Spoj tradicije i povijesti, divne prirode i adrenalina, ukratko opisuju još jedan uzbudljivi Ženski vikend Hrvatskom / Women's day. Program je ovoga puta povezao dva predivna grada srednje Dalmacije - Šibenik i Drniš.

Ideje za putovanje

"Šibenik je grad bogate povijesti, divne arhitekture, ali i sadržaja kroz čitavu godinu, ne samo tijekom ljetne sezone.  Uvijek ga je potrebno ponovo istraživati - kad mislite da o gradu znate sve, on će vas iznenaditi. Drniš je s druge strane mnogima nepoznat (ok - poznat je po finom pršutu) i kao takav isto je mamac za istraživanje. Gradovi su međusobno udaljeni pedesetak kilometara pa sam upravo njih stavila u fokus ovog vikenda" - kaže Alma Premerl Zoko novinarka i modna savjetnica koja je osmislila malo drugačiji način ženskog druženja poznat pod konceptu Ženski vikend Hrvatskom.

Prekrasan petak na ženski način počeo je u srcu Drniša. Opuštanje od napornog radnog tjedna započelo je upoznavanjem s Antonijom Tomić, višom kustosicom Gradskog muzeja Drniš.

meštrović

"Tu počinje priča o Drnišu i njegovom kraju" - rekla je simpatično, otvarajući vrata. Ono što su vrata otkrila daleko je od onoga što su žene očekivale. Umjesto drniške nošnje, priče o pršutu i sličnih 'Drniških stereotipa' prvi dio muzeja ispričao je priču o životu i radu Ivana Meštrovića. Ovaj proslavljeni umjetnik potječe iz Otavica, malog sela nedaleko Drniša u kojem je proveo djetinjstvo, i gdje je po svojoj želji pokopan u Crkvi Presvetog Otkupitelja u grobnici obitelji Meštrović.

U vrlo zanimljivom gradskom muzeju u Drnišu oduševljavaju Meštrovićeve skulpture i slike, kao i povijest ovog kraja. Na oltaru župne crkve Gospe od Ružarija postavljena je skulptura Gospe Petropoljke u gradu se može vidjeti i skulptura Majka s djetetom te u prekrasnom gradskom parku fontana Vrelo života...

treća

Doživljaji Drniškog kraja - spavanje u bačvama, nazdravljanje tradicionalnim suskom, jedinstven je doživljaj. U isto se vrijeme spajaju tradicija i moderno, bogata povijest ali i inovacije koje privlače brojne turiste u ovaj kraj. Jedna od takvih je Agroturizam Duvančić koji nudi smještaj - u drvenim bačvama. U njima je nekad 'odležavalo' vino Dalmacijavina a danas bačvice čine jedinstven smještaj. Ima ih sedam, u njima može spavati dvoje, a povezuje ih prekrasan bazen s vodom rijeke Krke.

Domaćin Marko Duvančić na imanju nudi tradicionalni doručak ovog kraja (jaja, pancetu, domaće proizvode) a za večeru se kuha gulaš i domaći specijaliteti poput peke. Kako je na ovom imanju prekrasan zalazak sunca, šteta ga je u ljetnim mjesecima ne doživjeti na bazenu. Kako prvo izlaganje suncu može biti opasno, potrebna je posebna zaštita lica i tijela. Za to se pobrinuo dm s kolekcijom Sundance proizvoda koji štite kožu od prejakog sunca, ali i proizvodima iz iste kolekcije za njegu lica i tijela nakon izlaganja suncu.

hrana

Iz mjesta u kojem se nalazi ovo prekrasno imanje, sela Razvođe, vrlo se lako kreće u istraživanje kraja. Tako su brojne žene zavirile u radionu Ivana Tomića u kojoj se izrađuje tradicijska drvena posuda Susak. Ivan je radi od smrike (grana smreke) koju obrađuje te u obliku daščica pretvara u posudu za vino. Oblik joj je tradicionalan - gore je uska, dolje široka, a ručka je napravljena posebnom tehnikom zagrijavanja smreke. Umijeće izrade ove tradicionalne posude ujedno je i nematerijalno dobro hrvatske baštine. Još jedan karakterističan eno-gastro suvenir dolazi iz Drniša. Riječ je o popularnom Drniškom pršutu (bio je posluživan na krunidbenom slavlju kraljice Elizabete II. davne 1952 godine) specifičnog okusa za što je zaslužna oštra bura i posebna mikro klima. Kako izgleda put jednog Drniškog pršuta pokazao je popularni pršutar Drago Pletikosa iz čije se pršutane Bel-Cro u Miljevcima najbolje spustiti na srednji tok NP Krka i uz šum Roškog slapa kušati ovu deliciju.

Ljepota NP Krka
Iz Drniša se vrlo lako istraži NP Krka koji svojom ljepotom plijeni pažnju brojnih turista tijekom cijele godine. Razgledati se može u potpunosti (obilazak može trajati i dva dana) ali i obići parcijalno. Kad boravite u Drnišu poseban je doživljaj krenuti Srednjim tokom NP- pogledati Roški slap, popeti se do Oziđane pećine i na kraju doživjeti Visovac. Riječ je o posebnom otočiću površine oko 14000 m2 na kojem se od 1445. godine nalazi franjevački samostan Majke od Milosti, koji je obogaćen arheološkom zbirkom, zbirkom povijesnog crkvenog ruha i posuđa, te vrijednom knjižnicom. Središnji dio otočića skriva i Crkvu Gospe Visovačke, pa se u narodu prekrasan otočić gdje vlada nevjerojatan mir i spokoj naziva i Gospinim otokom.

drniš
Šibensko zaleđe pokazalo je svu svoju ljepotu, pa je nedjelja bila zadužena za Šibenik. Kako bi se ovaj prekrasan grad doživio na pravi način, Ženski vikend je od grada 'uzeo' najbolje. Dan je počeo na samom ulazu u strogi centar grada, na prekrasnoj terasi picerije Fontana gdje je Loretta Gracin jedna od beauty zaštitnica grada održala nail art radionicu. U fokusu su bili Jana Nails trendovi sezone, nove boje i uzorci kolekcije Dolce far niente koje Loretta brojnim domaćim fashionisticama aplicira na nokte u salonu Million dollars babe.

Da su se u Šibeniku žene uvijek dotjerivale, dokazala je Sandra Grgas koja s još 10 članica Udruge turističkih vodiča Mihovil Šibenik, priča priču o Šibeniku i kroz program Šibenska cura. Riječ je o razgledu grada na malo drugačiji način, ispričan kroz zanimljive priče o ženama koje su obilježile ovaj grad u kojem uživaju i redovito istražuju suvremene 'cure'. One koje vole proći Kalelargom, zaviriti u galerije i muzeje, popeti se na velebnu kulu Sv. Mihovil kako bi čule priču o prošlosti i koju će ovog ljeta obilježiti nastupi brojnih domaćih i svjetskih glazbenih zvijezda.

U Šibeniku se uvijek i jako dobro jelo, pa kad napravite 'đir' gradskim ulicama neka vas put odvede u Špajzu. Nalazi se u strogom centru grada, nedaleko gradskog kazališta a u njemu će vas dočekati 'šibenska cura' Josipa. Ona kuha svakog dana  gastro remek djela koristeći domaće, lokalne proizvode koji su mahom s OPG-a Biluš iz Čiste Velike, u vlasništvu svekrve i svekra vlasnice prostora Tine Biluš. Na ovom mjestu miriši od ranog jutra, mogu se jesti energetski bogati doručci u kojima dominiraju svježa jaja (probajte pohana jaja na povrću), ali i kušati marende pripremljene na tradicionalan način (probajte platu narezaka ili jaja i kumpira. U blizini je kultni Vintage u kojem se tijekom ljetnih mjeseci možete osvježiti koktelom s malinama ili jagodama.

katedrala
 Za one koje se žele resetirati i odmoriti u ženskom društvu Alma je kreirala dva nova ljetna programa - 29.06. Rogatec i 20.07. posjet Hrvatskom Zagorju. O svim programima možete više pročitati OVDJE.

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.