film noira, znatiželjnike željne drugačijeg muzejskog iskustva od onih klasičnih... Muzej "Treći čovjek" u posljednje vrijeme na TripAdvisoru, najvećoj svjetskoj on-line mreži na kojoj korisnici objavljuju vlastite recenzije turističkih odredišta, dobiva izvanredne ocjene i niz oduševljenih recenzija. Tko je otišao u Beč, a nije posjetio "The Third Man Museum", to tako cool mjesto, uopće nije u trendu.

muzej treći čovjek beč

muzej treći čovjek beč

Muzej se nalazi u Pressgasse 25, nedaleko pitoresknog Naschmarkta (najveće bečke tržnice) u 6. Bezirku, i predstavlja najbolje dokumentiranu zbirku svih mogućih artefakata koji su vezani za Reedov filmski klasik, jedan od najistaknutijih špijunskih noir filmova svih vremena – "Treći čovjek". Gerhard je strastveni obožavatelj toga filma i 10 je godina skupljao apsolutno sve što je vezano za ovaj senzacionalan film nastao prema romanu Grahama Greena. Želio je ne samo pokazati svijetu osebujnu priču o nastanku filma, već i na jedan drugačiji način ispričati povijesni kontekst poslijeratnog Beča. U Muzeju su svi mogući plakati i posteri na svim mogućim jezicima (jedna je cijela muzejska dvorana posvećena japanskoj verziji), stara filmska kamera kojim je film sniman, fotografije Beča iz doba u koje je priča filma smještena, dio kostima, među ostalima i legendarni šešir koji u filmu nosi misteriozni Harry Lime kojeg tako maestralno igra Orson Welles... Muzej je u koncepcijskom i vizualnom smislu osmišljen tako da prati ekspresivnu i atmosferičnu estetiku filma, estetiku koja je ostala zapamćena kao jedna od najspecifičnijih u povijesti kinematografije.

muzej treći čovjek, beč

zoran tadić, treća žena

Jedan od svakako najvrijednijih eksponata je citra na kojoj je Anton Karas odsvirao svoju melodiju "The Third Man Theme", vjerojatno jednu od najljepših filmskih tema ikada, a za Hrvate je pak najzanimljiviji novi dio Muzeja, dio posvećen filmu "Treća žena" Zorana Tadića s Almom Pricom i Vedranom Mlikotom u glavnim ulogama. Osim samog Muzeja, ono što posjetitelji posebno vole su vođene ture po bečkim punktovima na kojima je film snimljen, a koji uključuju i obilazak kanalizacijskih tunela (danas većinom nisu u uporabi) kroz koje je Harry Lime u filmu bježao od svojih progonitelja. Uz kacigu na glavi i lampu u ruci, te su ture doista nevjerojatno iskustvo koje vas automatski seli u poslijeratna vremena i pretvara jedan običan posjet muzeju u jako cool doživljaj.

  

Više informacija potražite na: The Third Man Musem i The Third Man Musem Facebook Fan Page.

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.